Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το ελληνικό χρέος μπορεί να ανέλθει στο 258,3% ή να υποχωρήσει μέχρι το 62,6% του ΑΕΠ έως το 2060

Το ελληνικό χρέος μπορεί να ανέλθει στο 258,3% ή να υποχωρήσει μέχρι το 62,6% του ΑΕΠ έως το 2060
Η έκθεση επισημαίνει τις έντονες ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της, το οποίο βρισκόταν στο 176,9% του ΑΕΠ στα τέλη του 2015
Το ελληνικό χρέος μπορεί να αυξηθεί στο 258,3% του ΑΕΠ ή να υποχωρήσει μέχρι το 62,6% του ΑΕΠ έως το 2060, σύμφωνα με επίσημη ανάλυση για την πορεία του χρέους της χώρας, γεγονός που προοιωνίζεται σκληρές διαπραγματεύσεις ενόψει πιθανών μέτρων που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την ελάφρυνση των μελλοντικών πληρωμών από την Αθήνα.
Η αποκαλούμενη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) πραγματοποιήθηκε από τους δανειστές της Ελλάδας και υπέπεσε στα χέρια της αμερικανικής εφημερίδας The Wall Street Journal, η οποία και την παρουσιάζει.
Οι μεγάλες αποκλίσεις στις προβλέψεις για το χρέος οφείλονται στις διαφορετικές εκτιμήσεις για το πόσο θα αναπτυχθεί η οικονομία της Ελλάδας τις επόμενες δεκαετίες και πόσο πολλά χρήματα μπορεί η χώρα να διαθέσει για να μειώσει το χρέος της.
Σχεδόν σε όλα, εκτός από τα πολύ αισιόδοξα, σενάρια, η έκθεση επισημαίνει τις έντονες ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της, το οποίο βρισκόταν στο 176,9% του ΑΕΠ στα τέλη του 2015.
Το αποτέλεσμα «αυτής της ανάλυσης αναδεικνύει τις σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους μακροπρόθεσμα», σημειώνεται στο έγγραφο.
Το έγγραφο μοιράστηκε στους αξιωματούχους από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης σήμερα το πρωί, Δευτέρα 9 Μαΐου, και θα αποτελέσει τη βάση για μία πρώτη συζήτηση μεταξύ των υπουργών σχετικά με μία πιθανή ελάφρυνση του χρέους στο σημερινό Eurogroup.
Προκειμένου να φτάσουν σε μία συμφωνία οι υπουργοί θα πρέπει να συμπεριλάβουν σε αυτήν το ΔΝΤ, έναν από τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδας.
Το ΔΝΤ επανειλημμένως έχει παρουσιάσει τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις για τη σχέση χρέους/ΑΕΠ στην Ελλάδα και απαιτεί περισσότερα μέτρα για να περιοριστεί το βάρος της χώρας όσον αφορά την αποπληρωμή του χρέους της.
Στο συγκεκριμένο πεδίο βρίσκεται σε σύγκρουση με τη Γερμανία, που αντιστέκεται με μανία σε οποιαδήποτε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.
«Σήμερα θα έχουμε μόνο μία πρώτη συζήτηση για το τι, πότε, εάν και πως η βιωσιμότητα του χρέους ή η ελάφρυνσή του μπορούν να εφαρμοστούν», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, κατά την είσοδό του στο Eurogroup της Δευτέρας.
Η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους εξετάζει 4 διαφορετικά σενάρια για την οικονομία της Ελλάδα και εκτιμά το πως θα εξελιχθεί ο λόγος χρέος/ΑΕΠ σε κάθε περίπτωση για τις επόμενες δεκαετίες μέχρι το 2060.
Η ανάλυση δείχνει ότι το χρέος της Ελλάδας θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 62,6% του ΑΕΠ, πλησίον του στόχου της νομισματικής ένωσης, στο πιο αισιόδοξο σενάριο.
Αλλά στο χειρότερο σενάριο, το χρέος θα μπορούσε να εκτιναχθεί στο 258,3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2060.
Υπό το βασικό σενάριο, το οποίο υποθέτει ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει πλήρως τους όρους του προγράμματος διάσωσης, το χρέος θα κορυφωθεί στο 182,9% το 2016, για να υποχωρήσει στο 104,9% μέχρι το 2060.
Οι διαφορές αφορούν τις αποκλίσεις στις εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξης και το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, το οποίο δεν υπολογίζει τις πληρωμές τόκων, καθώς και πόσα θα χρειαστεί να πληρώσει η χώρα προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα από τις αγορές.
Ακόμη και μικρές κινήσεις μακριά από τους στόχους του πρ4ογράμματος διάσωσης, συμπεριλαμβανομένων των μικρότερων πλεονασμάτων και των υψηλότερων επιτοκίων, υα οδηγούσαν και πάλι σε ταχεία αύξηση του χρέους.
Σε ένα τέτοιο σενάριο το ελληνικό χρέος θα βρισκόταν το 2060 στο 183,8%, σύμφωνα με την ανάλυση.
Η έκθεση εξετάζει επίσης το πως οι βασικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα εξελιχθούν κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου.
Οι βασικές χρηματοδοτικές ανάγκες είναι το ποσό χρημάτων που πρέπει να συγκεντρώσει η χώρα για να καλύψει το έλλειμμά της, τις πληρωμές τόκων και τις ωριμάνσεις χρέους.
Οι δανειστές της Ελλάδας λένε ότι οι βασικές χρηματοδοτικές ανάγκες είναι ο ο καλύτερος δείκτης προκειμένου να εκτιμηθεί η ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει το χρέος της.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες μίας χώρας πρέπει να είναι κάτω από το 15% του ΑΕΠ της ώστε να είναι βιώσιμο το χρέος της.
Όμως, σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί να συγκεντρώσει μέχρι και το 62,8% του ΑΕΠ της έως το 2060.
Ακόμη και στο βασικό σενάριο, οι βασικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα ήταν πάνω από το 15% για πολλά χρόνια, ενώ θα αυξηθούν στο 24,3% το 2060.
Η διαφωνία σχετικά με το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η ευρωζώνη όσον αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχει αποτρέψει το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης που αποφασίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι, το οποίο προβλέπει τη χορήγηση νέων δανείων ύψους 86 δισ. ευρώ προς τη χώρα.
Το ΔΝΤ έχει συγχρηματοδοτήσει τα πρώτα 2 πακέτα διάσωσης της χώρας, αλλά μέχρι τώρα έχει αρνηθεί να συνεισφέρει στο τρίτο πακέτο διάσωσης, υποστηρίζοντας ότι το χρέος της χώρας πολύ απλά είναι εξαιρετικά υψηλό για να αποπληρωθεί ποτέ.
Φτάνοντας στο Eurogroup της Δευτέρας, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, διεμήνυσε ότι οι συζητήσει για την ελάφρυνση του χρέους δεν θα είναι εύκολες.
«Αυτό που θέλει το ΔΝΤ είναι ένα πράγμα, αυτό που έχουμε συμφωνήσει είναι ένα άλλο πράγμα και αυτό που επιτρέπεται από τους κανόνες της Ε.Ε. είναι ένα τρίτο πράγμα», είπε χαρακτηριστικά.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης