Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Προετοιμαστείτε για σημαντική πτώση στις μετοχές και «απελπισία»

Goldman Sachs: Προετοιμαστείτε για σημαντική πτώση στις μετοχές και «απελπισία»
Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα η φάση «ανάπτυξης» βρίσκεται πίσω μας, τώρα είμαστε στη φάση «αισιοδοξία» και είναι μόνο θέμα χρόνου προτού επικρατήσει η «απελπισία»
Ένα μήνα αφότου οι αναλυτές της Goldman Sachs υποβάθμισαν τις μετοχές σε ουδέτερες, λόγω των ανησυχιών για την ανάπτυξη και την αποτίμησή τους, η εταιρεία ανεβάζει και πάλη τη «θερμοκρασία», προειδοποιώντας ότι ο κίνδυνος που αναλαμβάνουν οι επενδυτές οι οποίοι αγοράζουν μετοχές «εμφανίζεται αυξημένος», ενώ σημειώνει ότι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για «απελπισία».
Και αυτό επειδή ο S&P 500 διαπραγματεύεται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, οι αποτιμήσεις είναι υπερβολικές, η ανάπτυξη δεν διεκδικεί δάφνες και οι επενδυτές που αναζητούν αποδόσεις «αναγκάζονται να αναλάβουν μεγαλύτερο κίνδυνο, επενδύοντας σε μετοχές».
Όπως σημειώνει η Goldman Sachs, «ένα σημαντικό γεγονός που θα δώσει αφορμή για μία κίνηση προς χαμηλότερα επίπεδα μπορεί να σβήσει γρήγορα τις αποδόσεις που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια αρκετών ετών».
Προσθέτει ακόμη ότι «από το 1950 οι περισσότερες μετοχικές αγορές είχαν αρκετές μεγάλες βουτιές άνω του 20%, από τις οποίες χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να ανακάμψουν.
Για παράδειγμα, στη δεκαετία του 1970 ο δείκτης FTSE All-Share είχε μια υποχώρηση κατά 80% σε πραγματικούς όρους και ο DAX έχασε 69% κατά τη διάρκεια της τεχνολογικής φούσκας.
Μία από τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις σε όλες τις αγορές ήταν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Οικονομικής Κρίσης, όταν οι περισσότερες παγκόσμιες αγορές μετοχών έχασαν περίπου το μισό της αξίας τους.
Επίσης, ο δείκτης TOPIX δεν έχει ακόμη ανακάμψει από τις μεγάλες βουτιές στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές του 1990».
Η εταιρεία επισημαίνει επίσης ότι οι μεγάλες υποχωρήσεις δεν είναι μόνο σχετικά συχνές, αλλά έχουν όλο και περισσότερο παγκόσμιο χαρακτήρα.



Κάτι το οποίο αποτελεί κίνδυνο, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες αποτιμήσεις κοντά σε ύψη ρεκόρ.
Οι αυξημένες αποτιμήσεις των μετοχών έχουν την τάση να αυξάνουν τον κίνδυνο υποχωρήσεων για τον απλούστατο λόγο ότι υπάρχουν μικρότερα «μαξιλάρια» μέσω της αποτίμησης για την απορρόφηση απρόβλεπτων αρνητικών γεγονότων.
Και ενώ οι υψηλές αποτιμήσεις των μετοχών από μόνες τους δεν είναι ένας λόγος για την αποκομιδή κερδών, ιδίως αν αυτές αντανακλούν τις σταθερές μακροοικονομικές συνθήκες και αν η μεταβλητότητα είναι χαμηλή, πιστεύουμε ότι οι υψηλές αποτιμήσεις καθιστούν τις μετοχές πιο ευάλωτες.
Το παρακάτω γράφημα δείχνει ότι πριν από τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις του S&P 500, οι αποτιμήσεις των μετοχών είχαν συνήθως υπάρξει αυξημένες και συρρικνώθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια μιας διόρθωσης.



Η Goldman εξηγεί επίσης ότι τώρα είναι πιο δύσκολο για τους επενδυτές των μετοχών να διαφοροποιηθούν, ώστε να αποφύγουν τον «πόνο» μίας τέτοιας διόρθωσης, καθώς αυξάνονται οι συσχετισμοί με διεθνείς μετοχές, οι χαμηλές αποδόσεις καθιστούν τα ομόλογα «λιγότερο αποτελεσματικά» ως αντιστάθμιση κινδύνου, ενώ τα εμπορεύματα βιώνουν υψηλή μεταβλητότητα.
Αλλά ίσως το πιο ενδιαφέρον από αυτά που λέει Goldman Sachs έχει να κάνει με το που βρισκόμαστε σήμερα στον οικονομικό κύκλο.
Σύμφωνα με την Goldman η φάση «ανάπτυξης» βρίσκεται πίσω μας, τώρα είμαστε στη φάση «αισιοδοξία» και είναι μόνο θέμα χρόνου προτού επικρατήσει η «απελπισία».

(πρώτη ενημέρωση 8 Ιουνίου 2016, 19:45)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης