Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Οι επενδυτές ανησυχούν για την οικονομία το 2016 και για την πορεία των μετοχών διεθνώς

tags :
Fitch: Οι επενδυτές ανησυχούν για την οικονομία το 2016 και για την πορεία των μετοχών διεθνώς
Το 53% των ερωτηθέντων δηλώνουν απαισιόδοξοι -  bearish και  το 47% δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι
Οι ευρωπαίοι επενδυτές ανησυχούν θεωρώντας ότι οι κίνδυνοι αποσταθεροποίησης της αγοράς το 2016 έχουν αυξηθεί σύμφωνα με έρευνα της Fitch.
Η βασική ανησυχία των επενδυτών είναι ο κίνδυνος για παρατεταμένη οικονομική αδυναμία, στην ευρωζώνη, τα προβλήματα δημόσιου χρέους, τα γεωπολιτικά θέματα και η πορεία των αναδυόμενων αγορών.
Το 77% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο κίνδυνος από την παρατεταμένη οικονομική αδυναμία στην ευρωζώνη είναι μεγάλος.
Να ληφθεί υπόψη ότι στην προηγούμενη μέτρηση το δ΄ τρίμηνο του 2015 μόλις το 36% των επενδυτών θεωρούσαν ως βασική ανησυχία την παρατεταμένη περίοδο ύφεσης.  Επίσης το 65% των επενδυτών θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξουν δυσμενείς εξελίξεις.
Σε μικρότερο ποσοστό οι επενδυτές ανησυχούν για τα προβλήματα κρατικού χρέους με ποσοστό  31% έναντι 16% που κατεγράφη στην προηγούμενη μέτρηση.
Μόνο το 19% των ερωτηθέντων εκτίμησαν  ότι η απόσυρση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας αποτελεί  υψηλό κίνδυνο, σε σύγκριση με το 23% στην προηγούμενη έρευνα.
Το θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης ήταν το μόνο στοιχείο στην μέτρηση που εμφάνισε βελτίωση γιατί αντανακλά την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα τόνωσης σήμερα 10 Μαρτίου.
 Η ΕΚΤ δήλωσε τον Ιανουάριο ότι θα «επανεξετάσει την στάση της  ως προς την νομισματική πολιτική τον Μάρτιο λόγω της πτώσης των πιο μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό».
Οι επενδυτές ανησυχούν και για την πορεία των  χρηματοπιστωτικών αγορών.
Τα πρόσφατα sell-off και η στροφή σε ασφαλή καταφύγια στην αρχή του 2016 έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό.
Οι ερωτηθέντες δεν είναι συνολικά αρνητικοί για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας το 2016.
Το 53% των ερωτηθέντων δηλώνουν απαισιόδοξοι -  bearish και  το 47% δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, επειδή η ισχυρότερη ανάπτυξη στις κύριες αγορές θα αντισταθμίσει την επιβράδυνση στις αναδυόμενες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης