Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Πουλήστε τις ριψοκίνδυνες επενδύσεις και διαλέξτε τα μετρητά, ενόψει υψηλής μεταβλητότητας

tags :
Goldman Sachs: Πουλήστε τις ριψοκίνδυνες επενδύσεις και διαλέξτε τα μετρητά, ενόψει υψηλής μεταβλητότητας
Μία απότομη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου είναι πολύ πιθανόν να βαρύνει και πάλι στις πιο επικίνδυνες επενδύσεις, όπως οι μετοχές
Τον περασμένο μήνα, παρά τη μεγαλύτερη τριμηνιαία ανάκαμψη από τα χαμηλά του στην ιστορία του Dow Jones, ο σκεπτικισμός στην αγορά όχι απλά παρέμεινε παρών, αλλά εντάθηκε.
Η JP Morgan, η Morgan Stanley, η Deutsche Bank και η Societe Generale προειδοποίησαν όλες ότι αυτό που βιώνουμε είναι μία κίνηση αντίδρασης της bear market και όχι η αρχή ενός πραγματικού ράλι.
Οι τεχνικοί αναλυτές επίσης δεν διστάζουν να εκφράσουν ανοιχτά τις αμφιβολίες τους, ενώ το «έξυπνο χρήμα» ξεπουλάει ανελέητα.
Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι έχουμε να κάνουμε απλά με τις ανησυχίες των επενδυτών και αυτό θα ήταν αλήθεια εάν δεν γνωρίζαμε ποιος αγοράζει.
Πρόκειται για την τελευταία «ριπή» επαναγοράς μετοχών, καθώς εισερχόμαστε τις επόμενες 6 εβδομάδες σε μία «νεκρή» περίοδο για τις επαναγορές.
Η τελευταία τράπεζα που μπαίνει και αυτή στο «τρενάκι» των αμφιβολιών για το ράλι είναι η Goldman Sachs, με τον στρατηγικό αναλυτή της, Christian Mueller-Glissmann, να γράφει στην τελευταία του έκθεση ότι «το ράλι ανακούφισης σε επενδύσεις με ρίσκο μπορεί πολύ σύντομα να "σβήσει"», καθώς προειδοποιεί ότι «η απότομη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου πιθανότατα θα βαρύνουν και πάλι στις πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις».
Μάλιστα ο ίδιος προτείνει «μείωση των τοποθετήσεων με ρίσκο», προειδοποιεί ενάντια στη διακράτηση αμερικανικών ομολόγων υψηλών αποδόσεων καθώς «ο λόγος κινδύνου/ανταμοιβής θα είναι εξαιρετικά αρνητικός εάν αντιστρέψουν την πορεία τους οι τιμές του πετρελαίου» και συστήνει «πηγαίντε στα μετρητά» πριν από την «αναμενόμενη υψηλή μεταβλητότητα».
Αναλυτικά, καταγράφει στην έκθεσή του τα εξής:
Από τις 11 Φεβρουαρίου οι τιμές του πετρελαίου έχουν πραγματοποιήσει ένα ράλι παράλληλα με τις πιο επικίνδυνες επενδύσεις, υποστηριζόμενες από το καλύτερο αίσθημα για την παγκόσμια ανάπτυξη, τις όλο και αυξανόμενες ενδείξεις για εκλογίκευση της μελλοντικής προσφοράς και τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αυξηθεί και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει αρχίσει να αυξάνεται.
Ενώ βλέπουμε την πιθανότητα για περαιτέρω ενίσχυση του πληθωρισμού στο 2ο μισό του έτους, το τρέχον ράλι ανακούφισης μπορεί βραχυπρόθεσμα να «σβήσει».
Παραμένουμε underweight για τα εμπορεύματα για τους επόμενους 3 μήνες και ουδέτεροι για τους επόμενους 12 μήνες.
Περιμένουμε έντονη μεταβλητότητα στις τιμές του πετρελαίου, μεταξύ των 25 και των 45 δολ./βαρέλι, που μαζί με την αρνητική πορεία των αποδόσεων μπορεί να οδηγήσουν σε φτωχές αποδόσεις.
Μία απότομη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου είναι πολύ πιθανόν να βαρύνει και πάλι στις πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις.
Επιπλέον, βλέπουμε αρκετούς επιπλέον κινδύνους να έρχονται στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια του 2ου τριμήνου (Brexit, προσφυγική κρίση, αμερικανικές εκλογές, Κίνα, εκπλήξεις από το μέτωπο των επιτοκίων), οι οποίες είναι πιθανόν να οδηγήσουν τη μεταβλητότητα πολύ υψηλότερα.
Αναβαθμίζουμε τα μετρητά σε overweight για τους επόμενους 3 μήνες, προκειμένου να είναι δυνατή η τοποθέτηση και η εκμετάλλευση της μεταβλητότητας.
Όσον αφορά τα μετρητά, προτιμούμε το αμερικανικό δολάριο.
Παραμένουμε underweight για τα κυβερνητικά ομόλογα και περιμένουμε ακόμη 3 αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed για το 2016.
Ακόμη, αν και περιμένουμε ότι οι μετοχές θα ανακάμψουν όταν ο πληθωρισμός ανεβάσει ταχύτητα και όταν σταθεροποιηθούν οι τιμές του πετρελαίου, παραμένουμε ουδέτεροι για τους επόμενους 3 μήνες.
Μέχρι τότε, οι μετοχές πιθανότατα θα σημειώνουν έντονη μεταβλητότητα.
Επιπλέον, οι αποτιμήσεις των μετοχών, μετά το πρόσφατο ράλι, δεν είναι ελκυστικές
Τέλος, διατηρούμε την προτίμησή μας για Ιαπωνία και Ευρώπη τους επόμενους 12 μήνες, όπου οι αποτιμήσεις δεν είναι τόσο παρατραβηγμένες και η πολιτική παραμένει υποστηρικτική.

Οι τελευταίες συστάσεις της Goldman


Ειδικά για το πετρέλαιο, η Goldman επισημαίνει ότι «η συσχέτιση μεταξύ των επενδυτικών επιλογών και των τιμών του πετρελαίου έχει υπάρξει εξαιρετικά υψηλή φέτος.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης