Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Υποβάθμισε τη Φινλανδία κατά μία βαθμίδα, σε ΑΑ+ από ΑΑΑ - Σταθερό το outlook

tags :
Fitch: Υποβάθμισε τη Φινλανδία κατά μία βαθμίδα, σε ΑΑ+ από ΑΑΑ - Σταθερό το outlook
Υποβάθμιση και των υφιστάμενων κρατικών ομολόγων της Φινλανδίας σε ΑΑ+, από ΑΑΑ προηγουμένως
Σε υποβάθμιση του αξιόχρεου της Φινλανδίας προχώρησε σήμερα Παρασκευή 11 Μαρτίου ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε, διατηρεί το outlook σταθερό.
Επίσης, η Fitch προχώρησε σε υποβάθμιση και των υφιστάμενων κρατικών ομολόγων της Φινλανδίας σε ΑΑ+, από ΑΑΑ προηγουμένως.
Η οροφή για την αξιολόγηση της χώρας επιβεβαιώνεται ότι είναι το ΑΑΑ.
Οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στην υποβάθμιση είναι οι εξής:

Υψηλής στάθμισης
Οι επιδόσεις της οικονομίας παραμένουν ασθενείς, με το ΑΕΠ το 2015 να αυξάνεται μόλις κατά 0,4% (το χαμηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε., μετά την Ελλάδα) και δεν υπάρχουν ενδείξεις για ισχυρή ανάκαμψη της ανάπτυξης από το μεσοπρόθεσμο ρυθμό του 1%-1,2%, με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη αδυναμία στο κομμάτι του δημοσίου χρέους.
Αν και κάποιοι παράγοντες της ζήτησης σημείωσαν μετριοπαθή ανάκαμψη το 2015, οι επενδύσεις συνέχισαν να συρρικνώνονται σε ετήσια βάση, υπογραμμίζοντας τις αδύναμες προοπτικές σε βασικούς τομείς της οικονομίας.
Σύμφωνα με την Fitch, τα βασικά μακροοικονομικά στοιχεία και τα δεδομένα για το δημόσιο χρέος δεν συνάδουν με μία αξιολόγηση ΑΑΑ για τη Φινλανδία, ειδικά επειδή το μέγεθος της οικονομίας της χώρας είναι σχετικά μικρό και έχει αποδειχθεί ευάλωτη σε σοκ που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια.
Πιστεύουμε ότι η οικονομικά δραστηριότητα θα αρχίσει να ανεβάζει σταδιακά ρυθμό μέσα στο 2016, που θα βοηθηθεί από την ανάκαμψη των ιδιωτικών επενδύσεων στις κατοικίες και στη βιομηχανία χάρτου, καθώς και από το θετικό momentum στην ιδιωτική κατανάλωση.
Όμως, η Fitch διατηρεί την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στο 1% για φέτος.
Η αδυναμία της οικονομίας έχει ως αποτέλεσμα να προβλέπεται η αύξηση του χρέους ως προς το ΑΕΠ στο 67,5% μέχρι το 2020, από 62,6% που έκλεισε το 2015.

Μέσης Στάθμισης
Οι προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν περιορισμένες λόγω των άσχημων εξελίξεων στο δημογραφικό και κυρίως οι δομικές μετατοπίσεις σε κύριους τομείς της οικονομίας.
Κάποιες προσπάθειες για βελτίωση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας και ενδυνάμωση του ανταγωνισμού βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά η αναζωογόνηση σημαντικών βιομηχανικών-εξαγωγικών κλάδων θα παραμείνει δύσκολη πρόκληση.
Εάν η ανάπτυξη κινηθεί κατά μέσο όρο 1%-1,2% από το 2017, το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα προ κρίσης επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το 2020.
Η κυβέρνηση παραμένει πιστή στη δέσμευσή της να μειώσει το έλλειμμα στο 2,8% του ΑΕΠ το 2016 από 3,1% το 2015, παρά τα αυξημένα κόστη για τη διαχείριση του προσφυγικού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης