Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Στο ευρώ πρέπει να συμμετέχουν μόνο οι ισχυρές χώρες - Θα υπάρξουν κράτη που θα αποχωρήσουν από την ευρωζώνη - Δεν αποκλείει διάσπαση του ευρώ

tags :
Goldman Sachs: Στο ευρώ πρέπει να συμμετέχουν μόνο οι ισχυρές χώρες - Θα υπάρξουν κράτη που θα αποχωρήσουν από την ευρωζώνη - Δεν αποκλείει διάσπαση του ευρώ
Ο επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού της Goldman Sachs, Jim O’Neill, εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι η οικονομική ενοποίηση των χωρών της ζώνης του ευρώ θα καταστεί όλο και λιγότερο ελκυστική την παραμονή των χωρών στο ενιαίο νόμισμα.
Ο Jim O’Neill, διαχειριστής κεφαλαίων που ξεπερνούν τα 800 δισ. δολάρια, δήλωσε ότι χώρες τόσο διαφορετικές μεταξύ τους όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Φιλανδία και η Ελλάδα θα προτιμήσουν να αποχωρήσουν από το ευρώ παρά να λειτουργούν υπό ένα κοινό υπουργείο Οικονομικών της ευρωζώνης.
Σε συνέντευξή του στη Sunday Telegraph, ο κ. O’Neill δήλωσε ότι η Γερμανία επιθυμεί περισσότερη ενοποίηση και αυστηρότερη εποπτεία κάτι που δεν επιθυμούν άλλες χώρες, ειδικά αυτές που έχουν μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
Όπως είπε, εξ ορισμού, το ιδανικό θα ήταν να είχε δημιουργηθεί ενιαίο νόμισμα μόνο για τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις κάτω χώρες, οι οποίες παραδοσιακά είχαν στενούς οικονομικούς δεσμούς.
Η χρησιμότητα της υιοθέτησης του ενιαίου νομίσματος για τις χώρες που ακολούθησαν – Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Φιλανδία – αμφισβητείται, εξήγησε.
Αναφορικά με το σχέδιο διάσωσης που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες, ο κ. O’Neill εξέφρασε την εκτίμησε ότι «πρόκειται για μία καλή αρχή», αλλά «δεν αρκεί» για να λυθούν τα προβλήματα της κρίσης χρέους στις χώρες της ζώνης του ευρώ, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διάσπασης του ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης