Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

OPIS: Δεν έχουμε δει ακόμη το τελευταίο άσχημο κεφάλαιο της πετρελαϊκής κρίσης - Έρχεται νέα υποχώρηση τιμών

OPIS: Δεν έχουμε δει ακόμη το τελευταίο άσχημο κεφάλαιο της πετρελαϊκής κρίσης - Έρχεται νέα υποχώρηση τιμών
Οι τιμές του πετρελαίου είναι πολύ πιο πιθανό να κινηθούν χαμηλότερα από τα 40 δολ./βαρέλι, προτού ξεκινήσουν μία κίνηση για να ξεπεράσουν τα 55 δολ.
Οι επενδυτές των εμπορευμάτων γενικά συμφωνούν ότι η αγορά του πετρελαίου φτάνει κοντά σε επίπεδα ισορροπίας, αλλά τα μεγάλα αποθέματα καυσίμων και τα υψηλά αποθέματα αργού της Κίνας θα μπορούσαν να στείλουν τις τιμές σε μία τελευταία, άγρια βουτιά για τελευταία φορά, επισημαίνουν αναλυτές.
Σήμερα Τετάρτη 6 Ιουλίου οι τιμές του αργού κινούνται χαμηλότερα κατά 1%, έπειτα από τη βουτιά σχεδόν 55 που κατέγραψαν χθες Τρίτη, με αφορμή τις ανησυχίες ότι το Brexit θα προκαλέσει επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και λόγω των νέων ανησυχιών για την αδυναμία της κινεζικής οικονομίας.
Τις τελευταίες εβδομάδες η προσφορά και η ζήτηση δείχνουν ότι βρίσκονται όλο και πιο κοντά σε ένα σημείο ισορροπίας.
Οι αγορές πετρελαίου φαίνεται ότι, τουλάχιστον για ένα μικρό διάστημα, φαίνεται ότι βρέθηκαν αντιμέτωπες με ένα πλεόνασμα προσφοράς της τάξης των 350.000 βαρελιών την ημέρα, την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις μεγάλων επενδυτικών τραπεζών, επισημαίνει ο ιδρυτής και παγκόσμιος επικεφαλής ενεργειακής ανάλυσης της Oil Price Information Service (OPIS), Tom Kozla.
«Η αίσθηση ήταν ότι είχαμε περάσει στο στάδιο που χρησιμοποιούσαμε περισσότερο πετρέλαιο από όσο παράγαμε παγκοσμίως.
Αλλά τελικά αυτή αποδείχτηκε μία άκρως υποκειμενική εκτίμηση», επεσήμανε στο CNBC.
Πάντως, ακόμη και αν η προσφορά του αργού βρει το δρόμο της προς ένα επίπεδο ισορροπίας, οι αγορές θα πρέπει να βρουν τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν τα υψηλά αποθέματα ρεκόρ στα προϊόντα διύλισης, και ειδικά τη βενζίνη, σημειώνει ο ίδιος.
Αυτή η υπερπροσφορά καυσίμων, η οποία σύμφωνα με τον Kloza εκτιμάται ότι θα πλημμυρίσει την αγορά μεταξύ των αρχών Σεπτεμβρίου και των αμερικανικών εκλογών, στις 8 Νοεμβρίου, θα αποτελέσει το «τελευταίο άσχημο κεφάλαιο» της διετούς πετρελαϊκής κρίσης.
Τα αμερικανικά αποθέματα βενζίνης βρέθηκαν στην τελευταία καταμέτρηση στα 239 εκατ. βαρέλια, μόλις 20.000 βαρέλια χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό ρεκόρ του Φεβρουαρίου του 2016.
Εν τω μεταξύ, τα αμερικανικά αποθέματα αργού ανήλθαν στα 526,6 εκατ. βαρέλια, λίγο χαμηλότερα από τα υψηλά του Απριλίου.
Με τη ζήτηση να μειώνεται σταδιακά το επόμενο διάστημα, λόγω εποχικότητας, τα αποθέματα θα μπορούσαν να κινηθούν ακόμη υψηλότερα, πιέζοντας χαμηλότερα τις τιμές του πετρελαίου.
Σύμφωνα με τον Kloza, αυτό μπορεί να κρατήσει ανενεργή ορισμένη δυναμικότητα των διυλιστηρίων και να προκαλέσει ένα ακόμη άλμα στα αποθέματα αργού, από τα οποία τροφοδοτείται η βενζίνη.
«Η όλη διαδικασία εξισορρόπησης είναι σα να προσπαθείς να ισορροπήσεις σε μία βάρκα κανό και βλέπεις μπροστά σου την άγρια θάλασσα», σημείωσε.
«Σκεφτείτε το χειρότερο δυνατό για τα ρεύματα.
Πιστεύω ότι αυτά θα παρασύρουν τις τιμές του αργού σε μία τελευταία βύθιση», προσέθεσε.
Κατά τη γνώμη του, οι τιμές του πετρελαίου είναι πολύ πιο πιθανό να κινηθούν χαμηλότερα από τα 40 δολ./βαρέλι, προτού κινηθούν πάνω από τα 55 δολ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης