Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Welle: Η Κίνα εξαγοράζει γερμανικές εταιρείες και προκαλεί πανικό στην κυβέρνηση Merkel

Deutsche Welle: Η Κίνα εξαγοράζει γερμανικές εταιρείες και προκαλεί πανικό στην κυβέρνηση Merkel
Ο αριθμός των συγχωνεύσεων και εξαγορών γερμανικών εταιρειών από κινεζικές έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι
Ο κινεζικός δράκος που επεκτείνεται και στην Ευρώπη φαίνεται ότι απειλεί την ευκαιρία για τόνωση της ανάπτυξης στην Γηραιά Ήπειρο με τους Γερμανούς να ανησυχούν περισσότερο, καθώς βρίσκονται στο στόχαστρο του Πεκίνου. 
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, κινεζικές επιχειρήσεις επενδύουν ολοένα και περισσότερο σε γερμανικές τεχνολογίες και μάρκες.
Η εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Price Waterhouse Coopers (PwC) κατέγραψε σημαντική αύξηση του όγκου συναλλαγών από 737 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2015 σε 3,4 δις ευρώ το αντίστοιχο φετινό διάστημα.
Ο αριθμός των συγχωνεύσεων και εξαγορών (σ.σ. γερμανικών εταιρειών από κινεζικής πλευράς) έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι.
Επί σειρά ετών αυτή η τάση δεν προβλημάτιζε σχεδόν κανέναν στη Γερμανία.
Διότι οι Κινέζοι δεν έχουν τη φήμη των επενδυτών που απομυζούν τα καλά στοιχεία μιας εταιρείας για να την αφήσουν μετά να καταρρεύσει. Μελέτη του PwC από το 2012 κατέληξε σε απροσδόκητα θετικά συμπεράσματα:
«Οι προοπτικές των γερμανικών επιχειρήσεων για το μέλλον βελτιώνονται κατά κανόνα όταν τις αναλαμβάνουν κινέζοι επενδυτές.
Μάλιστα με αυτόν τον τρόπο μπορούν να δημιουργηθούν στη Γερμανία και νέες θέσεις εργασίας», γράφει στην ανάλυσή της η PwC.
Η μελέτη αυτή είναι στο μεταξύ τεσσάρων ετών και οι διαθέσεις στη Γερμανία σε ό,τι αφορά τις άμεσες κινεζικές επενδύσεις φαίνεται να έχουν αλλάξει αισθητά. Ξαφνικά παρατηρείται ότι οι Κινέζοι δεν είναι μόνο καλοί εργοδότες, αλλά αρέσκονται στο να πραγματοποιούν στρατηγικές αγορές σε τομείς-κλειδιά στον κλάδο υψηλής τεχνολογίας.
Η κινεζική εταιρεία οικιακών ηλεκτρικών συσκευών Midea εξαγόρασε το περασμένο καλοκαίρι τη γερμανική εταιρεία ρομποτικής Kuka.
Τώρα η κινεζική επενδυτική εταιρεία Grand Chip επιδιώκει να κάνει δική της τη γερμανική τεχνολογική εταιρεία Aixtron προσφέροντας αντίτιμο 670 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο η συμφωνία συναντά εμπόδια.
Ενώ το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας είχε χαρακτηρίσει αρχικά ακίνδυνο το συγκεκριμένο deal, στο μεταξύ εκφράζονται ανησυχίες για παραχώρηση ευαίσθητων δεδομένων που αφορούν στο πεδίο των στρατιωτικών εξοπλισμών.
«Σε πρωτοβουλίες όπως η ‘Made in China 2015' οι στόχοι του Πεκίνου διατυπώνονται ξεκάθαρα», επισημαίνει ο Biorg Conrant, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Κινεζικών Σπουδών Mercator, και διευκρινίζει:
«Η Κίνα θέλει να ανακάμψει με ταχείς ρυθμούς και να καταλάβει ηγετική θέση στην αγορά βασικών τεχνολογιών του μέλλοντος».
Όπως λέει ο ίδιος, μακροπρόθεσμος στόχος της Κίνας είναι να αποκτήσει τον έλεγχο των επικερδέστερων κατασκευαστικών δικτύων παγκοσμίως μαζί με «τα φιλέτα» της παγκόσμιας αλυσίδας αξίας.
«Αυτό δεν είναι απρόσμενο ή κατακριτέο», λέει ο Conrant, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι συνιστά προβληματικό στοιχείο το γεγονός ότι η Κίνα επιχειρεί να πετύχει αυτούς τους στόχους με κρατικά κατευθυνόμενες και επιδοτούμενες προσπάθειες.
Αυτό, όπως υπογραμμίζει, δεν έχει καμία σχέση με ανταγωνισμό μεταξύ επιχειρήσεων και τεχνολογιών.
Ο γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Zigmar Gabriel έχει λάβει σοβαρά υπόψη του το ζήτημα.
Στην μεθαυριανή του επίσκεψη στην Κίνα, συνοδεία πολυμελούς αντιπροσωπείας οικονομικών παραγόντων, θα αναζητήσει νέα εργαλεία που θα δίνουν στα κράτη περισσότερες αρμοδιότητες στη λήψη αποφάσεων σε ό,τι αφορά πωλήσεις επιχειρήσεων σε επενδυτές εκτός ΕΕ.
Επιδίωξή του είναι να διευρυνθούν στο εξής οι δυνατότητες των ευρωπαϊκών κρατών για να παρεμβαίνουν ενάντια σε επενδυτές από το εξωτερικό, μεταξύ άλλων και από την Κίνα.
Το ζήτημα έχει συζητηθεί πολλάκις στο παρελθόν, ωστόσο αυτή τη φορά ο γερμανός υπουργός Οικονομίας φαίνεται να εννοεί σοβαρά τα σχέδιά του.
Παρόλα αυτά, «το 2016 θα είναι, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, χρονιά-ρεκόρ για τις κινεζικές επενδύσεις στη Γερμανία», επισημαίνει ο Martin Swarcer, στέλεχος της PwC στη Γερμανία.
Όπως εκτιμά, αυτό οφείλεται στη διαρκή πίεση να τονωθεί η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό απλοποιήθηκαν στην Κίνα οι διαδικασίες αδειοδότησης επενδύσεων στο εξωτερικό, διευκρινίζει ο Swarcer.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης