Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Ένας λόγος 6,6 τρισ. δολ. που η οικονομία των ΗΠΑ πλησιάζει στην ύφεση

Deutsche Bank: Ένας λόγος 6,6 τρισ. δολ. που η οικονομία των ΗΠΑ πλησιάζει στην ύφεση
Η αναλογία του χρέους των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων προς το ΑΕΠ βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2ο τρίμηνο του 2009, όταν η οικονομία βρισκόταν ακόμη σε ύφεση
Οι συζητήσεις για μία ύφεση κυριαρχούσαν στις συζητήσεις των αναλυτών κατά τη διάρκεια της ταραχώδους έναρξης του 2016, αλλά αυτές άρχισαν να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα μετά την ανάκαμψη της αγοράς.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή και επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank για τις ΗΠΑ, Joe LaVorgna, εκτός από την επιβράδυνση της ανάπτυξης της απασχόλησης και την αποδυνάμωση των οικονομικών δεδομένων, υπάρχει ένας τεράστιος λόγος ανησυχίας για μία ύφεση: το χρέος.
«Ο τομέας των επιχειρήσεων έχει αναλάβει ένα σημαντικό ποσό χρέους κατά τον τρέχοντα επιχειρηματικό κύκλο», έγραψε ο LaVorgna σε σημείωμα προς τους πελάτες της τράπεζας.
Το εταιρικό χρέος εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα έχει αυξηθεί κατά 2 τρισ. δολ. από το κατώτατο σημείο του, στο Δ' τρίμηνο του 2010».
Μια ανάλυση από τους ανθρώπους της S&P νωρίτερα αυτό το μήνα διαπίστωνε ότι το εταιρικό χρέος είχε αυξηθεί στις 2.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ, στα 6,6 τρισ. δολ. μέχρι το τέλος του 2015, από 3,8 τρισ. δολ. στα τέλη του 2010. Σύμφωνα με την ανάλυση του LaVorgna, το εταιρικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει φτάσει σε ένα επίπεδο που σημειώθηκε στο παρελθόν μόνο λίγο πριν από τις δύο τελευταίες υφέσεις.
«Η αναλογία του χρέους των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων προς το ονομαστικό ΑΕΠ βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2ο τρίμηνο του 2009, όταν η οικονομία βρισκόταν ακόμη σε ύφεση και η ονομαστική παραγωγή βρισκόταν ακόμη σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα», γράφει.
«Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η Fed πρέπει να είναι πολύ προσεκτική σε σχέση με το ρυθμό της εξομάλυνσης της νομισματικής της πολιτικής».

Screen Shot 2016 06 07 at 8.14.25 AM

Αυτό αποτελεί επίσης ένα θέμα, καθώς το κόστος και τα πρότυπα για το δανεισμό γίνονται αυστηρότερα.
Όπως σημειώνεται, η πιο πρόσφατη έκθεση σχετικά με τα πρότυπα των τραπεζικών χορηγήσεων έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι των δανείων προχωρούν σε σύσφιξη των εν λόγω προτύπων.
Όπως περιγράφει ο LaVorgna, με αυτό το ποσό του ανεξόφλητου χρέους, αυτή η αυστηροποίηση των όρων θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο.
«Μια υπερβολική σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών θα ήταν προβληματική για ένα ιδιαίτερα μοχλευμένο εταιρικό τομέα, ειδικά εάν η τελική ζήτηση παραμείνει αδύναμη», τονίζει στο σημείωμα.
«Αν τα κεφαλαιακά κόστη ανέβαιναν σε ένα περιβάλλον μείωσης των περιθωρίων, οι εργοδότες κατ' ελάχιστο θα επιβράδυναν το ρυθμό των προσλήψεων και ίσως ακόμη και να μείωναν το προσωπικό τους.
Αυτό μπορεί ήδη να συμβαίνει, με δεδομένη την ευρεία αδυναμία της έκθεσης για την απασχόληση το Μάιο», καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης