Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Μικρές προσδοκίες από τη Σύνοδο – Τι περιμένουμε και τι όχι – Τράπεζες, haircut, EFSF και ESM στο επίκεντρο

Goldman Sachs: Μικρές προσδοκίες από τη Σύνοδο – Τι περιμένουμε και τι όχι – Τράπεζες, haircut, EFSF και ESM στο επίκεντρο
Μικρές πρέπει να είναι οι προσδοκίες από την αυριανή σύνοδο κορυφής, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Goldman Sachs, η οποία αν και αναμένει να υπάρξει ένα πακέτο που να αποσυμπιέζει την κλιμάκωση της κρίσης χρέους, ωστόσο δεν ελπίζει σε κάποια ανακοίνωση που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών απέναντι στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs οι ανακοινώσεις θα περιλαμβάνουν τέσσερις παραμέτρους:
1. Πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης τραπεζών ύψους 100-250 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα απαιτηθούν περί τα 139 δισ. ευρώ με όριο το 7% για το δείκτη Core Tier 1 για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και 10% για τις ελληνικές, τις ιρλανδικές και τις πορτογαλικές. Εάν το όριο του Core Tier 1 αυξηθεί στο 9% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και 10% για τις ελληνικές, ιρλανδικές και πορτογαλικές τότε θα απαιτηθούν περί τα 297 δις. ευρώ. Το τελικό ύψος θα εξαρτηθεί και το haircut που θα αποφασιστεί για τα ελληνικά ομόλογα. H κεφαλαιακή ενίσχυση θα πρέπει να γίνει μέσα σε ένα διάστημα 6-9 μηνών, ενώ εάν δεν υπάρξει λύση τα ποσά θα καλυφθούν από τις κυβερνήσεις ή από τον EFSF.
2. Haircut στο ελληνικό χρέος ύψους 40%-50% μέσω του ήδη συμφωνημένου PSI
3. Ασφάλιση ή εγγύησης κρατικών ομολόγων από το EFSF
Το κύριο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν μέσω αυτού του μέτρου είναι η μείωση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας (ή άλλων αδύναμων χωρών), με την μερική ασφάλιση-εγγύηση, που θα καλύπτει το 20%-30% της ονομαστικής τους αξίας.
4. Επιτάχυνση της λειτουργίας του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Ο ESM αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως τα μέσα του 2012, αντί στα μέσα του 2013. Οι ανακοινώσεις αυτές μπορεί να συνοδευτούν και με αλλαγές της Συνθήκης της Ε.Ε. που θα κινούνται στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης, στην ρύθμιση των αγορών και τη μεγαλύτερη δημοσιονομική εποπτεία.
Τι δεν αναμένεται από τη Σύνοδο;
Η Goldman Sachs αναμένει οι αποφάσεις να είναι μετριοπαθείς, χωρίς να υπάρξει κάποιο μεγάλο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης. Επιπλέον δεν θα υπάρξει κάποια μεγάλη στήριξη  του τραπεζικού κλάδου ή των αδύναμων χωρών, αλλά ούτε και σημαντικά βήματα για την εμπλοκή της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης