Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Roubini Global Economics – Nomura: Ξεχάστε την Ελλάδα και την Ιταλία... το πρόβλημα περνά στην Ισπανία

Roubini Global Economics – Nomura: Ξεχάστε την Ελλάδα και την Ιταλία... το πρόβλημα περνά στην Ισπανία
Ξεχάστε την Ιταλία και την Ελλάδα. Η Ισπανία έχει έρθει στο προσκήνιο της ευρωπαϊκής ατζέντας των αγορών και πάλι αυτή την εβδομάδα με τις αποδόσεις των ομολόγων να εκτινάσσονται στα ύψη την ώρα που προετοιμάζεται η νέα κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Roubini Global Economics, Megan Greene, για πολλούς λόγους η κατάσταση στην Ισπανία είναι περισσότερο ανησυχητική από ό, τι στην Ιταλία. Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται στο παρασκήνιο,  ενώ η Ιταλία και η Ελλάδα κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Τώρα αυξάνονται οι ανησυχίες για τον τραπεζικό τομέα της Ισπανίας, για το δημόσιο χρέος της, την υψηλή ανεργία και την οικονομική στασιμότητα του ΑΕΠ της.
Η προοπτική μιας κυβέρνησης με ισχυρή εντολή για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει, θεωρητικά, να καθησυχάσει τις αγορές, αν και οι αποδόσεις των ισπανικών 10ετών ομολόγων βρέθηκε 6,38% ήτοι στο υψηλότερο επίπεδό τους για ένα χρόνο. "Αλλά αυτό που είναι πιθανό να συμβεί είναι ότι το Λαϊκό Κόμμα να αναλάβει τον έλεγχο και να πει:« Θεέ μου, έχουμε δει τα «βιβλία της χώρας» και είναι πολύ χειρότερα από ό, τι νομίζαμε», αναφέρει ο Alistair Newton, της Nomura.
Οι ανησυχίες ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας είναι μεγαλύτερο από το 6% του στόχου του ΑΕΠ για το 2011 αυξάνονται συνεχώς. Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να φτάσει στο 3% - από το 9,2% του ΑΕΠ το 2010. Ωστόσο, η μείωση του ελλείμματος θα είναι μια μακρά, σκληρή και επίπονη διαδικασία για τον ισπανικό λαό, που ήδη υποφέρει από τη μείωση των τιμών των ακινήτων και της ανεργίας των νέων στο κοντά στο 50%.
Οι οικονομολόγοι της Credit Suisse πιστεύουν οι Ισπανοί εργαζόμενοι πρέπει να έχουν 11% μείωση των μισθών για τα επόμενα 5 χρόνια για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η αγορά ακινήτων της, όπου ο μέσος όρος των τιμών των κατοικιών έχει μειωθεί περίπου 26% από το υψηλότερο επίπεδό του, πρέπει ακόμη περισσότερο να μειωθούν.  Το τραπεζικό σύστημα δεν έχει ακόμη ανακάμψει από τη χρηματοδότηση της αγοράς ακινήτων, καθώς και τις συνέπειες που ακολούθησαν, ενώ έντονη είναι η φημολογία ότι ακόμη και οι μεγαλύτερες τράπεζες της μπορεί να χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση.
"Ο τραπεζικός τομέας και οι ανησυχίες για μόλυνση υπονομεύουν το μέλλον," αναφέρει ο Greene. «Η αγορά ακινήτων έχει πολλύ ακόμη πτωτικό δρόμο και δεν έχουμε δει ακόμητο πρόβλημα σε όλη του την έκταση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης