Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gartman: Εάν το πετρέλαιο συνεχίσει να ανεβαίνει θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τις μετοχές

Gartman: Εάν το πετρέλαιο συνεχίσει να ανεβαίνει θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τις μετοχές
Με το πετρέλαιο στα παρόντα επίπεδα, ο Gartman δεν παίρνει θέση short ή long για τις μετοχές, καθώς πιστεύει ότι οι τιμές του αργού θα παραμείνουν σε ένα εύρος 4 δολαρίων πέριξ των 37 δολ./βαρέλι τουλάχιστον για τους επόμενους 6 μήνες
Προειδοποίηση για δραματικές συνέπειες για τις μετοχές σε περίπτωση που συνεχιστεί το ράλι του πετρελαίου απευθύνει ο γνωστός επενδυτής και εγνωσμένος αναλυτής των αγορών, Dennis Gartman.
Σε δηλώσεις του στο CNBC, ο Gartman σημειώνει ότι η δύναμη που επιδεικνύει το πετρέλαιο μπορεί να είναι καταστροφική για τις μετοχές.
«Εάν οι τιμές του αργού κινηθούν προς τα 40 δολάρια, πιστεύω ότι θα ήταν καταστροφικές οι συνέπειες για τις μετοχές, πραγματικά» δήλωσε ο συντάκτης του Gartman Letter.
«Εάν δει κανείς τους μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους συσχετισμούς, οι τιμές του αργού και των μετοχών κινούνται αντίθετα, χωρίς να συσχετίζονται οι μεν με τις δε».
Το αργό πετρέλαιο έχει πραγματοποιήσει ένα ράλι 39% από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου.
Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
Μία ισχυρή οικονομία, που ενδυναμώνεται από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, αποσύρει χρήματα από τα χρηματιστήρια, λέει ο Gartman.
Σύμφωνα με τον ίδιο, έπειτα από αρκετά χρόνια που η οικονομία και το χρηματιστήριο κινούνταν σε αρμονία μεταξύ τους, βρισκόμαστε πλέον σε ένα σημείο όπου οι μετοχές και η οικονομία έχουν αποκλίνει.
Ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street S&P 500 έχει υποχωρήσει 6% από τα υψηλά του Μαΐου του 2015, στις 2.130 μονάδες, ένα επίπεδο που ο Gartman πιστεύει ότι αποτελεί το σημείο έναρξης της απόκλισης.
Επισημαίνει δε ότι ένας από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες για τη σταθερότητα της οικονομίας είναι οι σταθερές τιμές του πετρελαίου, οι οποίες διαπραγματεύονται μεταξύ 27 και 49 δολ./βαρέλι από τον Ιούλιο του 2015.
Φθηνότερο πετρέλαιο σημαίνει χαμηλότερες τιμές στα καύσιμα.
Και οι φθηνότερες τιμές στα καύσιμα κάνουν τους καταναλωτές πιο αισιόδοξους.
«Καθώς η οικονομία γίνεται πολύ δυνατή και οι νομισματικές αρχές αρχίζουν τη σύσφιξη της πολιτικής τους, τα κεφάλαια αποσύρονται από τα χρηματιστήρια», σημειώνει ο Gartman.
«Οι μετοχές αρχίζουν να χάνουν έδαφος, ενώ η οικονομία κινείται προς νέα υψηλά».
Στην τελική φάση αυτού του κύκλου η οικονομία τρέχει με «τέρμα γκάζι» και η Fed ξεκινά τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, προκαλώντας μία αποδυνάμωση της οικονομίας και πιέζοντας τις μετοχές χαμηλότερα, μέχρι να πιάσει πάτο η αγορά, υπογραμμίζει ο Gartman.
«Δεν προτείνω να λάβει κάποιος θέση short μακροπρόθεσμα για την αγορά αυτή τη στιγμή», λέει ο ίδιος.
«Αλλά σε μερικούς μήνες από τώρα μπορεί να βρίσκομαι στη θέση να πω κάτι τέτοιο», καταλήγει.
Όταν ο Gartman έκανε τις δηλώσεις του το αργό βρισκόταν στα 37,90 δολ./βαρέλι.
Με το πετρέλαιο σε αυτά τα επίπεδα, ο Gartman δεν παίρνει θέση short ή long, καθώς ο ίδιος πιστεύει ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε ένα εύρος 4 δολαρίων πέριξ των 37 δολ./βαρέλι τουλάχιστον για τους επόμενους 6 μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης