Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Το Brexit ισχυροποιεί το δολάριο στις παγκόσμιες αγορές - Έτοιμη η Fed να επέμβει

Financial Times: Το Brexit ισχυροποιεί το δολάριο στις παγκόσμιες αγορές - Έτοιμη η Fed να επέμβει
Η συνέχιση της ανατίμησης του δολαρίου θα μπορούσε να είναι το πιο σοβαρή επίπτωση στις παγκόσμιες αγορές
Την ώρα που η Κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μετρά τις επιπτώσεις του Brexit, και αγωνιά για τις παγκόσμιες οικονομικές συνέπειες, το δολάριο βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times το δολάριο αυξήθηκε απότομα την Παρασκευή, την επόμενη ημέρα του Brexit καθώς ένα σημαντικό ποσό πήρε το δρόμο των φορολογικών παραδείσων.
Οι αναταραχές στη διεθνή αγορά ως αποτέλεσμα της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ αναμένεται να καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων της Fed.
Ο Lewis Alexander, αμερικανός οικονομολόγος της Nomura, υποστήριξε ότι « οι επιχειρήσεις θα προτιμήσουν το δολάριο για τις συναλλαγές τους».
Το δολάριο έχει αποτελέσει τα τελευταία δύο χρόνια την κινητήριο δύναμη για την πολιτική της Fed καθώς έχει παρασύρει τις εξαγωγές των ΗΠΑ, τον πληθωρισμό και τα εταιρικά κέρδη.
Σχεδόν το ήμισυ των πωλήσεων από την S & P 500 το 2014 παρήχθησαν στο εξωτερικό, σύμφωνα με έρευνα της UniCredit.
Το ισχυρό δολάριο έχει επηρεάσει την χρηματοοικονομική αστάθεια στις αναδυόμενες αγορές - τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2016.
Θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει απειλή για την Κίνα ιδιαίτερα από τις αυξανόμενες εκροές κεφαλαίων από την υποτίμηση του νομίσματος αλλά και για άλλες αναδυόμενες αγορές, λόγω των μεγάλων χρεών που έχουν σε δολάρια.
«Η συνέχιση της ανατίμησης του δολαρίου θα μπορούσε να είναι το πιο σοβαρή επίπτωση στις παγκόσμιες αγορές», δήλωσε ο Roberto Perli, οικονομολόγος στο Cornerstone Macro.
«Αυτός είναι ο ίδιος μηχανισμός που οδήγησε στην ρευστοποιήσεις των αγορών τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο.
Η επικεφαλής της Fed Yellen σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή (24/6) ότι θα παρέχει μεγαλύτερη ρευστότητα δολαρίων εάν χρειαστεί για να αποτραπεί η πίεση στις διεθνείς αγορές οι οποίες θα έχουν επιπτώσεις και στην αμερικανική οικονομία».
Η Αμερικανική Κεντρική τράπεζα βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε στενή συνεργασία με Κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών, κυρίως Ευρωπαϊκών, σε μια προσπάθεια να υπάρξει συντονισμένη παρέμβαση εάν χρειαστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης