Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Smith (ClipperData): Τα αποθεματικά της Κίνας θα οδηγήσουν το πετρέλαιο πίσω στα 40 δολάρια

Smith (ClipperData): Τα αποθεματικά της Κίνας θα οδηγήσουν το πετρέλαιο πίσω στα 40 δολάρια
«Η Κίνα εισάγει εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες αργού πετρελαίου, είναι τρελό», είπε χαρακτηριστικά ο αναλυτής
Τα «τρελά» αποθεματικά της Κίνας θα οδηγήσουν το πετρέλαιο πίσω στα 40 δολάρια ανά βαρέλι.
Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο διευθυντής του τμήματος των εμπορευμάτων της ερευνητικής εταιρείας ClipperData, Matt Smith, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, οι εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας θα αγγίξουν κάποια στιγμή… ταβάνι, καθώς τα αποθεματικά της θα χτυπήσουν κόκκινα.
Τα futures του πετρελαίου έχουν ενισχυθεί κατά 90% από τα χαμηλά του χειμώνα και έχουν αγγίξει τα 50 δολάρια ανά βαρέλι, ωστόσο, σύμφωνα με τον Smith, η αγορά υποτιμά την Κίνα.
«Η Κίνα εισάγει εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες αργού πετρελαίου, είναι τρελό», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ειδικότερα ότι η χώρα εισάγει περίπου 1 εκατ. περισσότερα βαρέλια από ό,τι καταναλώνει την ημέρα.
Ο ίδιος εκτιμά πως η Κίνα έχει αυτή τη στιγμή στα αποθέματά της 135 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, με τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις να τοποθετούν τις αποθεματικές δυνατότητες της Κίνας στα 155 εκατ. βαρέλια.
Με βάση αυτό το ποσό, η Κίνα θα μπορούσε να εξαντλήσει τις αποθεματικές δυνατότητές της μέσα στις επόμενες 20 με 30 ημέρες, τονίζει ο Smith, συμπληρώνοντας πως αυτό θα βάλει «κόφτη» στις εισαγωγές της.
Την ίδια ώρα η Σαουδική Αραβία, το Ιράν και το Ιράκ έχουν αυξήσει την παραγωγή τους.
Τα δύο αυτά στοιχεία θα μπορούσαν να οδηγήσουν το πετρέλαιο ξανά στα 40 δολάρια, ή ακόμα και στα 30 δολάρια ανά βαρέλι, καταλήγει ο Smith.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης