Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Welle: Οι απαιτήσεις των θεσμών προς την Ελλάδα παραβιάζουν το ευρωπαϊκό εργατικό δίκαιο

Deutsche Welle: Οι απαιτήσεις των θεσμών προς την Ελλάδα παραβιάζουν το ευρωπαϊκό εργατικό δίκαιο
Ευρωβουλευτές με επιστολή τους προς την Κομισίον καταγγέλουν τις απαιτήσεις των Δανειστών
Επιστολή προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Jean Claude Juncker, τον αντιπρόεδρο Valdis Dombrovskis, τον επίτροπο Moscovici και τη συνάδελφό του για εργασιακά θέματα επίτροπο Marianne Thyssen απέστειλε σήμερα ο γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Sven Giegold.
Στην επιστολή, την οποία συνυπογράφουν οι πράσινοι ευρωβουλευτές Ernest Urtasunαπό την Ισπανία, Philippe Lamberts από το Βέλγιο και Jay Lambert από τη Βρετανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να ορθώσει ανάστημα έναντι των παραβιάσεων του διεθνούς και ευρωπαϊκού εργασιακού δίκαιου.
«Τα σχέδια των θεσμών για μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό πεδίο στην Ελλάδα αγνοούν βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού δικαίου και στοχεύουν στην αποδυνάμωση των κοινωνικών εταίρων που κατέχουν θεσμικά κατοχυρωμένη θέση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γερμανού ευρωβουλευτή που είναι εκπρόσωπος για θέματα οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής του κόμματος των Πρασίνων.
Μιλώντας στη Deutsche Welle, ο Giegold διευκρίνισε ότι στόχος της επιστολής ήταν να καταστεί σαφές όχι μόνο στην Κομισιόν, αλλά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «που υιοθετεί και τις πιο σκληρές θέσεις» αλλά και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι θέσεις που αμφισβητούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή το δικαίωμα στην απεργία έρχονται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό δίκαιο και ότι σε μια χώρα με χρέη ισχύει το διεθνές δίκαιο».
Συγκεκριμένα ο γερμανός ευρωβουλευτής αναφέρεται στο άρθρο 28 της Ευρωπαϊκής Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και το άρθρο 6 της Κοινωνικής Χάρτας.
Την προσοχή των θεσμών εφιστά ο Giegold και σε προηγούμενες αποφάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ILO, βάσει των οποίων διαπιστώθηκαν, κατά τη διάρκεια προηγούμενων αξιολογήσεων του ελληνικού προγράμματος, παραβιάσεις του εργατικού δικαίου.
«Το Eurogroup και οι θεσμοί αντί να αποδυναμώνουν το ευρωπαϊκό και διεθνές εργατικό δίκαιο, οφείλουν να ενισχύσουν το δίκαιο των συλλογικών συμβάσεων και να συμβάλουν έτσι στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου».
Την ίδια ώρα η γερμανική κυβέρνηση απέφυγε να τοποθετηθεί στο καίριο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Friederike von Tiesenhausen δήλωσε σε σχετική ερώτηση ότι δεν θέλει να προκαταλάβει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της Δευτέρας.
Αρκέστηκε ωστόσο να επιβεβαιώσει ότι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM Κλάους Rengling έπειτα από απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, θα καταθέσει τη Δευτέρα ένα σχέδιο για την «καλύτερη διαχείριση του χρέους» που θα επηρεάσει, όπως είπε, την κατάσταση του ελληνικού χρέους.
Σε άλλο ερώτημα εάν αυτό το σχέδιο του ESM αποτελεί πρόκριμα ή θα διευκολύνει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως επιθυμεί διακαώς το Βερολίνο, η εκπρόσωπος αρνήθηκε να απαντήσει παραπέμποντας στο Eurogroup της Δευτέρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης