Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Business Insider: Στη συνάντηση των G20 στη Σανγκάη καταστρώθηκε μυστικό σχέδιο κατάρρευσης του δολαρίου

Business Insider: Στη συνάντηση των G20 στη Σανγκάη καταστρώθηκε μυστικό σχέδιο κατάρρευσης του δολαρίου
Πίσω από τις κλειστές πόρτες πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη επιχείρηση για το γκρέμισμα του δολαρίου από την εποχή του πασίγνωστου Plaza Accord του 1985
Για μυστικό σχέδιο των G20 να «γκρεμίσουν» το δολάριο μέσα στο 2016, παρά τη θέληση των αμερικανών αποκαλύπτει το Business Ιnsider, το οποίο, όπως υποστηρίζει, μπήκε ήδη σε εφαρμογή.
Όπως αποκαλύπτει το δημοσιευμα, στο περιθώριο της Συνόδου των G20 στις 26 Φεβρουαρίου στη Σαγκάη πραγματοποιήθηκε μυστική συνάντηση του επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi, της επικεφαλής της Fed Janet Yellen, της επικεφαλής του ΔΝΤ Cristine Lagarde, του αμερικανού υπουργού οικονομικών Jack Lew καθώς και των κεντρικών τραπεζιτών των Κεντρικών τραπεζών της Ιαπωνίας, Κίνας.

G20

Όπως αναφέρει, πρόκειται για τις οικονομίες που αντιπροσωπεύουν το 70% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το ΔΝΤ έχει το ρόλο του ενορχηστρωτή.
Πίσω από τις κλειστές πόρτες πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη επιχείρηση για το γκρέμισμα του δολαρίου από την εποχή του πασίγνωστου Plaza Accord του 1985, το οποίο είχε ενορχηστρωθεί από τον James Baker, υπουργό οικονομικών επί προεδρίας του Ronald Reagan.
Τότε η τιμή του δολαρίου είχε αυξηθεί κατά 50% το διάστημα 1980-1985 φτάνοντας στα ανώτερα επίπεδά του γεγονός που έβλαπτε σημαντικά τις αμερικανικές εξαγωγές και είχε μειώσει τις θέσεις εργασίας.
Η «επιχείρηση Plaza Accord ήταν μια συλλογική προσπάθεια των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Δυτικής Γερμανίας, Ιαπωνίας και Βρετανίας ώστε να μειωθεί η τιμή του δολαρίου το οποίο και παρουσίασε πτώση κατά 30% στα επόμενα 3 χρόνια.
Το γεγονός αυτό έδωσε μια ανάσα στην αμερικανική οικονομία.
Σήμερα, το δολάριο βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών γεγονός που αποδεικνύει ότι ήρθε και πάλι η ώρα να «ρίξουμε το δολάριο στα σκουπίδια».
Oμως αυτή τη φορά ο κερδισμένος δεν θα είναι οι ΗΠΑ αλλά η Κίνα και οι χαμένοι θα είναι για μία ακόμη φορά η Ευρώπη και η Ιαπωνία.
Τέτοιους είδους νομισματικοί χειρισμοί συχνά αποφέρουν αρνητικά αποτελέσματα καθώς μια χώρα μπορεί να έχει κέρδος για μικρό χρονικό διάστημα από την υποτίμηση του νομίσματος όμως στη συνέχεια το κέρδος αυτό χάνεται.
Την ίδια στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα των ΗΠΑ είναι η υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος καθώς περεταίρω υποτίμηση του εκτιμάται ότι θα αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια αγορά.
Για να αποφευχθεί άμεσα κάτι τέτοιο η λύση θα ήταν η ενίσχυση του ευρώ και του Ιαπωνικού γιέν (που θα σήμαινε ουσιαστικά εξασθένιση του γουάν) χωρίς η κινεζική κυβέρνηση να προχωρήσει σε επίσημη υποτίμηση.
Αυτό ήταν και το σχέδιο που συζητήθηκε στη μυστική συνάντηση στη Σαγκάη και το οποίο επρόκειτο να μπει σε εφαρμογή στα μέσα Μαρτίου.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi συναντήθηκε στις 10 Μαρτίου με τον Ιάπωνα ομόλογό του και στις 16 Μαρτίου με την επικεφαλής της Fed. Και οι τρείς ξεκίνησαν την εφαρμογή του σχεδίου δίνοντας τις επόμενες ημέρες ώθηση στην τιμή του ευρώ και του γιέν ενώ το γουάν παρουσίασε πτώση.
Κι αυτή, είναι η νέα Shanghai Accord του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης