Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων του Draghi δεν αποδίδει στην Ιαπωνία - Πτώση του Ιαπωνικού ΑΕΠ

Bloomberg: Η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων του Draghi δεν αποδίδει στην Ιαπωνία -  Πτώση του Ιαπωνικού ΑΕΠ
Τα πρόσφατα στοιχεία της BOJ επιβεβαίωσαν τη συρρίκνωση του ιαπωνικού ΑΕΠ κατά 1,1% κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του 2015 
Ένα χρήσιμο «μάθημα» φαίνεται ότι έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi στον Ιάπωνα ομόλογό του Haruhiko Kuroda για το πώς μπορεί να κάνει γνωστή προς τα έξω την πολιτική του ώστε να είναι εξίσου σημαντική με τις ενέργειες που λαμβάνει.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, χρηματοπιστωτικές αγορές εμφανίστηκαν ακόμη απογοητευμένες παρά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 10 Μαρτίου ότι σκοπεύει να εφαρμόσει μια πιο επιθετική νομισματική πολιτική.
Ο M. Draghi μάλιστα αποκάλυψε ότι πιθανότατα δεν θα χρειαστούν περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων.

Dollars Per Euro

Από την πλευρά της η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) φαίνεται ότι αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της ασθενέστερης συναλλαγματικής ισοτιμίας της που έχει οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες στα εταιρικά κέρδη.
Για το λόγο αυτό προσπαθεί να επαναφέρει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να δώσει ώθηση στην εδώ και πολύ καιρό στάσιμη οικονομίας της.
Ο επικεφαλής της Kuroda , έχει ταχθεί υπέρ της πολιτικής των αρνητικών επιτοκίων που εφαρμόζει η ΕΚΤ, παρά τις αρνητικές απόψεις που έχουν ακουστεί, γεγονός που αναμένεται να καθορίσει και τη δική του μοίρα καθώς δεν έχει αποδώσει στο βαθμό που επιθυμούσε.

Yen Per Dollar

Η BOJ κατέφυγε στα αρνητικά επιτόκια σε μια προσπάθεια να ανατροφοδοτήσει τον δανεισμό και να δώσει μια νέα προοπτική στην ιαπωνική οικονομία.
Μετά την ύφεση στα μέσα του 2014 , στην οποία βυθίστηκε η ιαπωνική οικονομία, τα στοιχεία την περασμένη Τρίτη επιβεβαίωσαν τη συρρίκνωση του ιαπωνικού ΑΕΠ κατά 1,1% κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του 2015 .
Αντί να χειροκροτούν την κίνηση της BOJ, το ιαπωνικό κοινοβούλιο αλλά και η κοινή γνώμη στην Ιαπωνία είδε την νομισματική πολιτική με ανησυχία.
Ο Kuroda καλείται σχεδόν καθημερινά τις τελευταίες εβδομάδες στο Κοινοβούλιο για να δώσει εξηγήσεις για την πολιτική που ακολουθεί.
«Υπάρχουν πολλές ανησυχίες μεταξύ των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σχετικά με τους αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης», δήλωσε ο Kohei Iwahara , διευθυντής οικονομικών ερευνών της Natixis SA λέγοντας ότι ο επικεφαλής της BOJ δεν είναι πλέον δημοφιλής.

www.bankingnews.gr









Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης