Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Πάνω από 328 δισ. δολ. έχουν βγει από την Κίνα εν κρυπτώ μέσα σε λίγους μήνες

Deutsche Bank: Πάνω από 328 δισ. δολ. έχουν βγει από την Κίνα εν κρυπτώ μέσα σε λίγους μήνες
Οι κινέζοι εισαγωγείς πλήρωσαν 2,2 τρισ. δολ. για εισαγωγές αγαθών το 2015, αλλά τα κινεζικά τελωνεία κατέγραψαν μόνον 1,7 τρισ. δολ. εισαγωγών
Πολύ περισσότερα χρήματα από όσα θα έπρεπε έχουν αποχωρήσει από την Κίνα, σύμφωνα με ομάδα αναλυτών της Deutsche Bank, με επικεφαλής τον Zhiwei Zhang, ο οποίος επισημαίνει ότι περισσότερα από 328 δισ. δολ. έφυγαν από την Κίνα εν κρυπτώ μεταξύ του Αυγούστου του 2015 και του Ιανουαρίου του 2016.
Πρόκειται για ένα τεράστιο νούμερο, το οποίο αποτελεί σχεδόν το 78% των συνολικών εκροών κεφαλαίων.
Παρά το γεγονός ότι η Κίνα έχει ένα εμπορικό πλεόνασμα της τάξης των 60 δισ. δολ. μηνιαίως, τα συναλλαγματικά αποθεματικά της χώρας υποχώρησαν κατά 420 δισ. δολ. τους τελευταίους μήνες του 2015, καθώς οι διαχειριστές της οικονομικής πολιτικής προσπαθούν με τα δολάρια αυτά να αντικαταστήσουν την έλλειψη δύναμης του γουάν.
Είναι ένας γρίφος, αλλά εξηγείται από το ότι οι κινέζοι εισαγωγείς πληρώνουν υπερχρεωμένες εισαγωγές, ώστε να παρακάμψουν τους ελέγχους στη ροή των κεφαλαίων.
Ορίστε τι λέει ακριβώς η Deutsche Bank επί του θέματος:
Στην έκθεσή μας υπάρχουν στοιχεία για το ότι οι λανθασμένες αναφορές για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές αποτελούν το κλειδί για να αποφύγει κανείς τα capital controls στη ροή των κεφαλαίων.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των τραπεζών, οι κινέζοι εισαγωγείς πλήρωσαν 2,2 τρισ. δολ. για εισαγωγές αγαθών το 2015, αλλά τα κινεζικά τελωνεία κατέγραψαν μόνον 1,7 τρισ. δολ. εισαγωγών.
Σε μηνιαία βάση, αυτή η ασυμφωνία στοιχείων διευρύνεται όταν η αγορά περιμένει περαιτέρω υποτίμηση του γουάν.

DB1

Αυτή η τάση αυξάνεται, αντί νε μειώνεται, καθώς οι αρχές προσπαθούν να χειριστούν την κατάσταση.
Και η Deutsche Bank συνεχίζει:
Αυτό δείχνει ότι ο έλεγχος στη ροή των κεφαλαίων στην Κίνα δεν είναι αποτελεσματικός.
Π¨ολλοί επενδυτές ανησυχούν ότι εάν συνεχίσει ο τρέχον ρυθμός εκροώς, η Κίνα μπορεί να αναγκαστεί να προχωρήσει σε μεγάλη υποτίμηση του γουάν, το οποίο θα πυροδοτούσε αναταραχή στις παγκόσμιες χρηματαγορές.
Οι κινεζικές αρχές έχουν προσπαθήσει να ελέγξουν καλύτερα τις εκροές κεφαλαίων, αλλά η μείωση των συναλλαγματικών αποθεματικών δεν έχει μειωθεί, το οποί δείχνει ότι ίσως και οι ίδιες οι αρχές να μην ξέρουν πως έχουν βγει τα κεφάλαια εκτός χώρας.

DB2

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης