Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μετωπική επίθεση της Deutsche Bank κατά της ΕΚΤ - «Καταστροφική η πολιτική της»

Μετωπική επίθεση της Deutsche Bank κατά της ΕΚΤ - «Καταστροφική η πολιτική της»
Νέα γερμανική επίθεση στην ΕΚΤ, δια «στόματος» Deutsche Bank
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ακολουθεί μια στρεβλή πορεία, την οποία πρέπει να αλλάξει άμεσα, προειδοποιεί η Deutsche Bank, σε νέα 12σέλιδη έκθεση, υπό τον τίτλο «The ECB must change course» (Η ΕΚΤ πρέπει να αλλάξει πορεία) που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, τον τελευταίο αιώνα οι κεντρικές τράπεζες έχουν μετουσιωθεί σε προστάτες της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής ασφάλειας.
Η Bundesbank (κεντρική τράπεζα Γερμανίας) και η Federal Reserve (Fed - ομοσπονδιακή τράπεζα ΗΠΑ) έχουν κερδίσει τον σεβασμό, καθώς έχουν πετύχει νομισματική σταθερότητα, πολλές φορές έχοντας απέναντι την πολιτική ηγεσία.
Ωστόσο, προσθέτει η Deutsche Bank, πολλές φορές οι κεντρικοί τραπεζίτες ξεφεύγουν από τον στόχο, ακολουθώντας ίσως το οικονομικό δόγμα που είναι στη μόδα.
Όταν συμβαίνει αυτό, τα λάθη τους μπορεί να είναι καταστροφικά.
Η συμπεριφορά της ΕΚΤ, σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, υποδηλώνει ότι και αυτή ακολουθεί μια στρεβλή πορεία.
Έπειτα από επτά χρόνια εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι το δόγμα αυτό, που βασίζεται στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και στα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, θέτει σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της Ευρωζώνης.
Έχει ήδη καταστεί εμφανές, τονίζει η Deutsche Bank, ότι τα ολοένα και χαμηλότερα επιτόκια και τα ολοένα και μεγαλύτερα προγράμματα αγοράς στοιχείων αντιπαλεύουν τον νόμο της ολοένα και φθίνουσας απόδοσης.
Ακόμα χειρότερα, η ΕΚΤ έχει χάσει την αξιοπιστία της στις αγορές και, ακόμα πιο ανησυχητικό, την αξιοπιστία της στους πολίτες.
Όμως, σημειώνει η γερμανική τράπεζα, η απάντηση της ΕΚΤ είναι να… «σπρώξει» την πολιτική της περαιτέρω στα άκρα.
Αυτή η «απάντηση» δημιουργεί ανορθολογική κατανομή στην πραγματική οικονομία, φαινόμενο που μάλιστα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο αντιστρέψιμο.
Οι καταθέτες χάνουν, ενώ οι μετοχές και οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων χαίρονται.
Το χειρότερο, με το να αυτοπροσδιορίζεται ως ο σωτήρας της τελευταίας στιγμής και του «ό,τι χρειαστεί» της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ έχει επιτρέψει στους πολιτικούς να κάθονται με τα χέρια σταυρωμένα, όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας και στις απαραίτητες δημοσιονομικές προσαρμογές.
Ως εκ τούτου, η πολιτική που ασκεί η ΕΚΤ απειλεί συνολικά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, για χάρη της βραχυπρόθεσμης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Για όσο περισσότερο η πολιτική αυτή εμποδίζει την αναγκαία κάθαρση, για τόσο περισσότερο θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των λαϊκιστικών ή εξτρεμιστικών πολιτικών.
Σύμφωνα με το μοντέλο της Deutsche Bank, στην προσπάθειά της να «πολεμήσει» κατά του αποπληθωρισμού και να απαγκιστρώσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ έχει ήδη «παραχαλαρώσει» τη νομισματική πολιτική που ασκεί.
Για αυτό, η Deutsche Bank εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζει την αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής της.
Όπως σημειώνει, η αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμό σε πάνω από +1% το α’ τρίμηνο του 2017 θα είναι μια καλή ευκαιρία για την ΕΚΤ να σηματοδοτήσει ότι επέρχεται αλλαγή.
Μια επιστροφή στην αποτίμηση των κινδύνων με όρους αγοράς θα «ευαισθητοποιήσει» τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε πιο φιλικές προς την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις και να αντιμετωπίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Με το να επισημάνει τις προθέσεις της, η ΕΚΤ θα αμβλύνει τις αρνητικές αντιδράσεις από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, επισημαίνει η γερμανική τράπεζα.
Διατυπώνει, δε, την εκτίμηση ότι η ομαλοποίηση των επιτοκίων θα μπορούσε να θεωρηθεί από τους καταναλωτές και τους εταιρικούς επενδυτές ως ένα θετικό μήνυμα.
«Για όσο περισσότερο η ΕΚΤ επιμένει να ασκεί αυτή την αντισυμβατική νομισματική πολιτική, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ζημιά για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», καταλήγει η Deutsche Bank την μετωπική της επίθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης