Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Ο δείκτης φόβου VIX βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με βάση τα θεμελιώδη

tags :
Goldman Sachs: Ο δείκτης φόβου VIX βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με βάση τα θεμελιώδη
Καθοριστικό ρόλο μπορούν να παίξουν παράγοντες όπως οι υψηλές αποτιμήσεις, οι μειούμενες επαναγορές μετοχών, οι πιθανώς επιθετικές εκπλήξεις από τη Fed και γεγονότα όπως ένα Brexit και οι αμερικανικές εκλογές
Σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο βρίσκεται ο «δείκτης φόβου» των χρηματιστηρίων, VIX, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs.
Χαρακτηριστικά οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας αναφέρουν τα εξής, μεταξύ άλλων, στην έκθεσή τους:

Η χαρτογράφηση του VIX ως προς την οικονομία
Οι έρευνες της Goldman Sachs δείχνουν ότι οι μεταβολές στο ποσοστό ανεργίας, τις νέες παραγγελίες και τις καταναλωτικές δαπάνες είναι τρεις μεταβλητές που μπορούν να εξηγήσουν τη μεταβλητότητα του S&P 500 και τα επίπεδα του δείκτη VIX κατά τη διάρκεια ενός οικονομικού κύκλου.
Αν και ο VIX συχνά θεωρείται «δείκτης αισθήματος», μία σύγκριση των μέσων μηνιαίων επιπέδων του με βάση αυτούς τους 3 παράγοντες εξηγεί το 58% της μεταβολής των επιπέδων του VIX μέχρι και το 2000.
Τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν αυτή τη στιγμή ότι ο δείκτης VIX βρίσκεται στο 18,5, σχεδόν 4 μονάδες υψηλότερα από τα μέσα επίπεδα Απριλίου και Μαΐου.

Σενάρια για τον VIX
Οι παρακάτω πίνακες δείχνουν απλά μοντέλα δύο παραγόντων που προβλέπουν ότι τα μέσα επίπεδα του δείκτη, χρησιμοποιώντας τις ετήσιες μεταβολές στα ποσοστά ανεργίας βρίσκονται χαμηλότερα από τις προβλέψεις μας και τα επίπεδα είτε της βιομηχανικής παραγωγής...



...είτε των δεικτών εκτός βιομηχανικής παραγωγής



Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής ISM αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις 50,8 μονάδες και ο δείκτης εκτός βιομηχανικής παραγωγής στις 55,7 μονάδες, δείχνοντας ότι τα μέσα επίπεδα του VIX βρίσκονται στην περιοχή του 17-20.



Στους παράγοντες που μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα συμπεριλαμβάνονται οι εξής:
Οι υψηλές αποτιμήσεις, οι μειούμενες επαναγορές μετοχών, οι πιθανώς επιθετικές εκπλήξεις από τη Fed, οι αρνητικές εκπλήξεις από το μέτωπο της ανάπτυξης και ο κίνδυνος γεγονότων όπως ένα Brexit και οι αμερικανικές εκλογές.
Αυτή η μακριά λίστα κινδύνων οδηγούν το δείκτη χαμηλότερα και έπειτα από ένα σημαντικό ράλι φαίνεται ευκολότερο να δούμε το δείκτη 5% ή 10% χαμηλότερα από ότι υψηλότερα.
Τα επίπεδα του δείκτη VIX το Μάιο μπορεί να αποτιμούν περαιτέρω οικονομική βελτίωση ή τη χαμηλότερη πιθανότητα μίας αύξησης των επιτοκίων από τη Fed.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης