Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Guggenheim Partners: Χωρίς σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους της η Ελλάδα δεν θα ξεφύγει από το τούνελ... αλλά η Ευρωζώνη μπορεί να τα καταφέρει αν το EFSF ενισχυθεί στα 3 τρισ ευρώ

Guggenheim Partners: Χωρίς σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους της η Ελλάδα δεν θα ξεφύγει από το τούνελ... αλλά η Ευρωζώνη μπορεί να τα καταφέρει αν το EFSF ενισχυθεί στα 3 τρισ ευρώ
"Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας συνεχώς επιδεινώνεται. Η χώρα με αναλογία χρέους προς ΑΕΠ στο 160% δεν πρόκειται ποτέ να βγει από τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται, αν δεν προχωρήσει σε σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους της".
Τα ανωτέρω επισημαίνει ο Scott Minerd, CΙΟ της Guggenheim Partners.
Ωστόσο, συνεχίζει ο ίδιος, εάν οι διαθέσιμοι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αυξηθούν, τότε η ευρωπαϊκή κρίση χρέους μπορεί να φτάσει στο τέλος της.
Κατά τον Minerd, οι πόροι που στην τρέχουσα συγκυρία διαθέτει το EFSF, ήτοι 440 δισ. ευρώ, δεν επαρκούν για την επίλυση της κρίσης χρέους. Μόνο αν αυξηθούν στα 3 τρις, η Ευρωζώνη θα μπορέσει να ανακηρυχθεί νικήτρια στη μάχη απέναντι στην κρίση αυτή.
Σύμφωνα με το στέλεχος της Guggenheim, το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης θα ήταν να μειωθεί το ελληνικό χρέος. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μέσω επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων, με σημαντικό μάλιστα discount.
To μείζον ερώτημα, κατά τον Minerd, είναι ένα: Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να δράσει συντονισμένα και από κοινού; Διαθέτει την πολιτική θέληση να προχωρήσει τις απαραίτητες ενέργειες για μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, χωρίς να επιτραπεί η χρεοκοπία της χώρας και να κυριαρχήσει το απόλυτο χάος;
Μια επιλογή είναι αυτή που μένει, συμπληρώνει ο ίδιος, απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους ηγέτες: Να αναζητήσουν έναν τρόπο μέσω του οποίου θα πραγματοποιηθεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους χωρίς να πληγεί ολόκληρο το χρηματοοικονομικό σύστημα της Ευρώπης.
"Η λιγότερο κοστοβόρα λύση αφορά στη χρήση του EFSF ή κάποιου άλλου αντίστοιχου μηχανισμού για την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας. Το ελληνικό χρέος πρέπει να φύγει από τη μέση", τονίζει χαρακτηριστικά ο Minerd.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης