Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Τα τρία σενάρια που πιθανόν να συμβούν κατά την Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου – Δεν αναμένεται απόφαση – σταθμός για την ευρωζώνη αλλά οι Ευρωπαίοι δεν θα βγουν με άδεια χέρια

  UBS: Τα τρία σενάρια που πιθανόν να συμβούν κατά την Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου – Δεν αναμένεται απόφαση – σταθμός για την ευρωζώνη αλλά οι Ευρωπαίοι δεν θα βγουν με άδεια χέρια
Σε τρεις βασικές κατηγορίες χωρίζει τα πιθανά συμπεράσματα που θα βγουν από τη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής η UBS, στην 5σέλιδη έκθεση της υπό τον τίτλο «EU summit: Business as usual» (Ευρωπαϊκή Σύνοδος: Επιχειρήσεις ως συνήθως), στην οποία και θεωρεί ότι δεν περιμένουμε θαύματα για την αλλαγή της ευρωζώνης, αλλά δεν αποκλείεται να δούμε κάποια μέτρα σταθεροποίησης της κατάστασης.
Πιο συγκεκριμένα, η UBS διαχωρίζει τα πιθανά αποτελέσματα της Συνόδου ως εξής:

• Ρουβικωνας (Rubicon): Οι Ευρωπαίοι να αποφασίσουν να λάβουν πιο αποφασιστικά μέτρα που θα ενισχύσουν τη δημοσιονομική ένωση. Κάτι τέτοιο θα σημάνει την μεταφορά μέρους της εθνικής κυριαρχίας σε ευρωπαϊκά όργανα, ενώ και οι υποχρεώσεις του κάθε κράτους θα γενικευτούν και θα μετατραπούν σε ευρωπαϊκές. Οι εθνικοί προϋπολογισμοί θα ελέγχονται από την ΕΕ, ενώ δεν αποκλείεται να ακούσουμε και την πιθανότητα εισαγωγής του ευρωομολόγου, ή της πρότασης πολλών αναλυτών για τα «κόκκινα» και τα «μπλε» ομόλογα (υπενθυμίζεται εδώ ότι πολλοί αναλυτές είχαν χαρακτηρίσει ως μπλε ομόλογα εκείνα που αφορούν μέχρι 60% του εθνικού χρέους μίας χώρας τα οποία και θα είναι υπό ευρωπαϊκές εγγυήσεις, ενώ κόκκινα ομόλογα ανέφεραν ότι θα είναι από το 60% και πλέον του χρέους, και θα φέρουν την αξιολόγηση της κάθε χώρας).

• Αποτελεσματικότητα (Effectiveness):
Οι προσπάθειες των Ευρωπαίων θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση του τρέχοντος πλαισίου λειτουργίας της ευρωζώνης, πάντα στο πνεύμα της συνθήκης του Μάαστριχτ. Σ’ αυτήν την περίπτωση οι Ευρωπαίοι θα ανακοινώσουν ένα νέο πακέτο κανόνων και κινήτρων που θα αποκαθιστούν την πειθαρχία, ενώ δεν αποκλείεται να ενταχθούν και προσπάθειες στήριξης από εχνοκρατικά κλιμάκια καθώς και συνταγματικές αλλαγές με ένταξη των κανόνων στη δομή του κράτους.
Παράλληλα, η UBS θεωρεί ότι σ’ αυτήν την παράμετρο θα δοθεί ειδική αρμοδιότητα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ώστε να ελέγχει την εφαρμογή των συνθηκών και των συνταγματικά κατοχυρωμένων υποχρεώσεων, ώστε να καταστούν περισσότερο υπεύθυνες οι κυβερνήσεις για τη δημοσιονομική τους πολιτική.
Μια αλλη παράμετρος θα ήταν ένα πακέτο μέτρων που θα οδηγούσε στον καλύτερο συντονισμό του οικονομικού και φορολογικού συστήματος, ενώ θα συσταθεί και μία ευρωπαϊκή αρχή για τον συντονισμό και την παρακολούθηση εκτέλεσης των εθνικών προϋπολογισμών.
Τέλος, την Παρασκευή δεν αποκλείεται να ακούσουμε και κάποιον μηχανισμό που θα έχει επιφορτιστεί με την αρμοδιότητα να επιβάλλει αυτόματα κυρώσεις στα κράτη που ξεπερνούν το όριο του 3% στο έλλειμμα τους, γεγονός όμως που ίσως παραμείνει υπό διαβούλευση καθώς ήδη πολλές χώρες έχουν πολύ υψηλό χρέος.

• Μηδενική απόφαση (Zero-decision):
Με αρκετές πιθανότητες εμφανίζεται και το ενδεχόμενο να μην υπάρξει ούτε αυτή τη φορά απόφαση για την αλλαγή της παρούσας κατάστασης.
Παρ 'όλα αυτά, σ’ αυτην την περίπτωση οι πιέσεις στην αγορά θα κλιμακώνονταν και πάλι η ΕΚΤ θα παρενέβαινε ως δανειστής έσχατης ανάγκης για να μετριάσει τις πιέσεις. Η αγορά θα πρέπει επομένως να περιμένει μέχρι τις αρχές Μαρτίου οι Ευρωπαίοι να αποφασίσουν να κάνουν κάτι.

Η εκτίμηση της UBS
Δεν χρειάζεται να αναφερθεί ότι οι Ευρωπαίοι μάλλον δεν είναι έτοιμοι να διαβούν τον Ρουβίκονα, όχι μόνο αύριο αλλά ούτε και στο άμεσο μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα να δούμε κάποια προσωρινά μέτρα, με ασαφές αποτέλεσμα εξαιτίας της απροθυμίας των ισχυρων κρατών να συμβάλλουν περισσότερο.
Το βασικό σενάριο που αναμένεται από τη Σύνοδο επομένως είναι το δεύτερο, καθώς και πάλι δεν μπορούν οι Ευρωπαίοι να μην παρουσιάσουν τίποτα. Ένας συνδυασμός μέτρων ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου και των γαλλογερμανικών προτάσεων είναι περισσότερο πιθανός.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης