Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Οι επενδυτές στέλνουν μήνυμα στη Wall Street - Δεν πιστεύουμε πλέον στην bull market

CNBC: Οι επενδυτές στέλνουν μήνυμα στη Wall Street - Δεν πιστεύουμε πλέον στην bull market
Αντί να εστιάζουν στην ανακοίνωση κερδών που αναφέρονται στο παρελθόν, οι σώφρονες επενδυτές παρακολουθούν τις προοπτικές για το μέλλον και ανταμείβουν τις εταιρείες που εκφράζουν αισιοδοξία
Η εταιρική Αμερική ίσως να το παραέκανε, παίζοντας επανειλημμένα το «χαρτί» των κερδών.
Με τη σεζόν των κερδών του Α' τριμήνου σχεδόν να έχει περάσει στην ιστορία, μία από τις μεγαλύτερες ιστορίες, πέρα από τη μείωση των κερδών κατά 7,1%, ήταν ότι οι επενδυτές ήταν λιγότερο εντυπωσιασμένος απ' ότι συνήθως με τις εταιρείες που ξεπέρασαν τις προσδοκίες.
Επίσης, έκαναν τη ζωή πιο δύσκολη στις εταιρείες που δεν έπιασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Η περίοδος αναφοράς δείχνει ότι οι επενδυτές έλαβαν πιο αμυντικές θέσεις όσον αφορά τη συλλογική μείωση κερδών, ενώ εμφανίζονται ολοένα και πιο φιλύποπτοι για τις εκτιμήσεις της αγοράς.
«Οι εταιρείες έχουν υπάρξει πολύ αρνητικές για τα ίδια τους τα κέρδη», σημειώνει ο αναλυτής της Thomson Reuters, Greg Harrison.
«Έχουν προσπαθήσει να κατεβάσουν χαμηλότερα τον πήχη».
Ο πήχης κατέβηκε λοιπόν τόσο χαμηλά που ήταν εύκολο για τις περισσότερες εταιρείες να τον ξεπεράσουν.
Με το 87% των εταιρειών του S&P 500 να έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, το 71% ξεπέρασε τις προσδοκίες για τη βάση των κερδών, με το 53% να ξεπερνά και την κορυφή των προβλέψεων, σύμφωνα με την FactSet.
Σε μια άλλη εποχή αυτό θα μπορούσε να είναι αρκετό για να δώσει στην αγορά μια μεγάλη ώθηση.
Όχι αυτή τη φορά, όμως.
Στην πραγματικότητα, ο δείκτης S&P 500 παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος από τις ανακοινώσεις των κερδών που ξεκίνησαν στις 11 Απριλίου, παρά το ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των εταιρειών ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.
Ένας λόγος που η αγορά δεν έχει κινηθεί πολύ είναι ότι οι εταιρείες που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις έχουν κερδίσει μόλις 0,6% την περίοδο δύο ημέρες πριν από την ανακοίνωση έως και δύο ημέρες μετά από αυτήν, δηλαδή περίπου το μισό της συνηθισμένης απόδοσης, ενώ οι εταιρείες που δεν έπιασαν τους στόχους είδαν μειώσεις στις τιμές των μετοχών τους που ανήλθαν κατά την ίδια περίοδο στο 2,3%, λίγο περισσότερο από το κανονικό, σύμφωνα με την FactSet.
Την επόμενη ημέρα μετά την αποτυχία επίτευξης των στόχων η μέση μείωση ήταν 1,6%, σύμφωνα με την Thomson Reuters.
Δεν ήταν πάντα τόσο εύκολο για τις επιχειρήσεις να ξεπερνούν τους στόχους για τα κέρδη.
Πηγαίνοντας πίσω περισσότερο από μια δεκαετία, το ποσοστό των εταιρειών που ξεπερνούσαν τους στόχους ήταν πιο συχνά κοντά στην περιοχή του 50%, παρά στην περιοχή του 70%.
Ωστόσο, αυτό έχει αλλάξει απότομα.
Η τελευταία φορά που λιγότερο από το 60% των εταιρειών ξεπέρασε τις εκτιμήσεις ήταν το Δ' τρίμηνο του 2008, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, και η τελευταία φορά πριν από αυτό ήταν το Β' τρίμηνο του 2002, σύμφωνα με τα αρχεία της Thomson Reuters.
Καθώς οι εταιρείες συνεχίζουν να προσπαθούν να «μαζέψουν» τις προσδοκίες και οι αναλυτές ακολουθούν το παράδειγμά τους, οι προβλέψεις για τα κέρδη έχουν γίνει λιγότερο σημαντικές.
Αντί να εστιάζουν στην ανακοίνωση κερδών που αναφέρονται στο παρελθόν, οι σώφρονες επενδυτές παρακολουθούν τις προοπτικές για το μέλλον και ανταμείβουν τις εταιρείες που εκφράζουν αισιοδοξία, ενώ τιμωρούν εκείνες με αδύναμες προβλέψεις, λέει ο Raich.
«Όλα έχουν να κάνουν με τις αναθεωρήσεις», είπε.
«Οι εκπλήξεις χειραγωγούνται και κοιτούν στο παρελθόν.
Οι εταιρείες που είχαν δώσει τις καλύτερες προβλέψεις είναι και εκείνες που υπεραποδίδουν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης