Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Renaissance Capital: Η πετρελαϊκή κρίση θα οδηγήσει σε εκδημοκρατισμό Ρωσία, Ιράν και Βενεζουέλα

Renaissance Capital: Η πετρελαϊκή κρίση θα οδηγήσει σε εκδημοκρατισμό Ρωσία, Ιράν και Βενεζουέλα
Ο οικονομολόγος της Renaissance Capital εκτίμησε πως «χωρίς τον Vladimir Putin στο τιμόνι, θα καταφέρει να γίνει ξανά η δημοκρατία που ήταν το διάστημα 2000-2006»
Η κατάρρευση του πετρελαίου το διάστημα 2014-2015 ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα ένα κύμα εκδημοκρατισμού σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμά η Renaissance Capital.
Η επενδυτική τράπεζα, που επικεντρώνεται στις αναδυόμενες αγορές, βασίζει την εκτίμησή της στην πετρελαϊκή κρίση του 1985, που, όπως αναφέρει, πυροδότησε τον εκδημοκρατισμό χωρών που εξήγαγαν πετρέλαιο, όπως το Μεξικό, το Ιράν, η Αλγερία, αλλά και η Σοβιετική Ένωση, για το διάστημα 1988-1990.
«Αναρωτιόμαστε αν η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου το 2014-2015 θα προκαλέσει αντίστοιχο εκδημοκρατισμό στη Ρωσία, το Ιράν και τη Βενεζουέλα το διάστημα 2018-2020», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Charles Robertson, επικεφαλής οικονομολόγος της Renaissance Capital.
Ο ίδιος προειδοποίησε πως το δείγμα των χωρών είναι πολύ μικρό για να παράσχει έναν ικανοποιητικό βαθμό βεβαιότητας του σεναρίου, ωστόσο συμβούλευσε τους επενδυτές «να είναι προετοιμασμένοι ότι θα συμβεί το απίθανο».
Σύμφωνα με τον Robertson, τα ισχύοντα καθεστώτα σε Ρωσία και Βενεζουέλα αποτελούν ένα μείγμα αυταρχικών και δημοκρατικών στοιχείων, π.χ. τις εκλογές.
Ξεκάθαρα αυταρχικό χαρακτήρισε το καθεστώς στο Ιράν, παρότι η χώρα διεξάγει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.
Σε μία κλίμακα από -10 (απολύτως αυταρχικό καθεστώς) και 10 (απολύτως δημοκρατικό καθεστώς) βαθμολόγησε τη Ρωσία και τη Βενεζουέλα με 4 και το Ιράν με -7.
Ο οικονομολόγος της Renaissance Capital υποστήριξε ότι αυτός ο εκδημοκρατισμός μπορεί να υλοποιηθεί σε χώρες με μικρή εξαγωγική πετρελαϊκή δραστηριότητα.
«Οι χώρες με μεγάλη εξαγωγική πετρελαϊκή εξαγωγική δραστηριότητα δε γίνονται δημοκρατίες», σημείωσε, καθώς «αυτές οι χώρες δε φορολογούν τους πολίτες και γι’ αυτό δεν τους παραχωρούν το δικαίωμα ψήφου».
Ο Robertson υποστήριξε πως «καθώς οι χώρες γίνονται πλουσιότερες, καταλήγουν τελικά να γίνουν δημοκρατίες, εκτός αν είναι εξαγωγείς πετρελαίου ή πόλεις-κράτη, όπως η Σιγκαπούρη».
Ειδικά για τη Ρωσία, ο οικονομολόγος της Renaissance Capital εκτίμησε πως «χωρίς τον Vladimir Putin στο τιμόνι, θα καταφέρει να γίνει ξανά η δημοκρατία που ήταν το διάστημα 2000-2006», δεδομένου ότι «είναι αρκετά πλούσια, ώστε να αποφύγει τη στροφή προς ένα πιο αυταρχικό καθεστώς».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης