Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γιορτινό ράλι για το Bitcoin – Κέρδισε 20% σε μία εβδομάδα – Έφτασε στα 930 δολάρια

Γιορτινό ράλι για το Bitcoin – Κέρδισε 20% σε μία εβδομάδα – Έφτασε στα 930 δολάρια
Το Bitcoin χρησιμοποιείται ως «ασφαλές καταφύγιο» σε περιόδους κρίσεων, λειτουργεί δηλαδή όπως ο χρυσός
Αν και όλα τα βλέμματα των επενδυτών βρίσκονται στραμμένα στη Wall Street, το «hot item» αυτή τη στιγμή στις αγορές είναι το Bitcoin, το οποίο κόντρα στη γενικότερη αισιοδοξία που υπάρχει από την εκλογή του Donald Trump συνεχίζει να «καλπάζει».
Μόνο την περασμένη εβδομάδα κέρδισε περίπου 20% της αξίας του (19-23/12), συνεχίζοντας έτσι την ξέφρενη πορεία των τελευταίων μηνών.
Αυτή τη στιγμή, περί τις 15:40, διαπραγματεύεται κοντά στα ιστορικά υψηλά του, στα 930,98 δολάρια (3,15%).
Να σημειωθεί πως τον Σεπτέμβριο του 2015 το Bitcoin είχε φτάσει ακόμα και τα 200 δολάρια!

Κοντά στα ιστορικά υψηλά του 2014 κινείται το ψηφιακό νόμισμα:




Οι «αντίπαλοι» Bitcoin και χρυσός:



Η τιμή τους τελευταίους μήνες, σε δολάρια και κινεζικά γουάν:





Ασφαλές καταφύγιο, ακόμα και εν καιρώ… αισιοδοξίας στις αγορές

Το Bitcoin χρησιμοποιείται ως «ασφαλές καταφύγιο» σε περιόδους κρίσεων, λειτουργεί δηλαδή όπως ο χρυσός.
Άρα θεωρείται παράδοξο το ότι κινείται σε ίδιας κατεύθυνσης πορεία με τις μετοχές.
Υπενθυμίζεται πως μετά τη νίκη του Ρεπουμπλικάνου ο Dow Jones Industrial Average έχει αυξήσει κατά 8,7% την αξία του (με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής 23/12), με τα αντίστοιχα ποσοστά για τους S&P 500 και Nasdaq να είναι 5,8% και 5,2%.

Τον περιορισμό της χρήσης ψηφιακών νομισμάτων ζητά από την ΕΕ η ΕΚΤ

Τον περιορισμό της χρήσης ψηφιακών νομισμάτων, όπως το Bitcoin, επιχειρεί (σσ χωρίς να το έχει καταφέρει) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω των αυστηρότερων ελέγχων στις σχετικές διαδικτυακές πλατφόρμες ανταλλαγής.
Ειδικότερα, η ΕΚΤ κάλεσε στις 19/10 την Κομισιόν να μην προωθήσει οποιαδήποτε ρύθμιση που θα ευνοεί τη χρήση ψηφιακών νομισμάτων, αλλά και να καταστήσει σαφές πως αυτή η μορφή χρήματος υστερεί σε σχέση με το πραγματικό χρήμα, τα μετρητά.
«Η αυξημένη εμπιστοσύνη στα εικονικά νομίσματα θα μπορούσε κατ 'αρχήν να επηρεάσει τον έλεγχο των Κεντρικών Τραπεζών στην προσφορά χρήματος.
Γι΄ αυτό τα νομοθετικά όργανα της Ε.Ε. δεν θα πρέπει να προωθήσουν κάποιο πλαίσιο που θα ευνοεί την ευρύτερη χρήση των εικονικών νομισμάτων», υποστήριζε μεταξύ άλλων η ΕΚΤ σε έγγραφο της προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η Τράπεζα είχε εξ' αρχής ταχθεί κατά της χρήσης των ψηφιακών νομισμάτων, με την πρόφαση πως αποτελούν ένα μέσο για την χρηματοδότηση παράνομων δραστηριοτήτων, όπως η τρομοκρατία…

Πάνω από την τιμή – στόχο της Needham το νόμισμα

Στην αύξηση της τιμής – στόχου για το Bitcoin είχε προχωρήσει πριν λίγους μήνες ο αναλυτής της Needham, Spencer Bogart, βασιζόμενος σε μία σειρά από θετικές εξελίξεις για το ψηφιακό νόμισμα.
Πλέον, η τιμή – στόχος για τον «ψηφιακό χρυσό» διαμορφώνεται στα 848 δολάρια, από 655 που ήταν πριν.
Όπως ανέφερε ο αναλυτής, οι επικείμενες βελτιώσεις στο πρωτόκολλο των ψηφιακών νομισμάτων αλλά και τα σαφώς υψηλότερα οικονομικά μεγέθη του κλάδου, προμηνύουν μία αύξηση στην τιμή του Bitcoin, ενώ δεν γίνεται να μη ληφθούν υπόψη και τα βασικά πλεονεκτήματά του που είναι αποκεντρωμένο, χωρίς συνοριακούς περιορισμούς.
Επιπλέον, είναι peer – peer, ένα χαρακτηριστικό που του προσδίδει αμεσότητα στις συναλλαγές, ενώ δεν απαιτεί την παρέμβαση των τραπεζών, κάτι που ίσως είναι και το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του (κάτι για το οποίο η Ε.Κ.Τ. "πολεμά" τα ψηφιακά νομίσματα…).
Το Bitcoin ευνοείται επίσης από την γενικότερη τάση της παγκοσμιοποίησης, αλλά και την μεταβλητότητα που υπάρχει στις αγορές/ισοτιμίες και του προσδίδει την ιδιότητα του «ασφαλούς καταφυγίου» για τους επενδυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης