Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αρχές Δεκεμβρίου θα αποφασίσει η Εθνική το σχέδιο κεφαλαιακής της αναδιάρθρωσης, πιθανή μια αύξηση κεφαλαίου – Αναθεωρεί το σχέδιο πώλησης του 20% της Finansbank...έως 3,4 δις το απόθεμα κεφαλαίου….

  Αρχές Δεκεμβρίου θα αποφασίσει η Εθνική  το σχέδιο κεφαλαιακής της αναδιάρθρωσης, πιθανή μια αύξηση κεφαλαίου – Αναθεωρεί το σχέδιο  πώλησης του 20% της Finansbank...έως 3,4 δις το απόθεμα κεφαλαίου….
(upd2)Τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας θα αποφασίσει τους τρόπους αλλά και  το ύψος των κεφαλαιακών ενισχύσεων που θα απαιτηθούν στον όμιλο με στόχο να καλύψει το νέο haircut από τα ομόλογα καθώς και τις προβλέψεις από την διαγνωστική μελέτη της Blackrock.

H Εθνική διαθέτει 8,5 δις ευρώ καθαρή θέση και αποδείχθηκε εμπράκτως ότι τα 2,25 δις ευρώ κεφάλαια που συγκέντρωσε πριν 1 χρόνο ήταν καθοριστικής σημασίας για την κεφαλαιακή επάρκεια του ομίλου. Χωρίς αυτά η Εθνική θα βρισκόταν σε πολύ δυσχερή θέση κεφαλαιακά και ως εκ τούτου η απόφαση της διοίκησης εκείνη την περίοδο αποδείχθηκε μείζονος στρατηγικής σημασίας.
Η Εθνική από την αναδιάταξη του χρέους επιβαρύνθηκε στο PSI με 1,645 δις ευρώ. Αν το haircut είναι 40% η επιβάρυνση θα φθάσει συνολικά 3,3 δις ευρώ περιλαμβανομένων και των 1,645 δις ευρώ ενώ αν το haircut είναι 50% οι ζημίες που θα υποστεί η Εθνική θα είναι περίπου 3,9 με 4 δις ευρώ ή ζημία 2,3 δις ευρώ.
Το 21% haircut είχε επίδραση 1,8% στο core tier 1 και αν το haircut φθάσει στο 50% η επίδραση θα φθάσει 3,8%.
Παρ΄ όλα αυτά η διοίκηση της Εθνικής αντιμετωπίζει με πολύ μεγάλη ψυχραιμία την όλη κατάσταση καθώς διαθέτει μηχανισμούς άντλησης κεφαλαίων.
Η Εθνική ακόμη και σε αυτή την πραγματικά δυσχερή φάση της οικονομίας αντιμετωπίζει από τις διεθνείς τράπεζες ως η πιο ασφαλής τράπεζα στην Ελλάδα λόγω των εναλλακτικών επιλογών που διαθέτει παρά το μεγάλο χαρτοφυλάκιο ομολόγων.
Ωστόσο είναι προφανές ότι το νέο haircut και η Blackrock θα επιβαρύνουν την τράπεζα κεφαλαιακά και θα αναμενόταν να πωληθεί άμεσα το 20% ή 30% της Finansbank της θυγατρικής στην Τουρκία.
Αξιόπιστη πηγή στην Εθνική τονίζει «κεφάλαια θα αξιολογήσουμε όλους τους τρόπους αν χρειαστεί αλλά για την ώρα δεν θα ήταν προς το συμφέρον της τράπεζα να πωλήσει ποσοστό στην Finansbank. Οι αποτιμήσεις και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν ευνοούν θα ήταν λάθος»
Υπάρχει ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου;
Δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο, δεν είναι όμως της παρούσης θα μελετηθούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια αρχές Δεκεμβρίου όταν θα υπάρχει πλήρης εικόνα για το ύψος των κεφαλαιακών απαιτήσεων.
Παρά την πολύ αρνητική περιρρέουσα ατμόσφαιρα η διοίκηση της Εθνικής εμφανίζεται ψύχραιμη και φαίνεται ότι έχει σχεδιάσει το εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση όπου κληθεί να αναζητήσει σημαντικά κεφάλαια.
Επίσης παρά τις κατά καιρούς φήμες δεν σχεδιάζει να πωλήσει τον Αστέρα της Βουλιαγμένης αυτό το περιουσιακό στοιχείο δεν εξετάζεται να πωληθεί. Μπορεί να υπάρχουν ενδιαφερόμενοι αλλά η Εθνική έχει αποφασίσει να μην πουλήσει τον Αστέρα. Η πώληση θα είναι η έσχατη των εσχάτων λύση με βάση το χειρότερο υποθετικό σενάριο που θα μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα…..υποστηρίζει αρμόδια πηγή.
Η Εθνική ωστόσο προχώρησε σε μια σειρά πρωτοβουλιών με στόχο να ενισχύσει περαιτέρω τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Σχεδιάζει την πώληση ποσοστού στην ασφαλιστικής της,  στην Τουρκία στην  Finans Emeklilik & Hayat.
Χρησιμοποίησε προβλέψεις 304 εκατ. που είχαν συσσωρευτεί στο τέλος του 2010 αυξάνοντας κατά 0,3% τον δείκτη των Κύριων Βασικών Κεφαλαίων Core Tier 1.
Εξαγόρασε  το 49,90% μειοψηφικού πακέτου της εταιρείας επενδύσεων χαρτοφυλακίου CPT ενισχύοντας τα κεφάλαια κατά 210 εκατ. και αυξάνοντας κατά 0,30% το core tier 1.
Το συνολικό άμεσο και έμμεσο άνοιγμα της Εθνικής Τράπεζας στην Ελληνική Δημοκρατία στο τέλος του 2010 ανερχόταν σε 23,3 δισ., το οποίο περιλαμβάνει: (α) ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 12,7 δισ., (β) δάνεια προς το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 5,9 δισ. και (γ) εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου για δάνεια προς τρίτους (επιδοτούμενα στεγαστικά, ΔΕΚΟ, Μικρομεσαίες επιχειρήσεις)  ύψους 4,7 δισ. Το  ύψος των δανείων με εγγύηση του Δημοσίου έχει ήδη μειωθεί στα 3,7 δισ.
Η Εθνική διαθέτει  απόθεμα ασφαλείας στα κεφάλαια 1,950 δις  επί των κεφαλαίων Core Tier 1.
Εάν ληφθούν υπόψη οι περαιτέρω ενέργειες, που έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, τότε το απόθεμα ασφαλείας αυξάνεται σημαντικά στο ποσό των 3,4 δις

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης