Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Βλέπει πιθανότητα ανοδικής αναθεώρησης των προβλέψεων για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ

Goldman Sachs: Βλέπει πιθανότητα ανοδικής αναθεώρησης των προβλέψεων για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ
Η τράπεζα λέει ότι ο δικός της Δείκτης Οικονομικών Συνθηκών έχει επιστρέψει στα επίπεδα του Αυγούστου 2015, αποτελώντας ένα φωτεινό σημείο για την αμερικανική οικονομία
Θυμάστε το περασμένο έτος, όταν η Κίνα υποτίμησε το νόμισμά της και η αγορά τρελάθηκε;
Ξεχάστε το, πάει και πέρασε.
Η επακόλουθη σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών στις ΗΠΑ, που ήρθε με την τολμηρή νομισματική κίνηση της Fed (αύξηση επιτοκίων), έχει πλέον εξαφανιστεί, σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Η τράπεζα λέει ότι ο δικός της Δείκτης Οικονομικών Συνθηκών έχει επιστρέψει στα επίπεδα του Αυγούστου 2015, αποτελώντας ένα φωτεινό σημείο σε μια οικονομία που διαφορετικά έχει υπάρξει αδιάφορη το τελευταίο διάστημα.
«Κάθε ένα από τα βασικά συστατικά του Δείκτη (τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, το δολάριο, οι τιμές των μετοχών και τα spreads δανεισμού) έχουν ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος ή και ολόκληρη την υποχώρησή που κατέγραφαν το προηγούμενο διάστημα», επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs, Jan Hatzius και Chris Mischaikow, σε σημείωμά τους προς τους πελάτες της τράπεζας.
«Οι επιπτώσεις για την ανάπτυξη των ΗΠΑ είναι αρκετά θετικές».
Σε μια εποχή όπου οι αγορές έχουν την τάση για γρήγορες αλλαγές πορείας, οι τοποθετήσεις με μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική είναι επικίνδυνες.
Η Goldman, όμως, βλέπει λόγους για αισιοδοξία.
«Πιστεύουμε ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν αλλάξει, από σημαντικό κίνδυνο υποβάθμισης των προβλέψεών μας για την ανάπτυξη στις αρχές του 2016 σε μια μέτρια πιθανότητα ανοδικής αναθεώρησης στην παρούσα φάση», λένε οι Hatzius και Mischaikow.
Ενώ οι συνθήκες σύσφιξης της οικονομίας είχαν αφαιρέσεις μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα από τις προβλέψεις της Goldman για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, η αλλαγή αυτής της προοπτικής που περιγράφετεαι στο σημείωμα των αναλυτών θα μπορούσε να προσθέσει από μισή έως και μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα στο ΑΕΠ της χώρας.
Ειδικά η πτώση του δολαρίου υπήρξε μια «ευλογία» σε όλους τους τομείς.
Ο δείκτης του αμερικανικού δολαρίου έχει υποχωρήσει κατά 4,7% το 2016 και κινείται χαμηλότερα κατά 3,5% σε σχέση με πριν από 12μήνες.
Οι αποδόσεις των ομολόγων είναι γενικά χαμηλότερες, με το 10ετές ομόλογο να καταγράφει υποχώρηση 22,2% φέτος, στο 1,78%.
Οι αγορές μετοχών έχουν ανταποκριθεί αντίστοιχα, με τον S&P 500 να κερδίζει 11,4% κατά τους τελευταίους τρεις μήνες και τώρα να βρίσκεται ακριβώς πάνω από τα περυσινά του επίπεδα.
Ο Dow για λίγο ξεπέρασε και πάλι τις 18.000 μονάδες, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2015.
Εκτός από την υποτίμηση της Κίνας, οι αγορές ήταν ευάλωτες και στις αλλαγές στην πολιτική της Fed.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων κατά 0,25%, την πρώτη της έπειτα από 9 και πλέον χρόνια, ξεκινώντας ένα άλλο κύμα αναταραχής στις αγορές.
Οι προβλέψεις της Goldman έρχονται σε αντίθεση με μια γενικά απαισιόδοξη προοπτική από πολλές άλλες πλευρές.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε πρόσφατα τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και για τις ΗΠΑ, προβλέποντας ανάπτυξη για το 2016 2,4% και για το 2017 2,5%.
Σε ανακοίνωσή του την Τρίτη 19 Απριλίου, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, ένα think tank, προειδοποίησε για «αυξημένο κίνδυνο» για την οικονομία των ΗΠΑ, αν και πιστεύει ότι είναι «πολύ νωρίς» για να μιλήσει για ύφεση.
Ο Δείκτης της Fed Ατλάντας για το ΑΕΠ βλέπει την οικονομία να κερδίζει μόλις 0,3% στο Α' τρίμηνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης