Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche bank: Σε ένα ευνοϊκό σενάριο οι ελληνικές τράπεζες θα κερδίσουν 1 δισ. ευρώ

tags :
Deutsche bank: Σε ένα ευνοϊκό σενάριο οι ελληνικές τράπεζες θα κερδίσουν 1 δισ. ευρώ
Στην ανάλυση της η Deutsche bank θεωρεί ότι το ποσό των ελληνικών ομολόγων που η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν θα ξεπεράσει τα 3 δισεκ. έως το τέλος του 2017.
Ποια θα είναι η επίπτωση της αποδοχής των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου ως αποδεκτά περιουσιακά στοιχεία για εγγύηση στις πράξεις του ευρωσυστήματος;
Το ερώτημα αυτό επιχειρεί να απαντήσει η Deutsche bank σε 9σέλιδη ανάλυση της με τίτλο Greece: Eurosystem collateral and
PSPP eligibility.
Με βάση την Deutsche bank οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει 67 δισ ευρώ μέσω ELA.
Υποθέτοντας ότι το επιτόκιο που καταβάλλεται για το ELA είναι 100 μονάδες βάσης υψηλότερο από τις τακτικές πράξεις χρηματοδότησης αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν 670 εκατ ευρώ από έξοδα εκ τόκων.
Επιπλέον, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Deutsche bank οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν με 34 δισ ευρώ στον μηχανισμό χρηματοδότησης μέσω του TLTRO2 υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν επαρκείς εξασφαλίσεις.
Σε αυτή την περίπτωση θα προέκυπτε πρόσθετη εξοικονόμηση 340 εκατ ευρώ ετησίως από τόκους.
Ως εκ τούτου, το συνολικό ποσό το οποίο θα μπορούσαν να κερδίσουν οι ελληνικές τράπεζες αγγίζει το 1 δισεκ. ευρώ ετησίως.
(Στην ανάλυση όμως της Deutsche bank λαμβάνεται υπόψη ως παραδοχή ότι θα μηδενίσει το ELA άμεσα εξέλιξη απίθανη, όπως και το γεγονός ότι θα χρησιμοποιηθεί σχεδόν 100% ο μηχανισμός TLTROs σενάριο εξίσου απίθανο)
Στην ανάλυση της η Deutsche bank αναλύει τις νομικές πτυχές της έννοιας θετικής επανεξέτασης του waiver από την ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες.
Ως θετική έκβαση νοείται η μεταγενέστερη από τις δύο ακόλουθες αποφάσεις:
την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και σε περίπτωση που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συγχρηματοδοτεί το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας, το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να εγκρίνει την επόμενη εκταμίευση στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι και οι δύο αποφάσεις είναι αναγκαίες για την επανέναρξη των αγορών.
Οι δηλώσεις αυτές καθιστούν την απόφαση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου άκρως  υποκειμενική.
Κατ 'αρχάς, δεν είναι σαφές κατά πόσον το ΔΝΤ συγχρηματοδοτεί το  τρίτο πρόγραμμα.
Ο ESM αναφέρει ότι το ΔΝΤ αναμένει ότι θα συμμετάσχει στην  χρηματοδότηση του προγράμματος.
Ως εκ τούτου, δεν είναι σαφές αν η εκταμίευση του ΔΝΤ είναι απαραίτητη για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων.
Δεύτερον, δεν είναι σαφές τι μπορεί να θεωρηθεί ως εκταμίευση στο πλαίσιο του προγράμματος, όπως π.χ. τα κονδύλια που εκταμιεύονται σταδιακά σχετίζονται με την πρόοδο της  Ελλάδας. Ως εκ τούτου, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η εκταμίευση θα ολοκληρωθεί μόνο μετά την εκταμίευση της πλήρους δόσης των 10,3 δισ και όχι των 7,5 δισ ευρώ που αναμένεται τον Ιούνιο.
Για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ο Draghi της ΕΚΤ ανέφερε «και τέλος, πρέπει να υπάρξει μια ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ»
Στην ανάλυση της η Deutsche bank θεωρεί ότι το ποσό των ελληνικών ομολόγων που η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν θα ξεπεράσει τα 3 δισεκ. έως το τέλος του 2017.

Ποια ελληνικά ομόλογα θα μπορούσε να αγοράσει η ΕΚΤ σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης