Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Tο 40% της ετήσιας ανάπτυξης της Κίνας οφείλεται στα νέα δάνεια

Goldman Sachs: Tο 40% της ετήσιας ανάπτυξης της Κίνας οφείλεται στα νέα δάνεια
Τα στοιχεία χρηματοδότησης της Κίνας (Total Social Financing, TSF) υπονοούν ότι μόνο το 1/4 του ΑΕΠ της Κίνας είναι αποτέλεσμα των νέων δανείων
Ένα σοβαρό πρόβλημα προέκυψε πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν αποκαλύφθηκε ότι ούτε τα στοιχεία χρηματοδότησης (Total Social Financing, TSF) της Κίνας ήταν αρκετά για να συλλάβουν το γενικό σύνολο των συνολικών νέων δανείων που δημιούργησε η Κίνα.
Αυτό σύμφωνα με την Goldman Sachs είναι ότι «ένα σημαντικό χρηματικό ποσό δημιουργήθηκε το περασμένο έτος, αποδεικνύοντας μια μεγάλη προσφορά πίστωσης, που φτάνει στο 36% του ΑΕΠ για το 2015».
Αυτός ο αριθμός σύμφωνα με την Goldman ήταν κατά 9% υψηλότερος από τα δεδομένα της TSF, που άφησε να εννοηθεί ότι «μόνο» το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της Κίνας για το 2015 ήταν αποτέλεσμα των νέων δανείων.
Όπως σημειώνεται η Goldman, η «απόκλιση από τα στοιχεία της TSF ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτη από το δεύτερο τρίμηνο του 2015 έπειτα από μια μεγάλη dovish αλλαγή στην πολιτική στάση».
Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τις εκτιμήσεις της Goldman για το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2016.
Σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, η εκτίμηση για τη ροή των πιστώσεων για το πρώτο εξάμηνο του 2016 είναι στο 35% του ΑΕΠ.



Τα καλά νέα σε σύγκριση με το τέλος του 2015, η ρεκόρ δημιουργία πίστωσης έχει επιβραδυνθεί κατά τμήματα και το χάσμα με το συνολικό ποσό που δίνει η TSF έχει μειωθεί.
Τα κακά νέα, όμως, είναι ότι -όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα- σχεδόν το 40% της «οικονομικής ανάπτυξης» της Κίνας είναι το αποτέλεσμα των νέων δανείων.



Αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει ότι ο λόγος χρέος/ΑΕΠ της Κίνας, που πρόσφατα εκτιμήθηκε από το IIF (Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο) στο 300%, τώρα αναπτύσσεται μεταξύ 30% και 40% ανά έτος.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης