Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ρωσία και Κίνα ενώνουν τις δυνάμεις τους για να παρακάμψουν το δολάριο στις παγκόσμιες αγορές

Ρωσία και Κίνα ενώνουν τις δυνάμεις τους για να παρακάμψουν το δολάριο στις παγκόσμιες αγορές
Η παράκαμψη του αμερικανικού δολαρίου αναμένεται να ενισχύσει τα δύο νομίσματα και τις εμπορικές τους συμφωνίες
Το πρώτο της υποκατάστημα εκτός Ρωσίας, στο Πεκίνο, άνοιξε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας στις 14 Μαρτίου κάνοντας ένα καθοριστικό βήμα στις ρωσο-κινεζικές οικονομικές σχέσεις οι οποίες στοχεύουν στην παράκαμψη του δολαρίου από το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα.
Σύμφωνα με το Zerohedge, που επικαλείται δημοσίευμα της South China Morning Post, η λειτουργία του ρωσικού καταστήματος της τράπεζας ήταν στο πλαίσιο συμφωνίας των δυο χωρών ώστε να ενισχύσουν τους οικονομικούς τους δεσμούς μετά τις κυρώσεις της Δύσης προς τη Ρωσία λόγο της εισβολής της στην Ουκρανία και της πτώσης της τιμής του ρωσικού πετρελαίου.
Οπως υποστηρίζει ο Dmitry Skobelkin, αναπληρωτής διοικητής της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, στόχος της διακρατικής συνεργασίας αυτή τη χρονική στιγμή, είναι η ενίσχυση των εμπορικών συνεργασιών σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η κεφαλαιακή επάρκεια, η αντιμετώπισης της διαφθοράς και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος καθώς και η συνεργασία στο επίπεδο της τρομοκρατίας.
Μάλιστα, το επόμενο διάστημα η Ρωσική τράπεζα θα προχωρήσει στην έκδοση του πρώτου κρατικού της ομολόγου σε γουάν, ενώ και το Πεκίνο θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων του σε ρούβλια με στόχο να «δοκιμάσουν» τις αντοχές του δολαρίου στην παγκόσμια αγορά.
Οι εμπορικές σχέσεις των δυο χωρών διαταράχτηκαν από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, όμως τώρα οι επικεφαλής των δύο Κεντρικών Τραπεζών δηλώνουν ότι θα υπογράψουν συμφωνία για να επιλύσουν τις τεχνικές δυσκολίες για την εισαγωγή κινεζικού χρυσού στη Ρωσία.
Ωστόσο η παράκαμψη του αμερικανικού δολαρίου αναμένεται να ενισχύσει τα δύο εθνικά νομίσματα και τις εμπορικές τους συμφωνίες.
Τον Ιανουάριο του 2017 τα κέρδη από αυτή την παράκαμψη, αυξήθηκαν κατά 6,55 δις δολάρια και για τις δύο χώρες ενώ οι εξαγωγές κινεζικών προϊόντων στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 29,5% φτάνοντας τα 3,41 δις δολάρια με τις αντίστοιχες ρωσικές προς την Κίνα να φτάνουν 39,3% και 3,14 δις δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης