Οι κεντρικές τράπεζες φούσκωσαν τις αποτιμήσεις στέλνοντας λάθος μήνυμα στις αγορές
(upd) Μπαράζ μειώσεων των επιτοκίων, υπήρξε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μια ύστατη προσπάθεια να τονώσει την αναιμική ανάπτυξη της Ευρωζώνης και τον πληθωρισμό.
Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου, ο Mario Draghi άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω επέκτασης της ποσοτικής χαλάρωσης εφόσον κριθεί απαραίτητο, ενώ σημείωσε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει ανάγκη για νέα μείωση επιτοκίων.
Ειδικότερα, η ΕΚΤ μείωσε το βασικό επιτόκιο στο 0%, από 0,05% προηγουμένως, στο -0,40% το καταθετικό επιτόκιο, από -0,30%, και το διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25%, από 0,30%.
Ταυτόχρονα, αποφάσισε την αύξηση του μηνιαίου ορίου αγοράς τίτλων στα 80 δισ. ευρώ, από 60 δισ. που ήταν μέχρι πρότινος, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο.
Επίσης, η ΕΚΤ ανακοίνωσε νέα σειρά πράξεων διευκόλυνσης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες (TLTROs), διάρκειας 4 ετών, ξεκινώντας από τον Ιούνιο του 2016.
Αν είναι απαραίτητο θα επεκτείνουμε περαιτέρω το πρόγραμμα QE, τόνισε ο διοικητής Mario Draghi, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου.
Η απόφαση της ΕΚΤ συνδυάζει τα διαφορετικά εργαλεία νομισματικής πολιτικής.
«Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την πιστωτική επέκταση στην Ευρωζώνη και να ενισχύσουμε την οικονομική ανάκαμψη», σημείωσε ο Draghi.
Όπως εξήγησε, σχεδιάσαμε προσεκτικά τα εργαλεία πολιτικής για την περαιτέρω χαλάρωση των νομισματικών συνθηκών.
Αυξήσαμε τα κριτήρια για την αποδοχή των τίτλων που μπορούμε να αγοράσουμε μέσω του QE, τόνισε και πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ συνεχίζει προς μια πολιτική για την κάλυψη του στόχου του πληθωρισμού.
Αυξήσαμε το όριο των ομολόγων που μπορούμε να αγοράζουμε ανά εκδότη στο 50%, εξήγησε ο Draghi.
Το νέο πακέτο της ΕΚΤ θα ενισχύσει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτες.
Παράλληλα επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα για αρκετό χρόνο.
Οι μηδενικοί ή και αρνητικοί ρυθμοί πληθωρισμού είναι αναπόφευκτοι τους επόμενους μήνες, ανέφερε ο Draghi.
Όπως σημείωσε, μπορεί οι χαμηλές τιμές ενέργειας να πλήττουν τον πληθωρισμό αλλά ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών.
Οι σημερινές αποφάσεις της ΕΚΤ πρέπει να συνοδευτούν με αποφασιστικές κινήσεις σε δημοσιονομικό επίπεδο, τόνισε ο Draghi, στέλνοντας σαφές μήνυμα στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωζώνης.
Όλα τα νέα μέτρα για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού κλάδου θα τεθούν σε εφαρμογή από τον προσεχή Ιούνιο
Όσον αφορά την πορεία της οικονομίας, η ΕΚΤ προβλέπει ανάπτυξη +1,4% στην Ευρωζώνη το 2016 (από +1,7% προηγουμένως), στο +1,7% το 2017.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, στο +0,1% αναμένεται ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το 2016 (από 1% προηγουμένως), στο +1,3% το 2017 και στο +1,6% το 2018.
Σαφές μήνυμα στις κυβερνήσεις για μεταρρυθμίσεις
Εάν θέλουμε να έχουμε αποτέλεσμα από τη νομισματική πολιτική, θα πρέπει να κινητοποιηθούν κι άλλες δυνάμεις, τόνισε ο Draghi.
«Δεν μπορεί μόνο η νομισματική πολιτική να στηρίξει την ανάπτυξη.
Οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να εφαρμόσουν όλες τις συστάσεις που τους έχει κάνει η Κομισιόν.
Χρειάζεται βασική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης», υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Εντός των επομένων ημερών θα παρασχεθούν οι λεπτομέρειες του νέου προγράμματος TLTRs II, σύμφωνα με τον Draghi.
Το ύψος των διευκολύνσεων στις τράπεζες από τα TLTROs θα εξαρτηθεί από τις χορηγήσεις που έχουν στους ισολογισμούς τους.
Με άλλα λόγια όσο μια τράπεζα δανείζει στην πραγματική οικονομία τόσο μεγαλύτερη πρόσβαση στα TLTROs θα έχει, εξήγησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.
Η επίδραση της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία θα καθορίσει τις μελλοντικές αποφάσεις, σημείωσε.
«Αν με ρωτάτε αν η ΕΚΤ μπορεί να μειώνει απεριόριστα το επιτόκιο της σας απαντώ «Όχι».
Εάν το επιτόκιο οδηγηθεί πολύ χαμηλά θα επιφέρει πλήγμα στον τραπεζικό κλάδο, προειδοποίησε ο Draghi.
«Δεν επιλέξαμε τη λύση κλίμακας στο επιτόκιο για να μη δώσουμε το μήνυμα ότι μπορούμε να τα μειώνουμε εσαεί.
Τα μέχρι τώρα στοιχεία από το αρνητικό καταθετικό επιτόκιο ήταν πολύ θετικά», ανέφερε ο Draghi.
Οι αποφάσεις σήμερα δεν ελήφθησαν με ομοφωνία, αλλά ήταν αποτέλεσμα πλειοψηφίας, όπως αποκάλυψε ο Draghi.
Αναλυτικά οι αποφάσεις της ΕΚΤ:
(1) Το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης μειώνεται κατά 5 μονάδες βάσης στο 0,00%, ξεκινώντας από 16 Μαρτίου 2016.
(2) Το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης μειώνεται κατά 5 μονάδες βάσης στο 0,25% ξεκινώντας από 16 Μαρτίου 2016.
(3) Το επιτόκιο καταθέσεων μειώνεται κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,40%, ξεκινώντας από 16 Μαρτίου 2016.
(4) Οι μηνιαίες αγορές τίτλων διευρύνονται στα 80 δισ. ευρώ, ξεκινώντας από τον Απρίλιο
(5) Τα ομόλογα επενδυτικού βαθμού μη τραπεζικών οργανισμών της Ευρωζώνης θα συμπεριληφθούν στη λίστα των στοιχείων που είναι αποδεκτά προς αγορά
(6) Νέες σειρες μακροπρόθεσμης διευκόλυνσης για την αναχρηματοδότηση των εμπορικών τραπεζών (TLTRO II), διάρκειας η κάθεμια 4 ετών θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2016.
Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:
Το ενδιαφέρον των επενδυτών διεθνώς είναι στραμμένο στην συνεδρίαση της ΕΚΤ σήμερα 10 Μαρτίου του 2016.
Αναμένεται να λάβει νέα μέτρα με πιθανότερο να μειώσει τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων στο -0,40% ή -0,50% από -0,30% και ταυτόχρονα να αυξήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατά 10 με 20 δισεκ. σε μηνιαία βάση.
Η μείωση των καταθετικών επιτοκίων σε ακόμη πιο αρνητικό ποσοστό δεν λειτουργεί θετικά στις αγορές γιατί εκλαμβάνεται ως αμυντική κίνηση.
Όμως αντί να αφήσουν τα χρηματιστήρια να ξεφουσκώσουν ώστε οι αποτιμήσεις να αντικατοπτρίζουν πραγματικές αξίες έχουν αποφασίσει με πλασματική – παρεμβατικό τρόπο να στηρίξουν τις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Το λάθος επαναλαμβάνεται....με τις παρεμβάσεις και στην αγορά ομολόγων.
Συνολικά 111 ομόλογα στην ΕΕ με αρνητικά επιτόκια – Ακραία στρέβλωση
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η πολιτική αρνητικών επιτοκίων στα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων και η γενικότερη στρατηγική της ΕΚΤ έχουν προκαλέσει ακραία στρέβλωση στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων.
Σε τι συνίσταται η ακραία στρέβλωση;
Σε σύνολο 180 βασικών εκδόσεων ομολόγων τα 111 ομόλογα εμφανίζουν αρνητικές αποδόσεις.
Η πιο ακραία περίπτωση η Ελβετία όπου σε σύνολο 19 βασικών ομολόγων τα 18 ομόλογα διαθέτουν αρνητικά επιτόκια.
Στην Γερμανία επίσης σε σύνολο 18 ομολόγων τα 14 ομόλογα διαθέτουν αρνητικά επιτόκια.
Από την ευρωζώνη τα περισσότερα αρνητικά επιτόκια διαθέτουν η Γερμανία 14 η Γαλλία 11 ομόλογα με αρνητικά επιτόκια, το Βέλγιο 9, η Αυστρία 7 ομόλογα.
Ενδιαφέρον στοιχείο που αφορά την Ελλάδα ως μέτρο σύγκρισης είναι ότι η Πορτογαλία δεν έχει αρνητικά επιτόκια (αποδόσεις στο 2ετές στο 0,38% και στο 10ετές στο 3,10%) ενώ η Βουλγαρία όσο και αν φαίνεται παράξενο έχει αρνητικό επιτόκιο σε ένα ομόλογο.
Αυτή η ακραία στρέβλωση, ένα κράτος να δανείζεται και ο δανειστής να πληρώνει τον δανειστή – αντί να συμβαίνει το αντίθετο – είναι αποτέλεσμα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, στην Ευρώπη έχει αγγίξει ακραία στρεβλωμένα επίπεδα.
Ωραία όλα αυτά αλλά τι θα συμβεί στα ελληνικά ομόλογα;
Με βάση τον σχεδιασμό, τον Ιούνιο του 2016 θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τα ελληνικά ομόλογα όπερ σημαίνει ότι θα δούμε στο 2ετές και 3ετές ομόλογο τιμές στις 101-102 μονάδες βάσης.
Με βάση το μοντέλο Πορτογαλίας η Ελλάδα εφόσον ενταχθούν τα ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης – το ελληνικό ετήσιο ομόλογο δεν θα ενταχθεί λόγω λήξης – αλλά θα ενταχθεί το 5ετές και οι υπόλοιπες εκδόσεις θα μπορούσαμε να δούμε 2ετές ελληνικό στο 3% από 9,8% της τρέχουσας περιόδου και το 10ετές στο 5% από 9,6% της τρέχουσας περιόδου.
Οι κεντρικές τράπεζες φούσκωσαν τις αποτιμήσεις στέλνοντας λάθος μήνυμα στις αγορές
Οι κεντρικές τράπεζες διεθνώς στην ευρωζώνη, στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία αλλά και σε πιο περιφερειακές χώρες με την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης και εσχάτως με την πολιτική αρνητικών επιτοκίων έχουν προκαλέσει τεράστιες στρεβλώσεις στις οικονομίες και ειδικά στις αγορές.
Οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών – τουλάχιστον των μεγαλύτερων – έχουν εκτιναχθεί στα 15 τρισεκ. δολάρια ενώ τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης όλα τα τελευταία χρόνια έφθασαν τα 12 με 12,5 τρισεκ. δολάρια.
Οι 5 μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες διαχειρίζονται 15 τρισεκ. δολάρια assets.
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία – που πρόσφατα είχαμε αναλύσει – είναι ο συντελεστής μόχλευσης δηλαδή πόσες φορές τα κεφάλαια τους αντιστοιχεί το συνολικό ενεργητικό.
Η ΕΚΤ έχει 26 φορές μοχλεύσει τα κεφάλαια της αλλά η FED 94 φορές.
Η FED με 47 δισεκ. δολάρια κεφάλαια έχει ενεργητικό 4,48 τρισεκ. δολάρια και η ΕΚΤ με 2,76 τρισεκ. ευρώ ενεργητικό έχει 97 δισεκ. ευρώ κεφάλαια.
Προφανώς ακραία μοχλευμένος ο ισολογισμός της FED και μέσω αυτής της ακραίας μόχλευσης έχουν συντηρηθεί πλασματικά σε υψηλά επίπεδα οι αποτιμήσεις.
Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης είχαν ένα στόχο να συμβάλλουν στην αύξηση των αποτιμήσεων σε ομόλογα και μετοχές και ο σκοπός επί 6 χρόνια επιτεύχθηκε.
Η ΕΚΤ είναι η μόνη μεγάλη κεντρική τράπεζα που συνεχίζει να διατηρεί πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ευρύτατης κλίμακας σε εξέλιξη και μάλιστα μπορεί να παραταθεί και μετά το 2017 όπως ανέφερε ο επικεφαλής της M. Draghi.
Συνολικό ενεργητικό κεντρικών τραπεζών σε δολάρια
Σύνολο κεντρικών τραπεζών 15,5 τρισεκ. δολάρια
FED 4,4 τρισεκ. δολάρια
ΕΚΤ 3 τρισεκ. δολάρια
Bank of Japan 3,4 τρισεκ. δολάρια
Κεντρική Τράπεζα της Κίνας 4,9 τρισεκ. δολάρια
Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης δεν μπορούν να βοηθήσουν το διεθνές σύστημα
Μέσω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης οι κεντρικές τράπεζες απέτυχαν να διαχειριστούν το πρόβλημα του πληθωρισμού ειδικά η ΕΚΤ, ενώ ταυτόχρονα
1)Η αυξημένη ρευστότητα στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα δεν βοήθησε την αύξηση της ανάπτυξης
2)Οι αγορές όμως ευεργετήθηκαν, οι μετοχές σημείωσαν ιστορικά ράλι, οι χρηματιστηριακοί δείκτες βρέθηκαν σε ιστορικά υψηλά όπως π.χ. ο DAX στην Γερμανία.
Οι εταιρίες στις ΗΠΑ λόγω της πλεονάζουσας ρευστότητας προέβησαν σε επιθετικές επαναγορές ιδίων μετοχών – άγγιξαν τα 654 δισεκ. δολάρια - φουσκώνοντας ακόμη περισσότερο τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις.
Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης φούσκωσαν ακραία και τα ομόλογα.
Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και βεβαίως τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων αποτέλεσαν τον μηχανισμό της απόλυτης στρέβλωσης ειδικά στην Ευρώπη.
Αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ αλλά αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη δεν έχει ιστορικό προηγούμενο.
Συνολικά 111 ευρωπαϊκά ομόλογα μαζί με την Ελβετία έχουν αρνητικά επιτόκια.
Η πιο ακραία στρεβλωμένη περίπτωση η Ελβετία όπου σε σύνολο 19 ομολόγων τα 17 έχουν αρνητικά επιτόκια ενώ το χαμηλότερο αρνητικό επιτόκιο καταγράφεται επίσης στην Ελβετία με -1,04%.
Α)μέσω των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ συνολικά 94 ομόλογα – πλην Ελβετίας – εμφανίζουν αρνητικά επιτόκια που σημαίνει άριστες συνθήκες δανεισμού για τα κράτη, άρα και περισσότερο χρέος.
Β)Λόγω του αρνητικού κόστους χρήματος τα κράτη και οι τράπεζες διαθέτουν πλεονάζουσα ρευστότητα και επαναπαύονται στις δάφνες αυτής της ρευστότητας.
Γ)Οι αρνητικές αποδόσεις των ομολόγων και εσχάτως τα αρνητικά καταθετικά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών προκαλούν ακραίες στρεβλώσεις ως προς την συσχέτιση των οικονομιών με τα ομόλογα.
Αν δεν υπήρχαν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης ίσως να μην υπήρχε ούτε 1 αρνητικό επιτόκιο στα ομόλογα της Ευρώπης.
Δ)Τα αρνητικά επιτόκια φούσκωσαν τις αποτιμήσεις στα ομόλογα και ακόμη περισσότερα στα χρηματιστήρια.
Τα αρνητικά επιτόκια είναι το χείριστο σημάδι της παρεμβατικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, διαμορφώνοντας ένα πλανήτη λογιστικής ρευστότητας που δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.
Τα αρνητικά επιτόκια νέα μόδα νομισματικής πολιτικής…είναι ένδειξη αδυναμίας
Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνία κατέφυγε στο πείραμα των αρνητικών παρεμβατικών επιτοκίων.
Η Σουηδία μείωσε ακόμα περισσότερο τα ήδη αρνητικά παρεμβατικά της επιτόκια.
Η ΕΚΤ διατηρεί το βασικό παρεμβατικό της επιτόκιο στο 0,05% αλλά το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων βρίσκεται στο -0,30% με προοπτική στο -0,50%.
Η συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 10 Μαρτίου θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη.
Ο Καναδάς είναι πολύ πιθανό ότι στο 2016 ή το 2017 θα καταστήσει αρνητικά τα παρεμβατικά επιτόκια θέτοντας ως μέγιστο όριο το επίπεδο του -0,50% - .
Η Νορβηγία, μετά την Σουηδία και Δανία, θα εφαρμόσει πολιτική αρνητικών επιτοκίων.
Από τον Σεπτέμβριο 2015, η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας (Norges Bank) έχει καταστήσει αρνητικό (-0,25%) το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις εμπορικές τράπεζες (δεν θεωρείται επιτόκιο αναφοράς για τη Νορβηγία).
Το Ισραήλ εξετάζει να μειώσει σε αρνητικά τα παρεμβατικά επιτόκια.
Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) δεν αποκλείεται να μειώσει τα παρεμβατικά επιτόκια της στερλίνας εντός του 2016.
Η στρατηγική των αρνητικών επιτοκίων στηρίζεται σε μια απλή λογική.
-Όταν είναι αρνητικά τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων η Κεντρική τράπεζα θέλει να αποθαρρύνει τις εμπορικές τράπεζες να καταθέτουν την πλεονάζουσα ρευστότητα τους στην Κεντρική τράπεζα και να την χρησιμοποιούν για επενδύσεις.
-Όταν είναι αρνητικά τα βασικά παρεμβατικά επιτόκια τότε στόχος είναι να μηδενιστεί το κόστος χρήματος ώστε τράπεζες και εταιρίες να δανείζονται χωρίς κόστος.
Όμως η κίνηση των κεντρικών τραπεζών να προχωρήσουν σε προγράμματα αρνητικών επιτοκίων μετά τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης είναι απόδειξη αδυναμίας και αποτυχίας, είναι ένδειξη ότι τα πυρομαχικά των κεντρικών τραπεζών εξαντλούνται.
Η επίδραση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης έχει ελαχιστοποιηθεί στην Ευρώπη – πλην της Ελλάδος – ενώ τα αρνητικά επιτόκια είναι λάθος μήνυμα, είναι ένδειξη αδυναμίας.
www.bankingnews.gr
Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου, ο Mario Draghi άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω επέκτασης της ποσοτικής χαλάρωσης εφόσον κριθεί απαραίτητο, ενώ σημείωσε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει ανάγκη για νέα μείωση επιτοκίων.
Ειδικότερα, η ΕΚΤ μείωσε το βασικό επιτόκιο στο 0%, από 0,05% προηγουμένως, στο -0,40% το καταθετικό επιτόκιο, από -0,30%, και το διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25%, από 0,30%.
Ταυτόχρονα, αποφάσισε την αύξηση του μηνιαίου ορίου αγοράς τίτλων στα 80 δισ. ευρώ, από 60 δισ. που ήταν μέχρι πρότινος, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο.
Επίσης, η ΕΚΤ ανακοίνωσε νέα σειρά πράξεων διευκόλυνσης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες (TLTROs), διάρκειας 4 ετών, ξεκινώντας από τον Ιούνιο του 2016.
Αν είναι απαραίτητο θα επεκτείνουμε περαιτέρω το πρόγραμμα QE, τόνισε ο διοικητής Mario Draghi, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου.
Η απόφαση της ΕΚΤ συνδυάζει τα διαφορετικά εργαλεία νομισματικής πολιτικής.
«Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την πιστωτική επέκταση στην Ευρωζώνη και να ενισχύσουμε την οικονομική ανάκαμψη», σημείωσε ο Draghi.
Όπως εξήγησε, σχεδιάσαμε προσεκτικά τα εργαλεία πολιτικής για την περαιτέρω χαλάρωση των νομισματικών συνθηκών.
Αυξήσαμε τα κριτήρια για την αποδοχή των τίτλων που μπορούμε να αγοράσουμε μέσω του QE, τόνισε και πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ συνεχίζει προς μια πολιτική για την κάλυψη του στόχου του πληθωρισμού.
Αυξήσαμε το όριο των ομολόγων που μπορούμε να αγοράζουμε ανά εκδότη στο 50%, εξήγησε ο Draghi.
Το νέο πακέτο της ΕΚΤ θα ενισχύσει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτες.
Παράλληλα επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα για αρκετό χρόνο.
Οι μηδενικοί ή και αρνητικοί ρυθμοί πληθωρισμού είναι αναπόφευκτοι τους επόμενους μήνες, ανέφερε ο Draghi.
Όπως σημείωσε, μπορεί οι χαμηλές τιμές ενέργειας να πλήττουν τον πληθωρισμό αλλά ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών.
Οι σημερινές αποφάσεις της ΕΚΤ πρέπει να συνοδευτούν με αποφασιστικές κινήσεις σε δημοσιονομικό επίπεδο, τόνισε ο Draghi, στέλνοντας σαφές μήνυμα στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωζώνης.
Όλα τα νέα μέτρα για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού κλάδου θα τεθούν σε εφαρμογή από τον προσεχή Ιούνιο
Όσον αφορά την πορεία της οικονομίας, η ΕΚΤ προβλέπει ανάπτυξη +1,4% στην Ευρωζώνη το 2016 (από +1,7% προηγουμένως), στο +1,7% το 2017.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, στο +0,1% αναμένεται ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το 2016 (από 1% προηγουμένως), στο +1,3% το 2017 και στο +1,6% το 2018.
Σαφές μήνυμα στις κυβερνήσεις για μεταρρυθμίσεις
Εάν θέλουμε να έχουμε αποτέλεσμα από τη νομισματική πολιτική, θα πρέπει να κινητοποιηθούν κι άλλες δυνάμεις, τόνισε ο Draghi.
«Δεν μπορεί μόνο η νομισματική πολιτική να στηρίξει την ανάπτυξη.
Οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να εφαρμόσουν όλες τις συστάσεις που τους έχει κάνει η Κομισιόν.
Χρειάζεται βασική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης», υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Εντός των επομένων ημερών θα παρασχεθούν οι λεπτομέρειες του νέου προγράμματος TLTRs II, σύμφωνα με τον Draghi.
Το ύψος των διευκολύνσεων στις τράπεζες από τα TLTROs θα εξαρτηθεί από τις χορηγήσεις που έχουν στους ισολογισμούς τους.
Με άλλα λόγια όσο μια τράπεζα δανείζει στην πραγματική οικονομία τόσο μεγαλύτερη πρόσβαση στα TLTROs θα έχει, εξήγησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.
Η επίδραση της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία θα καθορίσει τις μελλοντικές αποφάσεις, σημείωσε.
«Αν με ρωτάτε αν η ΕΚΤ μπορεί να μειώνει απεριόριστα το επιτόκιο της σας απαντώ «Όχι».
Εάν το επιτόκιο οδηγηθεί πολύ χαμηλά θα επιφέρει πλήγμα στον τραπεζικό κλάδο, προειδοποίησε ο Draghi.
«Δεν επιλέξαμε τη λύση κλίμακας στο επιτόκιο για να μη δώσουμε το μήνυμα ότι μπορούμε να τα μειώνουμε εσαεί.
Τα μέχρι τώρα στοιχεία από το αρνητικό καταθετικό επιτόκιο ήταν πολύ θετικά», ανέφερε ο Draghi.
Οι αποφάσεις σήμερα δεν ελήφθησαν με ομοφωνία, αλλά ήταν αποτέλεσμα πλειοψηφίας, όπως αποκάλυψε ο Draghi.
Αναλυτικά οι αποφάσεις της ΕΚΤ:
(1) Το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης μειώνεται κατά 5 μονάδες βάσης στο 0,00%, ξεκινώντας από 16 Μαρτίου 2016.
(2) Το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης μειώνεται κατά 5 μονάδες βάσης στο 0,25% ξεκινώντας από 16 Μαρτίου 2016.
(3) Το επιτόκιο καταθέσεων μειώνεται κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,40%, ξεκινώντας από 16 Μαρτίου 2016.
(4) Οι μηνιαίες αγορές τίτλων διευρύνονται στα 80 δισ. ευρώ, ξεκινώντας από τον Απρίλιο
(5) Τα ομόλογα επενδυτικού βαθμού μη τραπεζικών οργανισμών της Ευρωζώνης θα συμπεριληφθούν στη λίστα των στοιχείων που είναι αποδεκτά προς αγορά
(6) Νέες σειρες μακροπρόθεσμης διευκόλυνσης για την αναχρηματοδότηση των εμπορικών τραπεζών (TLTRO II), διάρκειας η κάθεμια 4 ετών θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2016.
Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:
Το ενδιαφέρον των επενδυτών διεθνώς είναι στραμμένο στην συνεδρίαση της ΕΚΤ σήμερα 10 Μαρτίου του 2016.
Αναμένεται να λάβει νέα μέτρα με πιθανότερο να μειώσει τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων στο -0,40% ή -0,50% από -0,30% και ταυτόχρονα να αυξήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατά 10 με 20 δισεκ. σε μηνιαία βάση.
Η μείωση των καταθετικών επιτοκίων σε ακόμη πιο αρνητικό ποσοστό δεν λειτουργεί θετικά στις αγορές γιατί εκλαμβάνεται ως αμυντική κίνηση.
Όμως αντί να αφήσουν τα χρηματιστήρια να ξεφουσκώσουν ώστε οι αποτιμήσεις να αντικατοπτρίζουν πραγματικές αξίες έχουν αποφασίσει με πλασματική – παρεμβατικό τρόπο να στηρίξουν τις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Το λάθος επαναλαμβάνεται....με τις παρεμβάσεις και στην αγορά ομολόγων.
Συνολικά 111 ομόλογα στην ΕΕ με αρνητικά επιτόκια – Ακραία στρέβλωση
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η πολιτική αρνητικών επιτοκίων στα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων και η γενικότερη στρατηγική της ΕΚΤ έχουν προκαλέσει ακραία στρέβλωση στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων.
Σε τι συνίσταται η ακραία στρέβλωση;
Σε σύνολο 180 βασικών εκδόσεων ομολόγων τα 111 ομόλογα εμφανίζουν αρνητικές αποδόσεις.
Η πιο ακραία περίπτωση η Ελβετία όπου σε σύνολο 19 βασικών ομολόγων τα 18 ομόλογα διαθέτουν αρνητικά επιτόκια.
Στην Γερμανία επίσης σε σύνολο 18 ομολόγων τα 14 ομόλογα διαθέτουν αρνητικά επιτόκια.
Από την ευρωζώνη τα περισσότερα αρνητικά επιτόκια διαθέτουν η Γερμανία 14 η Γαλλία 11 ομόλογα με αρνητικά επιτόκια, το Βέλγιο 9, η Αυστρία 7 ομόλογα.
Ενδιαφέρον στοιχείο που αφορά την Ελλάδα ως μέτρο σύγκρισης είναι ότι η Πορτογαλία δεν έχει αρνητικά επιτόκια (αποδόσεις στο 2ετές στο 0,38% και στο 10ετές στο 3,10%) ενώ η Βουλγαρία όσο και αν φαίνεται παράξενο έχει αρνητικό επιτόκιο σε ένα ομόλογο.
Αυτή η ακραία στρέβλωση, ένα κράτος να δανείζεται και ο δανειστής να πληρώνει τον δανειστή – αντί να συμβαίνει το αντίθετο – είναι αποτέλεσμα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, στην Ευρώπη έχει αγγίξει ακραία στρεβλωμένα επίπεδα.
Ωραία όλα αυτά αλλά τι θα συμβεί στα ελληνικά ομόλογα;
Με βάση τον σχεδιασμό, τον Ιούνιο του 2016 θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τα ελληνικά ομόλογα όπερ σημαίνει ότι θα δούμε στο 2ετές και 3ετές ομόλογο τιμές στις 101-102 μονάδες βάσης.
Με βάση το μοντέλο Πορτογαλίας η Ελλάδα εφόσον ενταχθούν τα ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης – το ελληνικό ετήσιο ομόλογο δεν θα ενταχθεί λόγω λήξης – αλλά θα ενταχθεί το 5ετές και οι υπόλοιπες εκδόσεις θα μπορούσαμε να δούμε 2ετές ελληνικό στο 3% από 9,8% της τρέχουσας περιόδου και το 10ετές στο 5% από 9,6% της τρέχουσας περιόδου.
Οι κεντρικές τράπεζες φούσκωσαν τις αποτιμήσεις στέλνοντας λάθος μήνυμα στις αγορές
Οι κεντρικές τράπεζες διεθνώς στην ευρωζώνη, στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία αλλά και σε πιο περιφερειακές χώρες με την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης και εσχάτως με την πολιτική αρνητικών επιτοκίων έχουν προκαλέσει τεράστιες στρεβλώσεις στις οικονομίες και ειδικά στις αγορές.
Οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών – τουλάχιστον των μεγαλύτερων – έχουν εκτιναχθεί στα 15 τρισεκ. δολάρια ενώ τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης όλα τα τελευταία χρόνια έφθασαν τα 12 με 12,5 τρισεκ. δολάρια.
Οι 5 μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες διαχειρίζονται 15 τρισεκ. δολάρια assets.
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία – που πρόσφατα είχαμε αναλύσει – είναι ο συντελεστής μόχλευσης δηλαδή πόσες φορές τα κεφάλαια τους αντιστοιχεί το συνολικό ενεργητικό.
Η ΕΚΤ έχει 26 φορές μοχλεύσει τα κεφάλαια της αλλά η FED 94 φορές.
Η FED με 47 δισεκ. δολάρια κεφάλαια έχει ενεργητικό 4,48 τρισεκ. δολάρια και η ΕΚΤ με 2,76 τρισεκ. ευρώ ενεργητικό έχει 97 δισεκ. ευρώ κεφάλαια.
Προφανώς ακραία μοχλευμένος ο ισολογισμός της FED και μέσω αυτής της ακραίας μόχλευσης έχουν συντηρηθεί πλασματικά σε υψηλά επίπεδα οι αποτιμήσεις.
Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης είχαν ένα στόχο να συμβάλλουν στην αύξηση των αποτιμήσεων σε ομόλογα και μετοχές και ο σκοπός επί 6 χρόνια επιτεύχθηκε.
Η ΕΚΤ είναι η μόνη μεγάλη κεντρική τράπεζα που συνεχίζει να διατηρεί πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ευρύτατης κλίμακας σε εξέλιξη και μάλιστα μπορεί να παραταθεί και μετά το 2017 όπως ανέφερε ο επικεφαλής της M. Draghi.
Συνολικό ενεργητικό κεντρικών τραπεζών σε δολάρια
Σύνολο κεντρικών τραπεζών 15,5 τρισεκ. δολάρια
FED 4,4 τρισεκ. δολάρια
ΕΚΤ 3 τρισεκ. δολάρια
Bank of Japan 3,4 τρισεκ. δολάρια
Κεντρική Τράπεζα της Κίνας 4,9 τρισεκ. δολάρια
Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης δεν μπορούν να βοηθήσουν το διεθνές σύστημα
Μέσω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης οι κεντρικές τράπεζες απέτυχαν να διαχειριστούν το πρόβλημα του πληθωρισμού ειδικά η ΕΚΤ, ενώ ταυτόχρονα
1)Η αυξημένη ρευστότητα στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα δεν βοήθησε την αύξηση της ανάπτυξης
2)Οι αγορές όμως ευεργετήθηκαν, οι μετοχές σημείωσαν ιστορικά ράλι, οι χρηματιστηριακοί δείκτες βρέθηκαν σε ιστορικά υψηλά όπως π.χ. ο DAX στην Γερμανία.
Οι εταιρίες στις ΗΠΑ λόγω της πλεονάζουσας ρευστότητας προέβησαν σε επιθετικές επαναγορές ιδίων μετοχών – άγγιξαν τα 654 δισεκ. δολάρια - φουσκώνοντας ακόμη περισσότερο τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις.
Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης φούσκωσαν ακραία και τα ομόλογα.
Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και βεβαίως τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων αποτέλεσαν τον μηχανισμό της απόλυτης στρέβλωσης ειδικά στην Ευρώπη.
Αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ αλλά αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη δεν έχει ιστορικό προηγούμενο.
Συνολικά 111 ευρωπαϊκά ομόλογα μαζί με την Ελβετία έχουν αρνητικά επιτόκια.
Η πιο ακραία στρεβλωμένη περίπτωση η Ελβετία όπου σε σύνολο 19 ομολόγων τα 17 έχουν αρνητικά επιτόκια ενώ το χαμηλότερο αρνητικό επιτόκιο καταγράφεται επίσης στην Ελβετία με -1,04%.
Α)μέσω των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ συνολικά 94 ομόλογα – πλην Ελβετίας – εμφανίζουν αρνητικά επιτόκια που σημαίνει άριστες συνθήκες δανεισμού για τα κράτη, άρα και περισσότερο χρέος.
Β)Λόγω του αρνητικού κόστους χρήματος τα κράτη και οι τράπεζες διαθέτουν πλεονάζουσα ρευστότητα και επαναπαύονται στις δάφνες αυτής της ρευστότητας.
Γ)Οι αρνητικές αποδόσεις των ομολόγων και εσχάτως τα αρνητικά καταθετικά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών προκαλούν ακραίες στρεβλώσεις ως προς την συσχέτιση των οικονομιών με τα ομόλογα.
Αν δεν υπήρχαν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης ίσως να μην υπήρχε ούτε 1 αρνητικό επιτόκιο στα ομόλογα της Ευρώπης.
Δ)Τα αρνητικά επιτόκια φούσκωσαν τις αποτιμήσεις στα ομόλογα και ακόμη περισσότερα στα χρηματιστήρια.
Τα αρνητικά επιτόκια είναι το χείριστο σημάδι της παρεμβατικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, διαμορφώνοντας ένα πλανήτη λογιστικής ρευστότητας που δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.
Τα αρνητικά επιτόκια νέα μόδα νομισματικής πολιτικής…είναι ένδειξη αδυναμίας
Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνία κατέφυγε στο πείραμα των αρνητικών παρεμβατικών επιτοκίων.
Η Σουηδία μείωσε ακόμα περισσότερο τα ήδη αρνητικά παρεμβατικά της επιτόκια.
Η ΕΚΤ διατηρεί το βασικό παρεμβατικό της επιτόκιο στο 0,05% αλλά το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων βρίσκεται στο -0,30% με προοπτική στο -0,50%.
Η συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 10 Μαρτίου θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη.
Ο Καναδάς είναι πολύ πιθανό ότι στο 2016 ή το 2017 θα καταστήσει αρνητικά τα παρεμβατικά επιτόκια θέτοντας ως μέγιστο όριο το επίπεδο του -0,50% - .
Η Νορβηγία, μετά την Σουηδία και Δανία, θα εφαρμόσει πολιτική αρνητικών επιτοκίων.
Από τον Σεπτέμβριο 2015, η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας (Norges Bank) έχει καταστήσει αρνητικό (-0,25%) το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις εμπορικές τράπεζες (δεν θεωρείται επιτόκιο αναφοράς για τη Νορβηγία).
Το Ισραήλ εξετάζει να μειώσει σε αρνητικά τα παρεμβατικά επιτόκια.
Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) δεν αποκλείεται να μειώσει τα παρεμβατικά επιτόκια της στερλίνας εντός του 2016.
Η στρατηγική των αρνητικών επιτοκίων στηρίζεται σε μια απλή λογική.
-Όταν είναι αρνητικά τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων η Κεντρική τράπεζα θέλει να αποθαρρύνει τις εμπορικές τράπεζες να καταθέτουν την πλεονάζουσα ρευστότητα τους στην Κεντρική τράπεζα και να την χρησιμοποιούν για επενδύσεις.
-Όταν είναι αρνητικά τα βασικά παρεμβατικά επιτόκια τότε στόχος είναι να μηδενιστεί το κόστος χρήματος ώστε τράπεζες και εταιρίες να δανείζονται χωρίς κόστος.
Όμως η κίνηση των κεντρικών τραπεζών να προχωρήσουν σε προγράμματα αρνητικών επιτοκίων μετά τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης είναι απόδειξη αδυναμίας και αποτυχίας, είναι ένδειξη ότι τα πυρομαχικά των κεντρικών τραπεζών εξαντλούνται.
Η επίδραση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης έχει ελαχιστοποιηθεί στην Ευρώπη – πλην της Ελλάδος – ενώ τα αρνητικά επιτόκια είναι λάθος μήνυμα, είναι ένδειξη αδυναμίας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών