Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

IHS Country Risk: Βίαιες διαδηλώσεις να αναμένει η ελληνική κυβέρνηση αν αποτύχει στο ζήτημα του χρέους

IHS Country Risk: Βίαιες διαδηλώσεις να αναμένει η ελληνική κυβέρνηση αν αποτύχει στο ζήτημα του χρέους
Η στήριξη των Ελλήνων στην κυβέρνηση της χώρας θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στο ζήτημα του χρέους, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία αναλύσεων IHS
Βίαιες διαδηλώσεις και οξεία κριτική θα πρέπει να αναμένει η ελληνική κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας, αν αποτύχει στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.
Την… προειδοποίηση αυτή διατυπώνει η αμερικανική εταιρεία αναλύσεων IHS Country Risk, επισημαίνοντας ότι η στήριξη των Ελλήνων στην κυβέρνηση της χώρας είναι άμεσα συνυφασμένη και θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στο ζήτημα του χρέους.
Από την πλευρά της. η IHS εκτιμά πως η ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας θα γίνει με τη μορφή επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και το πάγωμα/τη μείωση στα επιτόκια των επίσημων δανείων.
Σημειώνει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε αγωνιστεί σθεναρά κατά της λιτότητας, προτού ανέλθει στην εξουσία το 2015.
Το να επιτύχει κάποιας μορφής ελάφρυνση του χρέους αποτελεί, ως εκ τούτου, μια κρίσιμη γραμμή ζωής για τη διοίκηση, κυρίως λόγω των μέτρων για την περικοπή δαπανών που έχει αναγκαστεί να περάσει.
Μια αποτυχία στις διαπραγματεύσεις για το χρέος θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες και πιο βίαιες διαδηλώσεις (βία έχει μέχρι στιγμής έχουν προκληθεί κυρίως από αναρχικές ομάδες).
Μάλιστα, η IHS εκτιμά πως μια σημαντική αύξηση της πολιτικής αναταραχής θα ασκήσεις πιέσεις στην αριστερή κυβέρνηση να παραιτηθεί.
Προσθέτει, δε, πως οι πρόωρες εκλογές δεν θα ευνοούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα υπήρχε ο κίνδυνος πολιτικού αδιεξόδου, με κανένα κόμμα να μη μπορεί να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση πλειοψηφίας.
Με τη σειρά του, αυτό θα μείωνε την ικανότητα στην Ελλάδα να περάσει τα μέτρα διάσωσης και η ικανότητά της να εξασφαλίσει τις μελλοντικές αποδεσμεύσεις δόσεων από το επίσημο πρόγραμμα χρηματοδότησης θα τίθετο υπό απειλή.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης