Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Απειλή για την παγκόσμια οικονομία το συνολικό χρέος της Κίνας - Ανέρχεται στο 237% του ΑΕΠ

Deutsche Bank: Απειλή για την παγκόσμια οικονομία το συνολικό χρέος της Κίνας - Ανέρχεται στο 237% του ΑΕΠ
Το χρέος βρέθηκε στην αιχμή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2007-08 και έκτοτε έχει αυξηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, υπογράμμιζε σε έκθεσή της η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών το Μάρτιο
Οι ανησυχίες σχετικά με την Κίνα, οι οποίες έχουν ήδη προκαλέσει παγκόσμια αναταραχή στις αγορές φέτος, δεν έχουν εκλείψει και το τεράστιο χρέος εξακολουθεί να εγκυμονεί κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, όπως δήλωσαν ανώτεροι τραπεζίτες σήμερα Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016 στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF) στη Ρωσία.
Το συνολικό χρέος της Κίνας έφτασε στο εξωπραγματικό ρεκόρ του 237% του ΑΕΠ κατά το Α' τρίμηνο του 2016, από 148% στο τέλος του 2007, σύμφωνα με υπολογισμούς των Financial Times.
«Το κινεζικό χρέος θα μπορούσε να έχει πολύ σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο, όχι μόνο για τις ασιατικές οικονομίες, αλλά και για τις ευρωπαϊκές.
Θα μπορούσε σίγουρα να προκαλέσει μια πιθανή αρνητική τάση», επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank στη Ρωσία, Pavel Teplukhin, σε συζήτηση που φιλοξενήθηκε από το CNBC στην Αγία Πετρούπολη.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Maksim Oreshkin, πρόσθεσε ότι η συσσώρευση χρέους ήταν καλή για τις ευρωπαϊκές οικονομίες που βρίσκονται σε κυκλική επιβράδυνση, αλλά είναι κακή για τις μεγάλες οικονομίες των αναδυόμενων αγορών της Κίνας και της Ρωσίας.
Το χρέος βρέθηκε στην αιχμή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2007-08 και έκτοτε έχει αυξηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο σε σχέση με το ΑΕΠ, υπογράμμισε σε έκθεσή της η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών το Μάρτιο.
Το παγκόσμιο χρέος ξεπέρασε τα 135 τρισ. δολ. στο τέλος του 2015, όταν στο τέλος του 2017 ήταν κάτω από τα 110 τρισ. δολ.
«Στις προηγμένες οικονομίες εν μέσω της κρίσης, κάποια απομόχλευση στον ιδιωτικό τομέα έχει λάβει χώρα, αν και το χρέος του δημόσιου τομέα έχει αυξηθεί σταθερά.
Αλλά η πιο ανησυχητική εξέλιξη ήταν η απότομη αύξηση του χρέους του ιδιωτικού τομέα, ειδικά σε διάφορες αναδυόμενες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων.
Δηλαδή στις βασικές κινητήριες δυνάμεις της παγκόσμιας ανάπτυξης μετά την κρίση», ανέφερε η τράπεζα.
Ο Oreshkin και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας MDM, Oleg Viyugin, συμφώνησε ότι το χρέος της Κίνας ήταν αυτό που αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για τον κόσμο.
Αν και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Vnesheconombank, Andrei Klepach, ονομάτισε ονομάτισε ειδικά τις Η.Π.Α.
Πάντως, ο Oreshkin έδωσε και μια θετική νότα για το παγκόσμιο χρέος.
«Οι χρεοκοπίες και οι κρίσεις είναι κανονικό μέρος της ζωής...
Ναι, θα υπάρξουν περισσότερες κρίσεις καθώς προχωράμε μπροστά.
Και θα τα αντιμετωπίσουμε», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης