Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Frankfurter Allgemeine zeitung: Τα 6 δισ ευρώ προς την Τουρκία για το προσφυγικό δεν είναι πεταμένα λεφτά

Frankfurter Allgemeine zeitung: Τα 6 δισ ευρώ προς την Τουρκία για το προσφυγικό δεν είναι πεταμένα λεφτά
Η συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό είναι η συνέχιση της πολιτικής διάσωσης της Ελλάδα, στην οποία έχει επενδυθεί ήδη υπερβολικά πολύ χρήμα
Στον καθοριστικό ρόλο της γερμανίδας καγκελαρίου A. Merkel στην επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκία για το προσφυγικό αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine zeitung με ιδαίτερα κολακευτικά σχόλια.
«Η συμφωνία με την Τουρκία μπορεί να θεωρηθεί και ως συνέχιση της πολιτικής διάσωσης προς την Ελλάδα, στην οποία έχει επενδυθεί ήδη υπερβολικά πολύ χρήμα, χρόνος και πολιτικό κεφάλαιο, για να παρακολουθεί σήμερα άπραγο το Βερολίνο την κατάρρευση της ασταθούς αυτής χώρας υπό το βάρος προσφυγικών ροών.
Αλλά ούτε και για την Τουρκία έχει κανένα συμφέρον η ΕΕ να τη βλέπει να εξελίσσεται σε εστία κρίσης στον νοτιοανατολικό πυλώνα του ΝΑΤΟ. Από αυτήν την άποψη τα έξι δισεκατομμύρια δεν είναι πεταμένα λεφτά.
Μάλλον ψίχουλα είναι σε σχέση με το μακροπρόθεσμο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό κόστος που θα είχε μόνο στη Γερμανία η ανεξέλεγκτη ροή μεταναστών.
Από όλους τους ευρωπαίους ηγέτες η Merkel εργάστηκε περισσότερο και πιο επίμονα για τη συμφωνία με την Τουρκία, η οποία συνοδεύεται από ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα.
Το ότι υπήρξε συμφωνία, οφείλεται κυρίως στην ίδια.
Αυτό σημαίνει όμως ότι επωμίζεται και τη μεγαλύτερη ευθύνη για τις συνέπειες (της συμφωνίας)».

Εγκώμιο για τον Κύπριο Πρόεδρο

Σε άλλη στήλη, η Frankfurter Allgemeine πλέκει το εγκώμιο του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για τη διακυβέρνησή του, αλλά και την «αποφασιστική», όπως τονίζει, συμβολή του στην επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.
Ο ανταποκριτής της εφημερίδας τονίζει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης αποτελεί «ευτύχημα» για την Κύπρο, αλλά και για όλους όσους έχουν να κάνουν με την Κύπρο: 

«Αξιόπιστος, χωρίς εκρήξεις θυμικού, πραγματιστής. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί στη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας για την προσφυγική κρίση- μία εξίσωση με πολλούς αγνώστους ούτως ή άλλως- θα έχει αποφασιστικό ρόλο και η Κύπρος, εάν η Άγκυρα προτίθεται σοβαρά να αναζωογονήσει την ενταξιακή διαδικασία, όπως επισήμως διατείνεται».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης