Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Τα στοιχεία του αμερικανικού ΑΕΠ αποτελούν απόδειξη της στασιμότητας

Deutsche Bank: Τα στοιχεία του αμερικανικού ΑΕΠ αποτελούν απόδειξη της στασιμότητας
Η Fed ρισκάρει πολλά με την πολιτική της, ειδικά εάν προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων το Σεπτέμβριο
Η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank είναι η τελευταία που προστίθεται στην αυξανόμενη λίστα των αναλυτών της Wall Street που εκτιμούν ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι πιθανόν να έχει παγιδευτεί στη στασιμότητα.
Σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, οι στρατηγικοί αναλυτές της Deutsche Bank, με επικεφαλής τον Dominic Konstam, λένε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ρισκάρει ένα «μεγάλο σφάλμα πολιτικής», αν προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο, καθώς τα τελευταία στοιχεία για το ΑΕΠ σηματοδοτούν μια επικείμενη επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ.
Η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αναπτύχθηκε κατά μόλις 1,2% στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ η αύξηση κατά το πρώτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, στο 0,8%, από αρχική εκτίμηση 1,1%.
Το ποσοστό ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο ήταν λιγότερο από το μισό των προβλέψεων των οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg.
«Εάν η οικονομία μπορεί να καταφέρει ανάπτυξη μόλις στην περιοχή του 1%, όταν η αγορά εργασίας βρίσκεται σε πλήρη απασχόληση, πρέπει κανείς να λάβει την πιθανότητα στασιμότητας πολύ σοβαρά», σημειώνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank.
«Με άλλα λόγια, ίσως ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης 2,1% του τρέχοντος οικονομικού κύκλου υπήρξε μια υπερ-απόδοση.
Αν η παραγωγικότητα συνεχίζει να υποαποδίδει, πιθανότατα δούμε πτωτικές αναθεωρήσεις της δυνητικής ανάπτυξης».
Οι στρατηγικοί αναλυτές της Deutsche δίνουν μια αρνητική εικόνα για τις προοπτικές της παραγωγικότητας των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι «το μη καταναλωτικό κομμάτι της οικονομίας συρρικνώνεται όχι μόνο σε πραγματικούς, αλλά και σε ονομαστικούς όρους».

Απασχόληση (κόκκινο) και παραγωγικότητα (μπλε)


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης