Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το ΔΝΤ προειδοποιεί την Κίνα για τη ραγδαία αύξηση του εταιρικού της χρέους - Βόμβα για την παγκόσμια οικονομία

Το ΔΝΤ προειδοποιεί την Κίνα για τη ραγδαία αύξηση του εταιρικού της χρέους - Βόμβα για την παγκόσμια οικονομία
Ο αναπληρωτής διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας Zhang Tao υποστήριξε ότι πρέπει να κλείσουν οι κρατικές «εταιρείες ζόμπι» 
Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η κινεζική οικονομία μετά την αύξηση ρεκόρ που παρουσιάζουν από την αρχή του 2016 τα εταιρικά χρέη που έφτασαν το 237% του ΑΕΠ με την κυβέρνηση να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τεράστια κρίση εάν δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό να προειδοποιεί την κινεζική κυβέρνηση ότι κρατά στα χέρια της μια ωρολογιακή βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί.
Το νούμερο δύο του ΔΝΤ David Lipton, λίγο πριν ολοκληρώσει τη θητεία του, ενέταξε το ζήτημα στην ετήσια ατζέντα του Ταμείου για την κινεζική οικονομία λέγοντας ότι «το εταιρικό χρέος παραμένει ένα σοβαρό - και αυξανόμενο - πρόβλημα στην Κίνα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και με δέσμευση για σοβαρές μεταρρυθμίσεις».
Μιλώντας στην πόλη Shenzhen, όπου ο μεγάλος ηγέτης της Κίνας Deng Xiaoping πριν από τρείς δεκαετίες μίλησε για τη στροφή της Κίνας προς τον καπιταλισμό, ο D. Lipton σε μια συμβολική ομιλία επεσήμανε τον πιθανό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία που περνά μέσα από την Κίνα.
«Έχουμε μάθει ξανά και ξανά τα τελευταία 20 χρόνια πώς διαταραχές στην οικονομία και τις αγορές μιας χώρας μπορεί να επηρεάσουν όλο τον κόσμο», είπε, αναφερόμενος στη διάχυτη αναταραχή που προκλήθηκε πέρυσι στην κινεζική αγορά.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ προειδοποίησε ακόμη ότι οι προσπάθειες που έχουν γίνει από την κινεζική πλευρά για την αντιμετώπιση του εταιρικού χρέους της Κίνας - το οποίο πάνω από το 145% του ΑΕΠ θεωρείται υψηλότερο από ποτέ - είναι περιορισμένες.
«Με τη ραγδαία αύξηση που παρουσίασαν οι πιστώσεις το 2015 και στις αρχές του 2016, και τις συνεχιζόμενες υψηλές τιμές των επενδύσεων, το πρόβλημα αυξάνεται συνεχώς κι αυτό θα οδηγήσει την κινεζική οικονομία στην αποτυχία εάν η κυβέρνηση δεν κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά» υπογράμμισε ο D. Lipton.
O Zhou Xiaochuan, διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας έχει προειδοποιήσει κι αυτός από την πλευρά του για τον κίνδυνο να βγει εκτός ελέγχου το εταιρικό χρέος της Κίνας, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει μια συστημική οικονομική κρίση.
Ένα βήμα παραπάνω έκανε με την ομιλία του σε οικονομικό φόρους στη Σαγκάη ο αναπληρωτής διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας Zhang Tao ο οποίο υποστήριξε ότι πρέπει να κλείσουν οι «εταιρείες ζόμπι».
«Κάθε βιομηχανία που δεν έχει το μηχανισμό να αναπτυχθεί και να διατηρηθεί με ένα υγιή και βιώσιμο τρόπο πρέπει να πεθάνει» υπογράμμισε.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ υπεύθυνες για την εικόνα αυτή της κινεζικής οικονομίας είναι οι κρατικές εταιρείες που έχουν το 55% αυτού του χρέους και αντιπροσωπεύουν το 22% της οικονομικής παραγωγής της Κίνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης