Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Κοινωνικοί και όχι οικονομικοί οι λόγοι που οδήγησαν στην επικράτηση του Brexit

Goldman Sachs: Κοινωνικοί και όχι οικονομικοί οι λόγοι που οδήγησαν στην επικράτηση του Brexit
H Goldman Sachs εκτιμά ότι οι οικονομικοί παράγοντες (εισόδημα, ανάπτυξη, ανισότητα και ανεργία) δεν έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην άνοδο του ευρωσκεπτικισμού
Τους λόγους για τους οποίους οι Βρετανοί ψηφοφόροι έκαναν την έκπληξη στο δημοψήφισμα της 21ης Ιουνίου και επέλεξαν το Brexit, παρουσιάζει η Goldman Sachs.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας σε έκθεσή τους με ημερομηνία 8 Σεπτεμβρίου 2016 και τίτλο «Drivers of Brexit - More social than economic», οι λόγοι που οδήγησαν στο Brexit είναι περισσότερο κοινωνικοί παρά στενά οικονομικοί.
Οι αναλυτές της Goldman παραδέχονται ότι η έκβαση του δημοψηφίσματος αποτέλεσε έκπληξη για τους ίδιους, αλλά και για τους περισσότερους.
Εξετάζοντας τις αιτίες που οδήγησαν στην επικράτηση της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. η Goldman τονίζει ότι η πρόσφατη ενίσχυση του ευρωσκεπτικισμού, τροφοδοτήθηκε από τις προσπάθειες των συντηρητικών δυνάμεων της κοινωνίας, να διατηρήσουν το πολιτιστικό status quo.
Αυτή η άποψη κυριαρχεί έναντι της πιο ευρείας θέσης ότι το αποτέλεσμα αντανακλά την ενόχληση των πιο φτωχών στρωμάτων, τα οποία έχουν μείνει πίσω λόγω της παγκοσμιοποίησης.
H Goldman Sachs εκτιμά ότι οι οικονομικοί παράγοντες (εισόδημα, ανάπτυξη, ανισότητα και ανεργία) δεν έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην άνοδο του ευρωσκεπτικισμού.
Στον αντίποδα, οι αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν ότι κοινωνικοί λόγοι ήταν αυτοί που επηρέασαν περισσότερο τους ψηφοφόρους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης