Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Welt am Sonntag: Πως η Merkel προσπαθεί να προστατεύσει τις γερμανικές εταιρείες από ξένους επενδυτές

Welt am Sonntag: Πως η Merkel προσπαθεί να προστατεύσει τις γερμανικές εταιρείες από ξένους επενδυτές
Αναζητά τρόπους για να περιοριστεί η αγορά σε ξένους επενδυτές ποσοστού άνω των 25% σε γερμανικές εταιρείες
Για πολλούς η πιθανή εκλογή του ρεπουμπλικάνου Donald Trump στην προεδρία των ΗΠΑ σηματοδοτεί μια νέα εποχή στο παγκόσμιο εμπόριο με αρκετούς να πιστεύουν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία του.
Ωστόσο ενδιαφέρον αποτελεί το δημοσίευμα της γερμανικής Welt am Sonntag βάση του οποίου η κυβέρνηση της A. Merkel μελετά ήδη το ενδεχόμενο θέσπισης νόμων που θα προστατεύουν τις γερμανικές επιχειρήσεις από τυχόν παγκόσμιους κινδύνους.
Συγκεκριμένα, η γερμανική κυβέρνηση αναζητά τρόπους ώστε να περιοριστεί η δυνατότητα αγοράς από ξένους επενδυτές ποσοστού άνω των 25% στις γερμανικές εταιρείες.
Σύμφωνα με το Reuters, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θέλει να προστατεύσει εταιρείες υψηλής τεχνολογίας της Γερμανίας από ανεπιθύμητες εξαγορές, κυρίως από τις κρατικές και εν μέρει κρατικές επιχειρήσεις σε μη ευρωπαϊκές χώρες.
Η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag επικαλείται μάλιστα δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Matthias Machnig ο οποίος την περασμένη εβδομάδα έστειλε στα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης ένα έγγραφο, που περιέχει έξι βασικά σημεία για την αναθεώρηση των επενδύσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο έγγραφο αναφέρονται όλα τα δικαιώματα των χωρών της ΕΕ και σε επίπεδο εθνικών κυβερνήσεων, τα οποία μπορούν να επικαλεστούν ώστε να απαγορεύσουν τις εξαγορές εταιρειών από τους επενδυτές σε χώρες μη μέλη της ΕΕ.
Αυτό, που ουσιαστικά προσπαθούν να αποτρέψουν είναι το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσα από αγοραπωλησίες εταιρειών, από την κινεζική αγορά οι οποίες καταλήγουν να είναι «φούσκες».
Το θέμα των ξένων εξαγορών έχει έρθει στο προσκήνιο στην Γερμανία με την κινεζική εταιρεία κατασκευής οικιακών συσκευών Midea η οποία εξαγόρασε τη γερμανική εταιρεία κατασκευής ρομπότ Kuka.
Την ίδια στιγμή και η κινεζική chipmaker Sanan βρίσκεται σε συνεννόηση για την εξαγορά ή την πιθανότητα συνεργασίας με τη γερμανική εταιρεία φωτισμού Osram.
Αν και η κυβέρνηση της A. Merkel αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα ο αντικαγκελάριος Sigmar Gabriel έχει επανελεγμένα θέσει ζήτημα ανάγκης περεταίρω ενίσχυσης των Ευρωπαϊκών κανόνων ανταγωνισμού όταν αφορά εταιρείες εκτός ΕΕ που επενδύουν στην αγορά της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης