Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Γιατί οι μετοχές θα πάνε καλύτερα στην Ευρώπη και χειρότερα στις ΗΠΑ

Morgan Stanley: Γιατί οι μετοχές θα πάνε καλύτερα στην Ευρώπη και χειρότερα στις ΗΠΑ
Οι μετοχές σε Ευρώπη και Ιαπωνία βρίσκονται σε καλύτερο σημείο εκκίνησης από ότι οι ΗΠΑ για το 2017.
Στις 20 Ιανουαρίου του 2017 ξεκινάει η θητεία του Donald Trump ως προέδρου των ΗΠΑ και οι αναλυτές διεθνώς θα επιχειρήσουν να αναλύσουν τι θα σημάνει η προεδρία Trump για τις αγορές.
Κατά την Morgan Stanley οι αποδόσεις των μετοχών στις ΗΠΑ θα είναι χειρότερες σε σχέση με την προεδρία Obama αλλά σε Ευρώπη και ΗΠΑ οι μετοχές θα πάνε καλύτερα.
Η εκτίμηση αυτή μπορεί να φαίνεται βαθιά άδικη για μια προεδρία που ακόμη δεν έχει ασκήσει την πολιτική της και ταυτόχρονα οι επενδυτές έχουν αντιμετωπίσει πολύ θετικά την επερχόμενη θητεία Trump.
Κατά την διάρκεια των τελευταίων 8 ετών υπήρξε μια μετατόπιση από την οικονομική απελπισία στην αισιοδοξία και μια στροφή στην επενδυτική ψυχολογία από το «φόβο» στην «απληστία».
Αυτό το φαινόμενο παρήγαγε αποδόσεις πολύ πάνω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο.
Επειδή αυτά συνέβησαν οποιαδήποτε αναλάμβανε νέος πρόεδρος δεν θα μπορέσει να επαναλάβει αυτό το φαινόμενο…
Ήδη οι επενδυτές βρίσκονται στην φάση της απληστίας.
Πριν 8 χρόνια, οι μετοχές ήταν σε ελεύθερη πτώση, οι πιστωτικές αγορές πάγωσαν και λόγω της υψηλής μόχλευσης των ΗΠΑ το τραπεζικό σύστημα έδωσε αγώνα να αποφύγει την κατάρρευση.
Οι πωλήσεις αυτοκινήτων είχαν μειωθεί κατά 50%, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών ήταν σε ιστορικά χαμηλά και η στεγαστική αγορά, ο μεγαλύτερος τομέας πλούτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, πέρασε ένα σοκ που έμοιαζε με αυτό της Μεγάλης Ύφεσης μετά το 1929.
Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν 2 μεγάλους πολέμους αυτά τα 8 χρόνια ενώ η πτώση των φορολογικών εσόδων εκτόξευσαν το έλλειμμα του προϋπολογισμού προς τα ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Η τιμολόγηση της αγοράς, όπως ήταν αναμενόμενο, αντικατόπτριζε την απελπισία.
Η τελευταία φορά που η αγορά προσπάθησε να αποτιμήσει τι θα πράξει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο S & P 500 ήταν στο 805 μονάδες, τα ομόλογα υψηλής απόδοσης είχαν αποδόσεις 18,1% και ο VIX ο δείκτης φόβου ανήλθε σε 56%.
Αυτοί οι ίδιοι αριθμοί σήμερα είναι:
Ο Standard and Poor’s 2.257 μονάδες, τα ομόλογα υψηλής απόδοσης 5,8% και ο δείκτης VIX στο 12%.
Αυτά τα νέα επίπεδα αποτίμησης αντανακλούν ένα εξαιρετικά αλλαγμένο σκηνικό.
Σήμερα, οι πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είναι σε ιστορικά υψηλά, οι τιμές εμπορικών ακινήτων και κατοικιών βρίσκονται στις κορυφές του κύκλου και οι αμερικανικές τράπεζες προσπαθούν τώρα να επιστρέψουν κεφάλαιο, στους μετόχους τους.
Οι πιστωτικές αγορές των ΗΠΑ είδαν υψηλά  ως προς την  έκδοση ομολόγων (1,3 τρισεκ δολ) το 2016, οι αιτήσεις ανεργίας έχουν σημειώσει χαμηλό 40 ετών και το έλλειμμα του προϋπολογισμού βρίσκεται σε επίπεδα προ 1980.
Το ασφάλιστρο κινδύνου CDS του Standard and Poor’s 500 ήταν 5,8% το 2009 και τώρα βρίσκεται στο 1,4%.
Τα πράγματα, βέβαια, θα μπορούσαν να πάνε καλύτερα, και σίγουρα ελπίζουμε ότι ισχυρές αποδόσεις θα συνεχιστούν.
Αλλά οι επενδυτές ψάχνουν να κρατήσουν τις καλές στιγμές: Ωστόσο μετά από μια περίοδο ευφορίας οι επενδυτές εύλογα θα είναι επιφυλακτικοί όταν θα συμβούν άσχημες στιγμές.
Κατά την Morgan Stanley οι ευρωπαϊκές μετοχές τομέας έχουν υποαποδώσει τα τελευταία10 χρόνια και μόλις αρχίζουν να ανακάμπτουν.
Οι επενδυτές βρίσκονται στην ασυνήθιστη θέση του συνδυασμού χαμηλών αποτιμήσεων με την ισχυρή αύξηση των κερδών το 2017.
Γενικότερα, οι μη-αμερικανικές μετοχές έχουν υποαποδώσει σε σχέση με τον S & P 500 κατά 90% τα τελευταία 8 χρόνια και σε όρους δολαρίων ΗΠΑ, υποαποδώσει κατά 108%.
Οι μετοχές σε Ευρώπη και Ιαπωνία βρίσκονται σε καλύτερο σημείο εκκίνησης από ότι οι ΗΠΑ για το 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης