Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

IFS: Μόνο εάν έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ η Μ. Βρετανία θα επωφεληθεί από το Brexit

IFS: Μόνο εάν έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ η Μ. Βρετανία θα επωφεληθεί από το Brexit
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορροφά το 44% των βρετανικών εξαγωγών και το 39% των εξαγωγών υπηρεσιών και ακόμη και μια σειρά από νέες εμπορικές συμφωνίες
Η οικονομία της Μ. Βρετανίας θα χειροτερεύσει εάν αποτύχει να διαπραγματευτεί την πλήρη ένταξή της στην ενιαία αγορά μετά το Brexit, σύμφωνα με μια νέα έκθεση.
Το Ινστιτούτο Φορολογικών Μελετών έχει επισημάνει τη διαφορά μεταξύ του να είναι μια χώρα μέλος του ενιαίου χώρου εμπορίου και το διακανονισμό για την "πρόσβαση" σε αυτόν.
Σύμφωνα με το think tank, η έξοδος από την ΕΕ θα απελευθερώσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την κατ 'εκτίμηση εισφορά ύψους 8 δισ. στερλίνες, αλλά προειδοποιεί ότι η απώλεια της πρόσβασης στην ενιαία αγορά θα μπορούσε να πλήξει τα φορολογικά έσοδα κατά μεγαλύτερο ποσό.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορροφά το 44% των βρετανικών εξαγωγών και το 39% των εξαγωγών υπηρεσιών και ακόμη και μια σειρά από νέες εμπορικές συμφωνίες.
Η πλήρης ένταξή της στην ενιαία αγορά θα μπορούσε να προσθέσει ένα δυναμικό 4% στο ΑΕΠ της χώρας, καθώς δεν θα υπάρξουν εμπορικοί φραγμοί, όπως η χορήγηση αδειών και άλλων κανονισμών που επηρεάζουν την παροχή αγαθών και υπηρεσιών.
Η έρευνα του IFS αναφέρει «η συμμετοχή είναι πιθανό να προσφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη, ιδίως για τις συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών».
Από την άλλη πλευρά, η έκθεση αναφέρει ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά ήταν «ουσιαστικά χωρίς νόημα», προσθέτοντας: «Κάθε χώρα στο πλαίσιο του ΠΟΕ - από το Αφγανιστάν έως τη Ζιμπάμπουε - έχει πρόσβαση στην ΕΕ ως προορισμός των εξαγωγών».
Η ένταξη στην αγορά, αντίθετα, περιλαμβάνει την εξάλειψη των εμποδίων στο εμπόριο κατά τρόπο που η υπάρχουσα εμπορική συμφωνία, τελωνειακή ένωση ή ζώνη ελεύθερων συναλλαγών επιτυγχάνει.
Η ιδιότητα του μέλους μπορεί να έρθει με κόστος.
Αυτές οι δαπάνες είναι εμφανώς και τα οφέλη της ένταξης.
Η Νορβηγία είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου - την ενιαία αγορά - χωρίς να είναι μέλος της ΕΕ, αλλά πρέπει ακόμα να συνεισφέρει οικονομικά και να δέχεται τους περισσότερους νόμους της ΕΕ και της ελεύθερης κυκλοφορίας.
Εξαιρείται βέβαια από τους κανόνες της ΕΕ για τη γεωργία, την αλιεία, τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις, αλλά δεν έχει επίσης κανένα λόγο για το πώς οι κανόνες της ενιαίας αγοράς διαμορφώνονται.
Πριν το Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το IFS είχε προειδοποιήσει ότι μια ψήφος υπέρ του Brexit θα σήμαινε δύο χρόνια λιτότητας και ότι η χαμηλότερη ανάπτυξη.
Ο επιπλέον δανεισμός θα προσθέσει μια επιβάρυνση 20-40 δισ. στερλίνες στην κυβέρνηση έως το 2020.

Αλεξάνδρα Τόμπρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης