Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Το δολάριο έχει πιάσει πάτο - Προοπτική ανόδου κατά 15% τα επόμενα 2 έτη

Goldman Sachs: Το δολάριο έχει πιάσει πάτο - Προοπτική ανόδου κατά 15% τα επόμενα 2 έτη
Συνολικά το προφίλ αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed έχει περιοριστεί κατά 0,5% για τους επόμενους 18 μήνες, αν και οι συνολικές αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2017 αναμένεται ότι θα ανέλθουν στο 1,25%
Μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας την περασμένη εβδομάδα και τη συνακόλουθη άνοδο για το δολάριο, η Goldman Sachs δηλώνει ότι το αμερικανικό νόμισμα έχει πιάσει πάτο, από την οπτική γωνία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.
Σε σημείωμα των αναλυτών της επενδυτικής τράπεζας αργά την Τρίτη 10 Μαΐου, σχετικά με την απόδοση του αμερικανικού δολαρίου, η Goldman Sachs σημειώνει ότι η απογοήτευση της περασμένης εβδομάδας όσον αφορά τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας προσφέρει σημαντική εικόνα για τη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα το δολάριο και το πως πρέπει να κινηθούν οι επενδυτές.
Ακόμα κι αν τα δεδομένα ήταν ασθενέστερα από τα αναμενόμενα, το δολάριο αυξήθηκε οριακά μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων.
Αυτή η κίνηση αιφνιδίασε, εάν σκεφτεί κανείς ότι τα απογοητευτικά στοιχεία συνήθως αυξάνουν τις πιθανότητες η κεντρική τράπεζα να κρατήσει μία πιο ήπια στάση στο θέμα της αύξησης των επιτοκίων.
«Αυτό αποτελεί απόδειξη για το πόσο χαμηλά έχουν διαμορφωθεί οι προσδοκίες αναφορικά με την ανάπτυξη των ΗΠΑ και της Fed», αναφέρει το σημείωμα, προσθέτοντας ότι οι τοποθετήσεις short έναντι του δολαρίου βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο υψηλότερο σημείο από τις αρχές του 2013.
Η έκθεση για την απασχόληση τον Απρίλιο, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Μαΐου, έδειξε ότι η οικονομία δημιούργησε 160.000 θέσεις εργασίας, με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει στο 5%.
Αυτά τα στοιχεία κινήθηκαν πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις της Thomson Reuters για 202.000 νέες θέσεις εργασίας.
Η αδυναμία των στοιχείων έχει οδηγήσει τους αναλυτές να αμφισβητούν το χρονοδιάγραμμα για την επόμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed.
Η Goldman Sachs πρόσφατα μείωσε τις προβλέψεις της για τις αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, μεταφέροντας την αύξηση του Ιουνίου για τον επόμενο μήνα και αφαιρώντας από το καλεντάρι των προβλέψεών της μία αύξηση το Μάρτιο του 2017.
«Συνολικά, το προφίλ αυξήσεων έχει περιοριστεί κατά 0,5% για τους επόμενους 18 μήνες, αν και οι προβλέψεις για συνολικές αυξήσεις επιτοκίων 1,25% μέχρι το τέλος του 2017 ξεπερνά κατά πολύ τις αποτιμήσεις των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, που προβλέπουν αυξήσεις μόλις κατά 0,35%», τονίζει η τράπεζα.
Από τη σκοπιά του δείκτη δολαρίου, που μετρά το νόμισμα έναντι ενός καλαθιού άλλων βασικών νομισμάτων, η Goldman Sachs αναμένει μια άνοδο 15% τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ θα κανονικοποιείται.
Ωστόσο, η τράπεζα προειδοποίησε επίσης ότι οι άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) έχουν διαδραματίσει πολύ μεγαλύτερο ρόλο όσον αφορά την αδυναμία του δολαρίου σε σύγκριση με την ίδια τη Fed.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης