Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: H διαφαινόμενη κρίση στην αγορά πετρελαίου - Έρχεται μείωση της προσφοράς

HSBC: H διαφαινόμενη κρίση στην αγορά πετρελαίου - Έρχεται μείωση της προσφοράς
Σύμφωνα με την HSBC, η βιομηχανία του πετρελαίου θα πρέπει σύντομα να αντιμετωπίσει τη διαφαινόμενη κρίση
Επί του παρόντος, οι περισσότερες ανησυχίες στη αγορά του πετρελαίου σχετίζονται με την τεράστια ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στον κλάδο.
Αυτό είναι κατανοητό, δεδομένου ότι τα μεγάλα αποθέματα πετρελαίου έχουν οδηγήσει την τιμή του πετρελαίου κάτω από τα 50 δολ. ανά βαρέλι, ενώ δύο χρόνια πριν ήταν στα 100 δολ.
Ωστόσο, σύμφωνα με ανάλυση 50 σελίδων της HSBC, σύντομα οι ανησυχίες αυτές θα εξαλειφθούν και ο κόσμος τελικά θα αρχίσει να ανησυχεί για τη μείωση της προσφοράς παρά για την υπερπροσφορά που ισχύει τώρα.
«Λαμβάνοντας υπόψη το σκηνικό της σοβαρής υπερπροσφοράς τα τελευταία δύο χρόνια στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι λίγοι συζητούν το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής μείωσης της προσφοράς.
Πράγματι, το μεγαλύτερο μέρος της τρέχουσας συζήτησης σχετικά με τo μακροπρόθεσμο outlook για το πετρέλαιο φαίνεται να επικεντρώνεται σχετικά με τους κινδύνους στη ζήτηση λόγω των εξελίξεων στα μέτωπα της πολιτικής και της τεχνολογίας» αναφέρεται στην ίδια ανάλυση.
Παράλληλα, η HSBC αναμένει ότι η σοβαρή αδυναμία της τιμής του αργού πετρελαίου τα τελευταία δυο χρόνια θα οδηγήσει σε μια επιστροφή στην ισορροπία στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου το 2017.
«Σε αυτό το στάδιο, περιμένουμε ότι η παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα θα μειωθεί στο 1% της ζήτησης.
Οι διαταραχές στον εφοδιασμό είχαν μόνο περιορισμένο αντίκτυπο στην τιμή το 2015-2016 λόγω της παγκόσμιας υπερπροσφοράς, αλλά η αγορά θα είναι πολύ πιο επιρρεπής σε διακοπές μετά το 2017.
Επιπλέον, δεδομένης της σχεδόν άνευ προηγουμένου μείωσης των βιομηχανικών επενδύσεων από το 2014, αναμένουμε ότι το ενδιαφέρον (focus) θα επιστρέψει στη διαθεσιμότητα επαρκούς προσφοράς».
Σύμφωνα με την HSBC θα πρέπει ανησυχούμε λιγότερο σχετικά με την υπερπροσφορά που υπάρχει τώρα στην αγορά και περισσότερο για την επερχόμενη μείωση των προμηθειών.
«Μπορεί να μην μας ΄΄χτυπήσει΄΄ για λίγο καιρό ακόμα αλλά είναι μια διαφαινόμενη κρίση που πρέπει να αντιμετωπίσει η βιομηχανία πετρελαίου» τονίζει η HSBC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης