Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Secular investors: Τα προβλήματα της Deutsche bank θα μπορούσαν να είναι χιονοστιβάδα

Secular investors: Τα προβλήματα της Deutsche bank θα μπορούσαν να είναι χιονοστιβάδα
Τα παράγωγα είναι η χιονοστιβάδα που θα μπορούσε να προκαλέσει η Deutsche bank στις αγορές.
Τα προβλήματα της Deutsche bank θα μπορούσαν να είναι χιονοστιβάδα,  προειδοποιεί η Secular Investors.
Μόλις πρόσφατα η Deutsche Bank μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο με 1,8 τρισεκ. ενεργητικό είχε μόλις 14 δισεκ. κεφαλαιοποίηση.
Το πρόστιμο των 14 δισεκ. δολαρίων επικρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από την τράπεζα.
Ενώ τώρα όλοι ασχολούνται με την Deutsche Bank, στην πραγματικότητα πολλοί γνώστες ήδη γνώριζαν ότι η τράπεζα ήταν ένας από τους πιο αδύναμους κρίκους σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, με η δυνατότητα να μολύνει δεκάδες άλλες τράπεζες.
Η Deutsche bank είναι αδύναμος κρίκος πράγματι, αλλά σίγουρα δεν είναι ένας ασήμαντος σύνδεσμος.
Δεν είναι μόνο «too big to fail», αλλά «έχει καταλήξει πολύ πολύ μεγάλη για να επιτραπεί να αποτύχει», καθώς τα προβλήματα που έχουν ανακύψει είναι πολύ πιθανό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Οι αγορές άρχισαν ξαφνικά να τρομάζουν από ένα δυνητικά τεράστιο πρόστιμο που σχετίζονται με την πώληση των τοξικών ομολόγων στεγαστικών δανείων, αλλά οι ανησυχίες φαίνεται να μετριάζονται μετά την επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου που ανέφερε ότι η Deutsche bank διαθέτει ρευστότητα άνω των 215 δισεκ. καθώς και των αναφορών ότι θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις μεταξύ της γερμανικής τράπεζας και του αμερικανικού υπουργείου δικαιοσύνης ώστε να μειωθεί το πρόστιμο από 14 σε 5,6 με 6 δισεκ. δολάρια.
Ο όρος «αποθεματικά» έχει χρησιμοποιηθεί με αρκετά χαλαρό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη την πλειοψηφία αυτών των λεγόμενων αποθεματικών η αγορά δεν θα πρέπει να συγχέει τα  «αποθεματικά» με τα «ρευστά».
Ακόμα κι αν έχετε 200 δισεκ. ρευστότητας, θα υπάρχει ένα σημείο στο χρόνο, όπου η τράπεζα θα πρέπει να εξοφλήσει τους πιστωτές του ή να αναχρηματοδοτήσει το υφιστάμενο χρέος.
 Πράγματι, μετά από έλεγχο στα οικονομικά αποτελέσματα της Deutsche Bank στο α΄ 6μηνο του 2016.
Η συνολική καθαρή θέση των μετόχων ήταν ακριβώς 62 δισ ευρώ ως του στο τέλος του α΄ 6μήνου του 2016, με αναλογία ιδίων κεφαλαίων / σύνολο ενεργητικού μόλις 3,3% σε σύγκριση με το 12,2% στην Bank of America και 12,75% στη Citigroup.
Επίσης η αναλογία ιδίων κεφαλαίων / σύνολο ενεργητικού της Banco Santander είναι διπλάσια της Deutsche Bank!
Η Die Zeit ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Γερμανική κυβέρνηση και οι οικονομικές αρχές είχαν ήδη προετοιμάσει ένα σχέδιο διάσωσης σε περίπτωση που η Deutsche bank δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της εάν ξεσπούσε μια  τεράστια κρίση ρευστότητας.
Πράγματι, η αγορά δεν πείστηκε από την αισιόδοξη ομιλία του CEO Cryan, καθώς στην ελεύθερη αγορά τα cocos τα μετατρέψιμα ομόλογα της Deutsche bank έχουν απόδοση 6% ή λίγο χαμηλότερα από 70 μονάδες βάσης, που δείχνει ότι πολλοί ομολογιούχοι ρευστοποιούν τα CoCos όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
H τιμή αυτών των ομολόγων ανέκαμψε ελαφρώς μετά τη φήμη για συμβιβασμό 5,4 δισεκ. αντί 14 δισεκ.
Η αγορά πιστεύει ότι ένας συμβιβασμός 5,4 δισεκ. δολαρίων αντί 14 δισεκ.  είναι καλή είδηση.
Η Morgan Stanley πιστεύει ότι ο συμβιβασμός της Deutsche bank  θα είναι πιο κοντά στα 6 δισεκ, το οποίο είναι πιο αναλογικά με το παλαιότερο πρόστιμο στην Citigroup 12 δισεκ. δολαρίων που κατέληξε σε 7 δισεκ.  
Στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2016, το συνολικό ποσό των προβλέψεων στον ισολογισμό της Deutsche Bank ήταν απλώς 5,5 δισεκ. ευρώ ή 6,1 δισεκ. δολάρια έτσι ώστε ένας συμβιβασμός 6 δισεκ θα εξαλείψει την πρόβλεψη.
Αν πραγματικά πιστεύει κανείς ότι μια διευθέτηση 5,4 με 6 δισεκ.  θα λύσει όλα τα προβλήματα, θα πρέπει να το ξανασκεφθεί.
Η πώληση τοξικών στεγαστικών δανείων δεν είναι πρόβλημα της Deutsche Bank, αλλά η έκθεση στην αγορά παραγώγων.
Και το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει χιονοστιβάδα.
Τα παράγωγα είναι η χιονοστιβάδα που θα μπορούσε να προκαλέσει η Deutsche bank στις αγορές.

deutsche-bank-1deutsche-bank-3

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης