Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο πόλεμος των ομολόγων και των spreads καλά κρατεί... – Η κρίση κινείται σταδιακά στον «εσωτερικό κύκλο» της ευρωζώνης

tags :
Ο πόλεμος των ομολόγων και των spreads καλά κρατεί... – Η κρίση κινείται σταδιακά στον «εσωτερικό κύκλο» της ευρωζώνης
Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη, καθώς η φωτιά που έχουν πάρει τα spreads του «εξωτερικού» κύκλου της ευρωζώνης, δείχνει ότι πλέον η κρίση που ξεκίνησε από την Ελλάδα, όχι μόνο δεν έχει επιλυθεί, αλλά απειλεί ακόμη και την ίδια την ύπαρξη του ευρώ.
Ο πόλεμος των spread αναγκάζει τις κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Πορτογαλίας να καταφύγουν σε νέα προγράμματα μείωσης των ελλειμμάτων, ενώ περικοπές και έκτακτα φορολογικά μέτρα προωθεί και η Γαλλία που ανησυχεί ότι μπορεί να είναι επόμενος στόχος της κερδοσκοπικής επίθεσης. Την κατάσταση βέβαια εντείνει και η πολιτική κρίση που περνά η Ιταλία με την επικείμενη παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με τις αναλύσεις βρετανών οικονομολόγων να προεξοφλούν σχεδόν την χρεοκοπία της Ιταλίας.
«Πριν από έξι μήνες η Ιταλία ήταν ιερή και απαραβίαστη», επισημαίνει ο Kyle Bass, του hedge fund Hayman Capital. "Βλέποντας όμως την κίνηση των spread κοντά στο 7% πήγε από την απόλυτη σταθερότητα στην πλήρη κρίση" .
Να ληφθεί υπόψη ότι η απόδοση του Ιταλικού 10ετούς ομολόγου από 7,5% που ήταν πριν λίγες μέρες έχει υποχωρήσει στο 6,66%, με τη βραχυπρόθεσμη τάση να δείχνει μικρή βελτίωση. Αλλά παρά το γεγονός ότι ορισμένες εντάσεις φαίνεται ότι αποκλιμακώνονται τα spread της Ιρλανδίας παρέμειναν στις 632 μονάδες βάσης, της Πορτογαλίας στις 974 μ.β. και της Ισπανίας στις 396 μ.β.
Ο φόβος κατάρρευσης της Ιταλίας βάζει στο κάδρο της κρίσης και την Αυστρία. Συγκεκριμένα η απόδοση της 10ετίας αναρριχήθηκε χτες στο 3,5% έχοντας καταγράψει άνοδο 50 μονάδων βάσης στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως και χτες συνεχίστηκαν οι πωλήσεις παρά τον περιορισμό των πιέσεων στα ιταλικά και γαλλικά ομόλογα, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι επενδυτές «δοκιμάζουν» τα πρώτα τους βήματα προς τον γερμανικό πυρήνα. Οι αναταράξεις αυτές προκάλεσαν την παρέμβαση του Αυστριακού υπ.Οικονομικών το οποίο σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγησης ΑΑΑ που κατέχει η χώρα.
Παράλληλα, το επιτόκιο των σλοβενικών 10ετών κρατικών ομολόγων κατέγραψε χτες ιστορικό ρεκόρ, ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο του 7%, κάτι που δεν είχε συμβεί αφότου στη διάρκεια του 2007 η Σλοβενία εισήλθε στην ευρωζώνη.
Η πλειοψηφία των σλοβένων οικονομολόγων θεωρεί ότι το χρέος μπορεί να εξυπηρετείται εάν το επιτόκιο φθάνει έως το 6%. Το spread έφθασε τις 535 μονάδες βάσης.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επενδυτές πλέον αντιμετωπίζουν το δίδυμο ερώτημα για το αν η απώλεια της εμπιστοσύνης ενταθεί στη ζώνη του ευρώ, και εξαπλωθεί και σε άλλες υπερχρεωμένες αναπτυγμένες χώρες, όπως η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης