Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Σημαντικά λιγότεροι οι μετανάστες στη Μεσόγειο το 2016 - Οι πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις

Goldman Sachs: Σημαντικά λιγότεροι οι μετανάστες στη Μεσόγειο το 2016 - Οι πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις
Το 2016 υποχώρησαν οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στη Μεσόγειο αναφέρει η Goldman Sachs
Σημαντικά χαμηλότερες είναι το 2016 οι μεταναστευτικές ροές στη Μεσόγειο σε σχέση με το 2015, όπως αναφέρεται σε ανάλυση της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Στην 3 σελίδων έκθεσης της η Goldman Sachs με τίτλο (European Economics Daily: Migrant flows across the Mediterranean - Substantially lower this year than last) που παρουσιάζει το bankingnews.gr αναφέρει τα εξής.

Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:
* Μετά τη μαζική ροή μεταναστών την ίδια εποχή το 2015, οι προσφυγές και μεταναστευτικές ροές στην ΕΕ αποτέλεσαν τη βασική κινητήρια δύναμη των εξελίξεων στην ΕΕ το 2016, από οικονομικής και -το πιο σημαντικό- από πολιτικής άποψης.
Παράλληλα, η Goldman Sachs αναφέρει ότι η ροή των μεταναστών σε όλη τη Μεσόγειο έχει επιβραδυνθεί σημαντικά από την Άνοιξη του 2016, κυρίως λόγο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.
* Οι τρέχουσες μηνιαίες μεταναστευτικές ροές είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοιες με εκείνες που παρατηρήθηκαν το 2014, και εμφανίζονται πολιτικά διαχειρίσιμες.
* Αλλά η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας βασίζεται σε δύο πυλώνες: τις αλλαγές στους τουρκικούς αντιτρομοκρατικούς νόμους αλλά και στη χαλάρωση των απαιτήσεων για την χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες.
* Παρ 'όλα αυτά, εν όψει των επερχόμενων εκλογικών προκλήσεων που κορυφώνονται με τις ομοσπονδιακές εκλογές του επόμενου το φθινόπωρο, αναμένουμε ότι η Merkel θα κάνει «ό, τι χρειάζεται» για να αναχαιτίσει την εισροή μεταναστών στη Γερμανία, ενώ συνεχίζει να δέχεται και να υποστηρίζει τον μεγάλο αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται ήδη εκεί.
«Στην αρχή του έτους, προσδιορίσαμε την εισροή των προσφύγων και των άλλων μεταναστών στην ΕΕ ως έναν από τους βασικούς παράγοντες που θα πρέπει να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του κατά το 2016» αναφέρει η Goldman Sachs.

Οικονομικό αντίκτυπο


Υποστηρίξαμε ότι η εισροή των προσφύγων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τις προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης, αναφέρει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.
Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, θα επηρεάσει τη δημοσιονομική δυναμική και ως εκ τούτου -και άλλα ισοδύναμα πράγματα- την ανθεκτικότητα της ζήτησης στη ζώνη του ευρώ.
Πιο μακροπρόθεσμα, θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις και στην προσφορά: ευνοϊκές, εάν οι πρόσφυγες έχουν επιτυχώς ολοκληρωμένες και μισθωτές δραστηριότητας, αλλά δυσμενείς πρέπει εάν αποτελέσουν βάρος για την υπόλοιπη οικονομία.

Πολιτική πρόκληση


Κατά παρέκκλιση από το σημαντικό οικονομικό τους αντίκτυπο, υποστηρίξαμε ότι οι πιο σημαντικές επιπτώσεις του μεταναστευτικού κύματος ήταν πολιτικές, καθώς το μέγεθος και ο ρυθμός της εισροής προσφύγων
απείλησαν την εύθραυστη πολιτική ισορροπία τόσο εντός της εκάστοτε χώρας όσο και μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, αναφέρει η Goldman Sachs και συνεχίζει:
Ενώ ήμασταν αισιόδοξοι ότι ο (μεγάλος αριθμός) προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν μέχρι τα τέλη του 2015 θα μπορούσε να διαχειριστεί με επιτυχία, υποστηρίξαμε ότι αν η εισροή των προσφύγων συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς και την Άνοιξη και το Καλοκαίρι, η πολιτική κρίση θα μπορούσε να αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ.

Τελευταίοι αριθμοί


Το διάγραμμα 1 δείχνει τον αριθμό των μεταναστών που έχουν εισέλθει στην ΕΕ διασχίζοντας τη Μεσόγειο στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Μάλτα σε μηνιαία βάση από τον Ιανουάριο του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγονται από τον ΟΗΕ.



Η σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών είναι εμφανής. Αλλά δεν υπάρχει κάποια πρόθεση για επανάληψη το 2016.

Το διάγραμμα 2 δείχνει την προέλευση των μεταναστών ανά χώρα, για τις εννέα μεγαλύτερες πηγές. Ο μεγαλύτερος αριθμός συνεχίζει να προέρχεται από τη Συρία, αλλά και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Ταυτόχρονα, μία σημαντική μειονότητα προέρχεται από την υποσαχάρια Αφρική.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης