Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Στο 1,5% η ανάπτυξη στη Γαλλία το 2016 - Σταθερή περί το 10% η ανεργία, αυξάνεται το χρέος

tags :
ΔΝΤ: Στο 1,5% η ανάπτυξη στη Γαλλία το 2016 - Σταθερή περί το 10% η ανεργία, αυξάνεται το χρέος
Δύο οι προκλήσεις για τη Γαλλία: η ταχύτερη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η εξασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών μέσω αποδοτικών κρατικών δαπανών
Στην επισήμανση ότι η διαρθρωτική δημοσιονομική προσαρμογή στη Γαλλία θα επιβραδυνθεί σχεδόν στο μηδέν το τρέχον έτος, με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος να συνεχίσει να αυξάνεται προχωρούν οι αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Παρόλ' αυτά, σημειώνουν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας φαίνεται πως σταθεροποιείται, ενώ η ανάπτυξη αναμένεται ότι θα κυμανθεί φέτος στο 1,5%.
Ακόμη, οι επενδύσεις εμφανίζουν τάσεις ανάκαμψης, ενώ η δημιουργία θέσεων εργασίας παραμένει υποτονική, με αποτέλεσμα η ανεργία να εξακολουθεί να κινείται κοντά στο υψηλό επίπεδο του 10%.
Αναλυτικά στο κείμενό τους οι αναλυτές του ΔΝΤ επισημαίνουν τα εξής:
Στις 11 Ιουλίου 2016, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε τη διαβούλευση όσον αφορά τη Γαλλία.
Η ανάκαμψη σταθεροποιείται.
Η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,5% φέτος, κυρίως λόγω της ισχυρής καταναλωτικής δαπάνης.
Υπάρχουν επίσης ενδείξεις μιας κυκλικής ανάκαμψης των επενδύσεων και η ύφεση στην κατασκευή κατοικιών φαίνεται να έχει πιάσει πάτο.
Αντίθετα, οι καθαρές εξαγωγές μειώνονται, ενώ η δημιουργία ιδιωτικών θέσεων εργασίας παρέμεινε υποτονική και το ποσοστό ανεργίας κυμάνθηκε γύρω στο 10%.
Η διαρθρωτική δημοσιονομική προσαρμογή θα επιβραδυνθεί σχεδόν στο μηδέν φέτος και το δημόσιο χρέος θα εξακολουθήσει να αυξάνεται.
Παρά την κυκλική ανάκαμψη, οι διαρθρωτικές δυσκαμψίες και η βραδύτερη αύξηση της παραγωγικότητας σε όλη προηγμένες χώρες βαραίνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές.
Εκτός από τη ρύθμιση στον τομέα των υπηρεσιών και την υψηλή φορολογική επιβάρυνση, ένα βασικό εμπόδιο για την ανάπτυξη παραμένει η αγορά εργασίας, όπου η διαρθρωτική ανεργία προβλέπεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα λόγω απουσίας των απαραίτητων πρόσθετων μεταρρυθμίσεων.
Σε ένα περιβάλλον με μεσοπρόθεσμες προοπτικές μέτριας ανάπτυξης εντός συνόρων και στην ευρωζώνη, η Γαλλία αντιμετωπίζει δύο κεντρικές προκλήσεις: την επίτευξη ταχύτερης δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών μέσω πιο αποδοτικών κρατικών δαπανών για την ανάπτυξη.
Η κυβέρνηση συνέχισε να προωθήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις για να συμβάλει στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων.
Με βάση προηγούμενες μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας Rebsamen, ο νόμος El Khomri θα αποτελέσει άλλο ένα βήμα προς τα εμπρός, αυξάνοντας τις δυνατότητες συμβάσεων εργασίας σε επίπεδο επιχείρησης και τη μείωση των δικαστικών αβεβαιοτήτων.
Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, υπάρχουν σε εξέλιξη προσπάθειες για συγκράτηση της αύξησης των δαπανών σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης και άμβλυνση των φόρων.
Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της Γαλλίας, ενώ υπογράμμισαν τους αυξημένους καθοδικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής παρατεταμένης αβεβαιότητας στην Ευρώπη, στον απόηχο του δημοψηφίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου.
Για να εξασφαλίσει μια διαρκή μείωση της ανεργίας και του δημόσιου χρέους στο πλαίσιο μιας υποτονικής μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, το Συμβούλιο ενθάρρυνε τις αρχές να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να αναβιώσουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση της παραγωγικότητας.
Το δ.σ. υποστηρίζει τις δαπάνες της κυβέρνησης για στρατηγική δημοσιονομική εξυγίανση, η οποία έχει ως στόχο να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα, περιορίζοντας ταυτόχρονα την βραχυπρόθεσμη τροχοπέδη για τη συνολική ζήτηση.
Σημειώνουν, ωστόσο, ότι η διαρθρωτική δημοσιονομική προσαρμογή επιβραδύνεται και ότι οι πιο φιλόδοξες προσπάθειες για συγκράτηση των δημοσίων δαπανών σε πραγματικούς όρους θα συμβάλουν στην επίτευξη μεσοπρόθεσμα των δημοσιονομικών στόχων και μια διαρκή μείωση του δημοσίου χρέους.
Υπό το πρίσμα της υψηλής διαρθρωτικής ανεργίας και των μέτριων προοπτικών ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα, το Συμβούλιο ενθαρρύνει τις αρχές να συνεχίσουν να επιδιώκουν μια φιλόδοξη ατζέντα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Επαινούν τις αρχές για τις στοχευμένες μειώσεις της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας και για μια σειρά από μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του κοινωνικού διαλόγου, τη μείωση της δικαστικής αβεβαιότητας γύρω από τις απολύσεις και της αύξησης των δυνατοτήτων για συμβάσεις εργασίας στο επίπεδο της επιχείρησης.
Για να μειωθεί η ανεργία ταχύτερα, το Συμβούλιο συνέστησε πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της αναζήτησης εργασίας, στο πλαίσιο του συστήματος επιδομάτων ανεργίας, τη μεταρρύθμιση του ελάχιστου μισθού και την περαιτέρω προσαρμογή της εκπαίδευσης και της κατάρτισης στις εξελισσόμενες ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και της ανταγωνιστικότητας, επίσης ενθαρρύνουν τις αρχές να διατηρήσουν την ορμή των μεταρρυθμίσεων της αγοράς προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης των κανονισμών για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, σε συνδυασμό με το περαιτέρω άνοιγμα της πρόσβασης σε νομοθετικά κατοχυρωμένα (κλειστά) επαγγέλματα.
Το δ.σ. του Ταμείου χαιρετίζει τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα, με τις μεγάλες τράπεζες να βελτιώνουν τους ισολογισμούς τους, βοηθώντας τες να αντιμετωπίσουν τα τελευταία επεισόδια της παγκόσμιας οικονομικής πίεσης.
Ωστόσο, όπως και σε άλλες οικονομίες της ευρωζώνης, οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να προσαρμόσουν περισσότερο τα επιχειρηματικά μοντέλα τους, σε μια εποχή μέτριας ανάπτυξης και χαμηλών επιτοκίων, ενώ πρέπει να συνεχίσουν την προσαρμογή τους στο εξελισσόμενο κανονιστικό πλαίσιο.
Το δ.σ. τονίζει επίσης την ανάγκη οι εποπτικές αρχές να παραμείνουν σε επαγρύπνηση όσον αφορά τους πιθανούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφοράς των αποδόσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης