Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Επιβράδυνση της γερμανικής ανάπτυξης το 2017 σε μόλις 1%

Morgan Stanley: Επιβράδυνση της γερμανικής ανάπτυξης το 2017 σε μόλις 1%
Η Γερμανία αναπτύχθηκε με οριακά θετικό ρυθμό 0,1% στο τρίτο τρίμηνο του 2016, καθώς φαίνεται πως οι γερμανικές επιχειρήσεις μείωσαν την παραγωγή τους, καταγράφοντας μεγάλη υποχώρηση στις νέες παραγγελίες τους τον Αύγουστο του 2016
Η «ατμομηχανή» της ευρωζώνης Γερμανία θα αρχίσει να επιβραδύνει από το 2017 και η οικονομική ανάπτυξή της δεν θα ξεπεράσει το μέσο όρο της ευρωζώνης, κάτι που δεν έχει συμβεί από το 2009.
Αυτό αναφέρει σε νέα έκθεσή της η επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley, σύμφωνα με την οποία η περίφημη γερμανική οικονομική ανάπτυξη θα βρεθεί αντιμέτωπη με διάφορα προβλήματα από το νέο έτος.
Η Γερμανία συνιστά τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, με ονομαστικό ΑΕΠ που αναμένεται να διαμορφωθεί το 2016 σε περίπου 3,2 τρισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί από περίπου 1,5% εφέτος, σε μόλις 1% το 2017.
Η προβλεπόμενη επιβράδυνση της γερμανικής ανάπτυξης αποδίδεται σε υποχώρηση της εξωτερικής ζήτησης για τα γερμανικά προϊόντα, καθώς και στην βαθεία αβεβαιότητα που έχει ενσκήψει αναφορικά με το μέλλον της Ε.Ε. μετά την επικράτηση του Brexit στο ιστορικό βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, η οποία αναμένεται να πλήξει περισσότερο τη γερμανική οικονομία.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Morgan Stanley, η Γερμανία αναπτύχθηκε με οριακά θετικό ρυθμό 0,1% στο τρίτο τρίμηνο του 2016, καθώς φαίνεται πως οι γερμανικές επιχειρήσεις μείωσαν την παραγωγή τους, καταγράφοντας μεγάλη υποχώρηση στις νέες παραγγελίες τους τον Αύγουστο του 2016.
Ένα μέρος της χαμένης ζήτησης στη Γερμανία αναμένεται να αναπληρώσει η κρατική δαπάνη για την υποδοχή, φιλοξενία και σταδιακή αποκατάσταση του τεράστιου αριθμού προσφύγων που έχει δεχτεί η χώρα, καθώς και η αύξηση κατά 5% των γερμανικών συντάξεων από την 1η Ιουλίου 2016.
«Ωστόσο, η άνοδος του πληθωρισμού το 2017, μαζί με την αύξηση των φόρων, τις μικρότερες προσφυγικές ροές και την άνοδο της ανεργίας», θα επιβραδύνουν τη γερμανική ανάπτυξη, πάντα σύμφωνα με την Morgan Stanley.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επισήμανση, ότι οι γερμανικές εκλογές στο δεύτερο εξάμηνο του 2017 αναμένεται να πραγματοποιηθούν εν μέσω οικονομικής επιβράδυνσης και πολιτικών προστριβών για τη δημοσιονομική πειθαρχία και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, κάτι που θα καταστήσει αυξανόμενα δύσκολες τις διαπραγματεύσεις Ε.Ε. - Βρετανίας για το Brexit, περιορίζοντας τις πιθανότητες κάποιας νέας οικονομικής διάσωσης (αν απαιτηθεί).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης