Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Πιθανόν να επιβιώσει το ευρώ – Τεράστιο το κόστος ακόμη και αποχώρησης χώρας – μέλους από την Ευρωζώνη – Θα υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ αδύναμων και δυνατών της ΕΕ

Goldman Sachs: Πιθανόν να επιβιώσει το ευρώ – Τεράστιο το κόστος ακόμη και αποχώρησης χώρας – μέλους από την Ευρωζώνη – Θα υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ αδύναμων και δυνατών της ΕΕ
Να επιβιώνει βλέπει το ευρώ μετά από όλες αυτές τις αναταράξεις, η Goldman Sachs στην τελευταία έκθεση της υπό τον τίτλο «Market Pressures as a ‘Forcing Mechanism» (οι πιέσεις της αγοράς σαν κινητήριος μοχλός), επισημαίνοντας ότι το γεγονός ότι η κρίση έχει φτάσεις στον πυρήνα της ευρωζώνης (Γαλλία, Benelux), θα αποδειχθεί καθοριστικός παράγοντας για την ανάληψη πρωτοβουλιών από τους Ευρωπαίους....
Η γαλλογερμανική πρωτοβουλία που θα «αποκαλυφθεί» στη Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου θα είναι ένα βήμα προς την μεγάλη λύση, η οποία αναζητάται εδώ και 18 μήνες περίπου. Οι αδύναμες χώρες της ευρωζώνης δεν θα μπορούν να αρνηθούν τη μεγαλύτερη επέμβαση στα του οίκου τους εάν μάλιστα αυτή ανταλλαχθεί με κάποιο αποτελεσματικό εργαλείο που θα βοηθήσει την ευρωζώνη. Μάλιστα, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας πιθανόν να οδηγήσει και στο σημείο που η κατάσταση στην Ευρώπη θα μπορέσει τελικά να αντιστραφεί .
Οι λύσεις που προτείνονται, όπως για παράδειγμα οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, μπορούν να δώσουν τη λύση, αλλά όταν αυτές διακυβεύονται από την ανυπαρξία μίας φωνής, τότε δεν μπορούν να προκαλέσουν παρά μόνο προσωρινή ανακούφιση.
Σύμφωνα με την GS το πρόβλημα της ευρωζώνης ίσως λυνόταν με μία απόφαση για κοινή έκδοση ευρωομολόγων. Σε μία τέτοια περίπτωση θα διδόταν ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι Ευρωζώνη δημιουργήθηκε για να μοιράζεται και τα βάρη. Έτσι οι μεγάλες χώρες είναι σαν να αναλαμβάνουν μέρος των υποχρεώσεων των μικρών, με αποτέλεσμα ο πιστωτικός κίνδυνος να συρρικνωθεί.
Η πιθανότητα όμως να προταθούν τέτοιες λύσης, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν είναι μεγάλες, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Αφήνοντας κατά μέρος τα συνταγματικά εμπόδια για μία τέτοια απόφαση, πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές ότι οι αρχές δεν είναι έτοιμες να «υπογράψουν μια λευκή επιταγή» για αναδοχή της δημοσιονομικής κατάστασης ολόκληρης την ευρωζώνη, όπως συνεπάγεται το ευρωομόλογο.
Η Goldman Sachs θεωρεί ότι θα υπάρξει εν ευθέτω χρόνο μία λύση που να δώσει κάποια ανακούφιση στις αγορές. Ποια θα είναι αυτή; Οι μεγάλες χώρες πιθανόν να δεχτούν να αναλάβουν κάποια βάρη από τις αδύναμες, με την προϋπόθεση να ασκείται μεγαλύτερος έλεγχος στα δημοσιονομικά της κάθε απείθαρχης χώρας. Και οι δύο πλευρές θα κάνουν ένα βήμα πίσω ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση που απειλεί ακόμη και το ίδιο το ευρώ.
Τι εκτιμά η Goldman Sachs σε περίπτωση διάλυσης της ευρωζώνης
Δεδομένου ότι για τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία για τροποποιήσεις της Συνθήκης, είναι απαραίτητο να επιλυθεί το σημερινό αδιέξοδο, ενώ την ίδια ώρα θα είναι μία μακροχρόνια διαδικασία, τότε αυτή η λύση θα είναι επί μακρόν αποσταθεροποιητική, όπως άλλωστε είδαμε τους τελευταίους μήνες να γίνεται. Την ίδια ώρα, κανείς δεν αποκλείει τις αποτυχημένες δημοπρασίες ομολόγων, την πολιτική αστάθεια, τις πτωχεύσεις τραπεζών, και απλά την ολοκληρωτική διαφωνία στο τέλος. Και όλα αυτά θα συμβαίνουν σε κλίμα επιδείνωσης της ύφεσης.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για να κάνουν τελικά ό, τι χρειάζεται για να αποφευχθεί μια διάλυση του ευρώ, θα πρέπει να συμπεριφερθούν αρχικά με ορθολογικό τρόπο, και να μην προβαίνουν σε κινήσεις που προκαλούν περαιτέρω αποσταθεροποίηση. Μάλιστα, εάν ληφθεί υπόψη πόσο μεγάλη ζημιά στην εμπιστοσύνη έχει ήδη υποστεί το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα, θα πρέπει πρώτα να «διασκεδάσουν» τις αγορές, ενδεχομένως μέσω της εντατικοποίησης των αγορών κρατικών ομολόγων, ή ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει λόγω της πίεσης των αγορών.
Σύμφωνα με τις πιθανότητες, η διάλυση της ευρωζώνης θα είναι μία βίαιη και χαοτική διαδικασία. Δεν προβλέπεται από καμία καθιερωμένη νομικά διαδικασία, ενώ η διαχείριση του κινδύνου δεν μπορεί να προβλεφθεί. Παράλληλα, ακόμη και η ομαλή διάλυση της ευρωζώνης, κατά το πρότυπο του διαχωρισμού της Τσεχοσλοβακίας , συγκεντρώνει χαμηλές πιθανότητες. Από τη στιγμή που υπάρξει η προοπτική μιας εξόδου ή διάλυσης από τη ζώνη του ευρώ, οι περισσότεροι ομολογιούχοι θα θέλουν να «ξεφορτωθούν» τα ομόλογα που θυμίζουν ευρώ. Και τα μέτρα που θα ληφθούν για τον περιορισμό αυτών των ροών θα οδηγούσε στη διάλυση της νομισματικής ένωσης πριν από οποιαδήποτε επίσημη πολιτική ανακοίνωση, δεδομένου ότι θα διαταράξει την ισοτιμία μεταξύ ευρώ και των άλλων νομισμάτων. Επιπλέον, λόγω της νομικής και οικονομικής αβεβαιότητας ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε επίσης να επιταχύνει το πλήγμα ακόμη και των ισχυρότερων χωρών.
Το οικονομικό κόστος ενός σεναρίου που θα οδηγήσει σε διάλυση είναι δύσκολο να υπολογιστεί, αλλά αναμφισβήτητα είναι μεγάλο, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης