Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

To ανοδικό σοκ στο β΄6μηνο του 2016 της Goldman θα προκαλέσει έως -5,8 τρισ. ζημία

tags :
To ανοδικό σοκ στο β΄6μηνο του 2016 της Goldman θα προκαλέσει έως -5,8 τρισ. ζημία
Οι απόψεις της Goldman Sachs ωστόσο προβληματίζουν καθώς με διαφορά μιας εβδομάδας καταγράφονται τεράστιες αποκλίσεις στις εκτιμήσεις….
Οι χρηματιστηριακές αγορές θα αναρριχηθούν υψηλότερα, πιθανότατα απότομα με την μορφή ανοδικού σοκ προβλέπει η Goldman Sachs σε νέα έκθεση της.
Παραδόξως πριν μια εβδομάδα η Goldman Sachs είχε προβλέπει πτώση στις διεθνείς χρηματαγορές περίπου -20%.
Ωστόσο να σημειωθεί ότι οι 5 από τις 6 βασικές προβλέψεις της Goldman Sachs μέσα στο 2016 έχουν αποτύχει…
H Goldman Sachs δικαιολογεί την εκτίμηση της στις εξής παραδοχές
1)Τα στοιχεία από το εργατικό κόστος στις ΗΠΑ σίγουρα δεν ήταν ενθαρρυντικά αλλά τα περισσότερα μακροοικονομικά στοιχεία είναι βελτιωμένα.
2)Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να δίνει προβάδισμα σε αυτούς που θέλουν την Βρετανία να παραμένει έναντι του Brexit.
Κατά την Goldman Sachs αναμένεται η FED να αυξήσει δύο φορές τα επιτόκια του δολαρίου το 2016.
Επίσης αναμένει μια ισχυρότερη αλληλεπίδραση μεταξύ της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ και την Ιαπωνία, συμβάλλοντας στην αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών από τα πολύ χαμηλά επίπεδα στα οποία βρίσκεται ο πληθωρισμός.
Οι αποτιμήσεις των ομολόγων είναι και πάλι σε υπερτιμημένη ζώνη ειδικά στις ΗΠΑ.
Εκτός αν οι μακροοικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν σοβαρά  θα περιμέναμε μια σύγκλιση των αποδόσεων για τις ΗΠΑ, τουλάχιστον στο 2%.
Οι απόψεις της Goldman Sachs ωστόσο προβληματίζουν καθώς με διαφορά μιας εβδομάδας καταγράφονται τεράστιες αποκλίσεις στις εκτιμήσεις….
Τι  θα συμβεί όμως αν η Goldman Sachs είναι σωστή αυτή τη φορά;
Πάντως μόλις πριν μια εβδομάδα πάλι η Goldman προειδοποιούσε, ότι θα υπάρξουν δραματικές συνέπειες στις αγορές…
«Η συνολική ονομαστική αξία του συνόλου των ομολόγων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών ομολόγων, σε εταιριών, δήμων και ABS, είναι 40 τρισεκ. δολάρια.
Η Barclays ΗΠΑ αναφέρει ότι προσεγγίζει τα 17 τρισεκ. δολάρια αλλά εξαιρεί ορισμένες κατηγορίες του χρέους
Επίσης αναφέρει ότι η μέση διάρκεια των εταιρικών ομολόγων που εκδόθηκαν το 2015 και το 2016 είναι άνω των 16 ετών, έναντι ενός μέσου όρου 8,6 έτη κατά τη διάρκεια 1995-2005.
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει επίσης επιλέξει να επιμηκύνει τη δομή ληκτότητας του χρέους της, με μεγαλύτερη χρήση των μακράς διάρκειας ομολόγων.
Το 1994, η μέση απόδοση του δείκτη ομολόγων ήταν 5,6%, έναντι 2,2% που είναι σήμερα.
Με βάση εκτιμήσεις μια αύξηση 1% στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων θα μεταφραστεί σε μια απώλειας αξίας 2,4 τρισεκ. δολαρίων.
Στην νέα έκθεση της η Goldman Sachs στην προσπάθεια της να πείσει τους επενδυτές ότι όλα βαίνουν καλώς αναφέρει ότι «όλος ο πλανήτης και όχι μόνο η FED είναι παγιδευμένος:
θα πρέπει η παγκόσμια οικονομία να συνεχίσει να συρρικνώνεται, οι αποδόσεις των ομολόγων να συνεχίσουν να μειώνονται  και  τα ομόλογα με αρνητικά επιτόκια να αυξάνονται πάνω από 10 τρισεκ. που είναι σήμερα.
Με βάση μια παραδοχή αν το κόστος των ομολόγων αυξηθεί κατά 1% παγκοσμίως από 0,86% που είναι ο μέσος όρος σε 1,86%  μπορεί να προκληθεί αλυσιδωτή ζημία 5 με 8 τρισεκ. δολαρίων στις αγορές.
Κατά την Goldman, ο πλανήτης βρίσκεται απέναντι σε μια δυσάρεστη επιλογή.
Συνεχίζει σιγά-σιγά να βυθίζεται σε ένα αποπληθωριστικό τούνελ, σε συνδυασμό με την ολοένα και μεγαλύτερη συστημική μόχλευση ενώ η κοινωνική αναταραχή συσσωρεύεται.
Όλα αυτά θα ξεσπάσουν με ένα σοκ.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης