Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Υπό κατάρρευση οι ευρωπαϊκές τράπεζες - Στα χαμηλότερα επίπεδα της κρίσης οι τιμές τους, λόγω πανικού

Υπό κατάρρευση οι ευρωπαϊκές τράπεζες - Στα χαμηλότερα επίπεδα της κρίσης οι τιμές τους, λόγω πανικού
Υποχωρώντας σε νέα χαμηλά επίπεδα, μετά τη νίκη σοκ του Brexit, o πανευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης Stoxx 600 Index δοκιμάζει τα χαμηλά από την κρίση της Ε.Ε.
Εικόνα κατάρρευσης παρουσιάζει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα τις τελευταίες εβδομάδες και δεν έχει σημασία τι μπορούν να προσφέρουν ο Mario Draghi και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να παρέχουν στήριξη.
Από τα χαμηλά ρεκόρ στην Deutsche Bank και την Credit Suisse μέχρι την εκτίναξη του κινδύνου για χρεοκοπία της ιταλικής Monte Paschi, ο πανικός στις αγορές της Ευρώπης (κατάρρευση των swaps) είναι εμφανής.
Υποχωρώντας σε νέα χαμηλά επίπεδα, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία και τη νίκη σοκ του Brexit, o πανευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης Stoxx 600 Index δοκιμάζει τα χαμηλά από την κρίση της Ε.Ε.



Η Credit Suisse συντρίβεται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ



Η Deusche Τράπεζα καταρρέει με ρυθμό και τάση που θυμίζει Lehman Brothers



Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, η πιο συστημικά επικίνδυνη τράπεζα στον κόσμο προχωρά σε επιθετικές ρευστοποιήσεις.
Ειδικότερα το Reuters μεταδίδει τα εξής:
«Η Deutsche Bank θέλει να πουλήσει τουλάχιστον 1 δισ. δολ. ναυτιλιακών δανείων για να ελαφρύνει την έκθεση της στον τομέα, στον οποίο οι δανειστές αντιμετωπίζουν αυστηρότερο έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ενώ το εμπόριο με πετρελαιοφόρα έχει ανακάμψει ελαφρώς, οι κλάδοι των κοντέινερ και του ξηρού φορτίου παλεύουν με τη χειρότερη ύφεση που οφείλεται στο πλεόνασμα των πλοίων, την παραπαίουσα παγκόσμια οικονομία και την ασθενέστερη ζήτηση από τους καταναλωτές.
Τραπεζικές και χρηματοοικονομικές πηγές που γνωρίζουν το θέμα είπαν ότι η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα προσπαθεί να πουλήσει δάνεια ύψους τουλάχιστον 1 δισ. δολ.
"Ψάχνουν να ελαφρύνουν το χαρτοφυλάκιό τους και αυτό περιλαμβάνει και το τοξικό χρέος.
Έχει νόημα εμπορικά να προσπαθήσουν να πουλήσουν μέρος του χαρτοφυλακίου τους", δήλωσε πηγή με γνώση του θέματος.
"Δεν ψάχνουν τρόπο για να εγκαταλείψουν τη ναυτιλία".
Η Deutsche Bank, που έχει περίπου 5-6 δισ. δολ. συνολικής έκθεσης στον τομέα της ναυτιλίας, αρνήθηκε να σχολιάσει».
Τα κύρια και δευτερεύοντα CDS ανέβηκαν δραματικά σήμερα, με την απαγόρευση του short selling για την Monte Paschi να πυροδοτεί ένα άλμα κατά 10% στη μετοχή, αλλά τα CDS παρέμειναν αμετάβλητα, δείχνοντας ότι υπάρχει μια πιθανότητα 66% για χρεοκοπία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετοχές BMPS έχασαν μέρος των αρχικών κερδών τους (αφότου καταρρίφθηκαν οι φήμες περί εξαγοράς) και ο υπόλοιπος ιταλικός τραπεζικός τομέας «κρυολογεί».



Αυτό με τη σειρά του μπορεί να εξηγήσει την κρίση στις πιστωτικές αγορές της Ευρώπης, καθώς η ζήτηση για το δολάριο εκτινάσσεται υψηλότερο (-9 μονάδες βάσης έναντι -49 μονάδες βάσης στα βασικά swaps ευρώ-δολαρίου).



Εντωμεταξύ, οι ανησυχίες εκτινάσσονται όσον αφορά και τη στερλίνα και τις βρετανικές τράπεζες.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης